100 muziek events voor mensen die niet vanzelfsprekend toegang tot de dansvloer hebben

‘Nieuwe movement maakt impact op de maatschappij met de kracht van muziek’

Voor veel mensen is de dansvloer vrijheid, een plek om elkaar te ontdekken en omarmen. Maar de dansvloer is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Music Moves organiseerde dit najaar samen met 400 jonge muziekliefhebbers in 6 steden in Nederland bijna 100 muziek events voor mensen die graag van muziek willen genieten, maar dat niet altijd kunnen. Zo waren er in oktober events als deejay workshops voor mensen met een beperking, een open podium voor dak- en thuisloze mensen en kunst maken op muziek met ouderen. Deze nieuwe movement wordt gedragen door tientallen onderwijspartners, maatschappelijke- en culturele organisaties zoals clubs en poppodia door heel Nederland.

Landelijke movement

Music Moves traint honderden muziekliefhebbers tot sociaal ondernemers in de muziekindustrie. In totaal doen er 400 deelnemers mee met het programma dat plaatsvond in Amsterdam, Nijmegen, Den Bosch, Breda, Enschede en Deventer. Na het volgen van een gratis vierdelige training in o.a. sociaal ondernemerschap en eventorganisatie door ondernemers uit de muziekindustrie, organiseerden de deelnemers in oktober samen bij 100 Music Moves events. Naast kennismaking met maatschappelijke vraagstukken waar jongeren de oplossing voor kunnen én willen zijn, ontwikkelen ze daarnaast hun eigen talenten en verbreden hun perspectief. “Ik heb mezelf hervonden door mijn deelname aan Music Moves, door in te zien dat je alleen maar een vlammetje nodig hebt om van je ideeën werkelijkheid te maken. Op je studie is het vaak praten over, maar hier zet je je plan meteen om in actie.” aldus Mart, deelnemer Music Moves Nijmegen.

ADE in Amsterdamse zorginstellingen

Tijdens de trainingen bepalen deelnemers zelf met- en voor wie zij hun evenement willen organiseren, onder begeleiding van maatschappelijke professionals. Zo vond er in Nijmegen een ballroom queer event plaats voor mensen met een verstandelijke- of lichamelijke beperking bij poppodium Brebl. In Den Bosch organiseerde een groepje deelnemers een dansworkshop voor jonge mantelzorgers en in Breda was er onder andere een kunstworkshop op muziek voor visueel beperkte mensen. In Deventer vond tijdens de Week tegen Eenzaamheid bijvoorbeeld een sixties dansmiddag met ouderen plaats en de Music Moves events in Enschede sloten af met een eindfeest in poppodium Metropool. Alle Music Moves events in Amsterdam waren officieel onderdeel van Amsterdam Dance Event, zo waren er niet alleen ADE events in clubs en poppodia- maar ook in de daklozenopvang en in verzorgingshuizen.

Music Moves draagt bij aan vernieuwend onderwijs, verbindt jongeren aan zorginstellingen en bouwt aan een inclusiever muziekaanbod. “Music Moves neemt een enorme stap in de richting van een inclusieve muziekevenementensector”, aldus João de Groot, Popronde Nederland. “Je kunt niet ontkennen dat iedereen, stuk voor stuk, daar iets bij heeft gevoeld. Dat is wat zo’n evenement doet”, benoemt Jan-Willem van de Ven, Amsterdam Dance Event.