Theater De Krakeling heeft De Krakeling KinderRaad geïnstalleerd
V.l.n.r.: Amaya, Mina, Wies, Lene, Sofia, Hannah en Edzo-min

Theater De Krakeling heeft De Krakeling KinderRaad geïnstalleerd

Gisteren heeft hét jeugdtheater van Nederland De Krakeling Kinderraad geïnstalleerd. Een lang gekoesterde wens van Theater De Krakeling is daarmee in vervulling gegaan. In het kader van het 40-jarig bestaan van De Krakeling werd deze bijzondere raad aangesteld.

Negen jonkies in de KinderRaad

Maar liefst negen zeer kritische leden geven hun mening en advies over belangrijke Krakelingzaken. Wies (11), Hannah (11), Kiki (11), Lene (10), Mina (10), Amaya (9), Edzo (9), Dex (9) en Sofja (8) zijn deze nieuwe leden. Zij kijken mee met de programmering, met de inrichting van de foyer en kleedkamer, maar vooral hoe het theater voor de kinderen zal en kan blijven.

De eerste opdracht die de KinderRaad krijgt, is het meedenken over Het Krakeling Festival dat wordt gehouden in het kader van het 40-jarig bestaan. De KinderRaad krijgt tijdens het festival een belangrijke stem. Letterlijk. De negen kinderen zullen het festival openen met een speech over het belang van het jeugdtheater en hoe zij de toekomst van Theater De Krakeling zien.

Zij zijn de spiegel van de voornaamste doelgroep

De mening van deze kinderen is voor het jeugdtheater uiterst belangrijk, omdat zij de spiegel vormen van de voornaamste doelgroep (kinderen en jongeren). Theater De Krakeling wil altijd blijven vernieuwen en inspelen op de leefwereld van jong publiek. Naast het adviseren van het jeugdtheater, zullen de kinderen tevens vertellen over waar zij nou zoal mee bezig zijn en wat hun interesses zijn. De KinderRaadsleden zullen het jeugdtheater scherp houden op alle vlakken en adviseren het theater als de junioradviesraad. Hiske Dijkstra, hoofd educatie, is verantwoordelijk voor De Krakeling KinderRaad. Zij zal de kinderen begeleiden, hen bevragen over belangrijke Krakelingzaken, opdrachten geven en hen uitdagen mee te denken over de toekomst van Theater De Krakeling.

De programmering 2018/2019 wordt van te voren goed bekeken. De raad zal een aantal voorstellingen benoemen als ‘Keuze KinderRaad’. Deze voorstellingen krijgen een logo op de website. De leden worden daarnaast uitgenodigd zoveel mogelijk voorstellingen (met ouders, vriendjes/vriendinnetjes, klasgenoten) te bekijken. Aan het einde van het theaterseizoen zullen zij de ‘Krakeling KinderRaad Award’ uitreiken aan de meest indrukwekkende voorstelling.

Het Krakeling Festival bestaat 40 jaar

Theater De Krakeling bestaat 40 jarig en viert dit met een 10-daags internationaal jeugdfestival: Het Krakeling Festival. Het festival vindt plaats van 4 tot en met 14 oktober 2018 en speelt op verschillende locaties in Amsterdam, met Theater De Krakeling als festivalhart. Voor meer informatie over Theater De Krakeling of Het Krakeling Festival kijk op www.krakeling.nl.

vrijetijdamsterdam.nl