Seks Worker’s Opera: boeiend en taboe doorbrekend
Photo: Manu Valcare

Seks Worker’s Opera: boeiend en taboe doorbrekend

Dinsdagavond brachten we met Vrije Tijd Amsterdam een bezoekje aan de volop met lovende kritieken overspoelde Seks Worker’s Opera in het Amsterdamse Compagnie Theater. Ondanks de hitte genoot een volgepakt theater aan de Kloveniersburgwal 50 van een show die boeiend is van de eerste tot de laatste seconde.

In deze spetterende show uit Engeland doorbreken sekswerkers (LGBTQ+) en hun vrienden, stigma’s en stereotypes rondom het oudste beroep ter wereld. Waargebeurde verhalen uit 17 landen zijn in de opera verwerkt. Van een escort die huwelijksadvies geeft tot een webcammodel dat samenwerkt met een buiksprekende pop. En dat vertelt door sekswerkers die zélf op de planken staan in het Compagnietheater in Amsterdam.

Paaldans, jazz, opera, verhalen over leuke én lastige klanten, maar ook poëzie over familie die het werken in de seksindustrie lastig maakt. Bij de Sex Worker’s Opera wordt alles besproken en niets verhuld!

Amsterdams tintje

Hoewel veel problemen waar sekswerkers mee te maken hebben universeel zijn, deed het creatieve team van de Sex Worker’s Opera het nodige onderzoek naar de situatie in Nederland. Ook gaven choreograaf Siobhán Knox en componist Alex Etchart creatieve workshops aan Amsterdamse sekswerkers. Met hun verhalen en ervaringen werd: ‘Can’t wait for the town’ gecomponeerd. Het lied, dat de groep gezamenlijk inzong, is te horen tijdens de Sex Worker’s Opera.

Om de internationale show een extra Amsterdams tintje te geven, levert Metje Blaak (icoon van het Amsterdamse sekswerk en voormalig woordvoerder van De Rode Draad) ook een bijdrage. Zij vertelt over het moment waarop ze ontdekte dat sekswerk haar roeping was. En, dat is echt een bijzonder verhaal…..

Muziek

De muziek in de show is zeer divers. In bijvoorbeeld Domme Song zingt een sekswerker over de rol van dominantie. Ze verhaalt over de diversiteit aan klanten die uiteenloopt van hooggeplaatste directeur tot rabbijn en de diversiteit aan verzoeken; van zweepslag tot harnassen.

Eerste internationale locatie

Amsterdam is de eerste internationale locatie voor de opera, die tegelijk speelt met de 22-ste Internationale Aidsconferentie. Initiatiefnemer van de show is Experimental Experience. Een sociale onderneming die een platform biedt aan gemarginaliseerde gemeenschappen om hun eigen verhaal te vertellen in hun eigen woorden en op hun eigen voorwaarden.

Kaartverkoop en speeldata

De show speelt van 21 juli tot en met 2 augustus in het Compagnietheater in Amsterdam. Kaarten kosten € 15,- (voor studenten, CJP, 65-plussers en sekswerkers € 10,-) en zijn te koop via www.compagnietheater.nl.

Lovende kritieken

De Sex Worker’s Opera toerde meermaals door het Verenigd Koninkrijk en trok daar uitverkochte zalen. Pers en bezoekers in Engeland geven de show al jaren lyrische kritieken.

Royal Opera House: ‘What every great opera should do.’

The Guardian: ‘Boasts an irreverent wit.’

BBC World: ‘An extraordinary show.’

The Independent: ‘Intense and emotional.’

vrijetijdamsterdam.nl