Parade reist door naar haar laatste bestemming Amsterdam

Parade reist door naar haar laatste bestemming Amsterdam
Foto: vrijetijdamsterdam.nl

Parade reist door naar haar laatste bestemming Amsterdam

Zondag brak rondreizend theaterfestival de Parade haar tenten in Utrecht weer af om door te reizen naar de hoofdstad. 29 Juni startte het festival in Rotterdam, en reisde vervolgens via Den Haag door naar Utrecht. 49 Dagen verder opent het theaterfestival op vrijdag 17 augustus om 18.00 uur haar poorten in het Martin Luther Kingpark in Amsterdam. Zeventien dagen lang genieten bezoekers van onder meer LuckyTV, Toneelgroep Oostpool, Wëreldbänd, Henry van Loon & Alex Klaasen, Steef de Jong en Wart Kamps, Stephanie Louwrier & Lowie van Oers. In Amsterdam staan meer dan 75 voorstellingen op de planken voor jong, oud en alles daar tussenin. Elke middag is er een uitgebreide KinderParade met volop theater en avontuur. Alle avonden worden afgesloten met twee gratis live-bands, waaronder Amsterdam Funk Orchestra, Nachtschade en Max Meser.

Tijdens Parade Utrecht speelden maar liefst 65 voorstellingen, waarvan tien nieuw in de Domstad. Onder andere Performancegroep Rotor, Mees Borgman, Kiki Schippers en Zaal 3 met Benjamin Meirhaeghe stonden in het Moreelsepark voor het eerst op de planken. Net als vorig jaar gingen de Parade-bezoekers naar ruim 1,3 voorstelling, in totaal zijn er 90.500 theaterkaarten verkocht. Afgelopen zaterdag was de drukste dag; maar liefst 7.200 bezoekers wisten de Parade te vinden.

Conny Janssen Danst presenteert een mix van dans en fysiek theater in Davide Bellotta’s Phobia, waarin grappige, pijnlijke en ontroerende scenes elkaar opvolgen. Joost Spijkers, bekend van de Ashton Brothers, zet in zijn voorstelling SPIJKERS vriendschap, hartstocht, drank, alledaagse dwaasheid en muziek centraal. Collectief Klaplong brengt een ode aan sci-fi knallers van weleer in de muzikale voorstelling Lightyear Zero. Fosko, Van Duijl en Wonder spelen IJskouwe Zaken; een bluegrass concert over onopgeloste moordzaken. Omdat onderzoek bewijst dat katten kijken gelukkig maakt, duikt Likeminds in de wereld van kattenfilmpjes. In The Double van The Double Collective dagen twee bijna identieke personen elkaar uit in een verbluffend dansduet. Sinem Kavus presenteert I USED TO BE SNOW WHITE, een solo-dance-music-monoloque-concert-kinda performance over het verlangen naar oprechte liefde in een gepornoficeerde Tinderwereld.

Vanaf vrijdag vaart Rederij ’t Smidtje speciaal voor de Parade zeventien dagen ieder uur een lijndienst vanaf Amsterdam CS, via de Stopera en Café Hesp naar het Martin Luther Kingpark en weer terug. Aan boord van deze Paradeboot kun je dansen in de Silent Disco en een drankje bestellen aan de bar. Vanaf Centraal Station duurt de boottocht ongeveer 50 minuten. Op Amsterdam Centraal Station is de Parade-installatie De Korte Ontmoeting te zien, van Studio Aldo Brinkhoff.

Rederij Lampedusa vaart op 25 & 26 augustus en 1 & 2 september met een voormalige vluchtelingenboot naar het Paradeterrein. De kapiteins zijn de ‘nieuwe Amsterdammers’ uit Eritrea, Egypte, Somalië en Syrië die niet alleen de verborgen geschiedenis van de stad vertellen, maar ook hun eigen verhaal delen. Lampedusa vaart vanaf Dijksgracht 6 (Mediametic) naar het Martin Luther Kingpark, met deze boot kan je niet terug varen.

Vrijdagavond 17 augustus vertrekt om 17:00 de eerste Paradeboot bij Amsterdam CS, en vaart via de Stopera en Café Hesp naar het Paradeterrein. Het Paradeterrein opent om 18.00 uur, om 18:30 volgt daar de officiële opening door Ronald Ockhuysen, hoofdredacteur van het Parool.

De Parade bouwt in slechts enkele dagen een geheel zelfvoorzienend en duurzaam dorpje. Zo draait Parade Amsterdam volledig op vaste groene stroom uit Nederland van Greenchoice, energiepartner van Parade Amsterdam. Alle restaurants op de Parade hanteren minimumclaims aan het gebruik van dierlijke producten, zoals het werken met bio-industrie vrije producten. Er is uitsluitend vlees en gevogelte van binnen Europa op het festival te vinden.

Verder wordt er al jaren geen bronwater maar kraanwater geserveerd. Met Join the Pipe zet de Parade zich in om de wereld van schoon drinkwater te voorzien. De navulbare Parade-waterflessen zijn dit jaar in een nieuw jasje gestoken en worden verkocht op het terrein en bij alle barren. Voor elke verkochte fles wordt ook een waterfles aan een kind in Afrika gedoneerd. De koffie wordt geschonken door Moyee Coffee, die door de branding van de koffie te verschuiven naar Ethiopië een eerlijkere relatie creëert tussen producenten en consumenten. Zo laten ze 300% meer geld achter in het koffieproducerende land. De biologische huiswijn Weforest wordt verpakt in recyclebare PET-flessen die tien keer lichter zijn dan glazen flessen, waardoor er minder CO2 wordt uitgestoten bij het vervoer. Voor elke verkochte fles plant het festival een boom terug.

De toiletten worden gehost door Fairfood, een organisatie die campagnes voert voor eerlijke voedselketens. De toiletten zijn omgebouwd tot een ‘Super Foute Supermarkt’, waar Fairfood de bezoekers tijdens hun toiletbezoek meer vertelt over de herkomst van ons eten en de issues die zich daarbij voordoen. Afval wordt zo min mogelijk geproduceerd door porseleinen serviesgoed, borden, bestek en herbruikbare glazen te gebruiken.

vrijetijdamsterdam.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here