HET LIJDEN VAN DE JONGE WERTHER
Foto: vrijetijdamsterdam.nl

HET LIJDEN VAN DE JONGE WERTHER IN THEATER BELLEVUE

Woensdagavond 29 juni 2017 staat bij de Theater Bellevue de theatervoorstelling ‘HET LIJDEN VAN DE JONGE WERTHER’ op het programma. Een voorstelling die wordt bedolven onder de complimenten van de toonaangevende media zoals de Volkskrant, het Parool en de Trouw.

De voorstelling

Tijdens zijn verblijf op het platteland wordt Werther hevig verliefd op Lotte, een meisje dat al verloofd is met Albert. Hij gooit zijn hartstocht volledig in de strijd. Wanneer zijn liefde voor Lotte onbeantwoord blijft, ziet hij geen andere uitweg dan de dood. Goethes eerste roman is na zijn publicatie in 1774, te midden van de Sturm und Drang-periode, direct een ongekend succes en leidt tot een heuse ‘Werther-Fieber’ onder jongvolwassenen: mannen kleden zich identiek aan hun held en een golf van zelfmoorden raast door Europa.Spel Diewertje Dir, Sander Plukaard, Victor IJdens, regie Eline Arbo, tekst Johann Wolfgang von Goethe, muzikaal leider Thijs van Vuure, dramaturgie Thomas Lamers, bewerking Eline Arbo, gebaseerd op de vertaling van Thérèse Cornips, decor Juul Dekker, kostuums Sarah, Nixon, licht Varja Klosse

Eline Arbo

Eline Arbo is een nieuwe maakster bij Toneelschuur Producties. Zij studeerde in de zomer van 2016 af aan de Regie Opleiding van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten en viel daar op met haar afstudeervoorstellingen Manifesten en Antigone. Arbo onderzoekt in haar voorstellingen sociaal maatschappelijke thema’s via eigenzinnige concepten. Voor haar eerste voorstelling bij Toneelschuur Producties bewerkt zij de klassieke roman Het lijden van de jonge Werther van Goethe.

‘Ik ben gefascineerd door de stelligheid van Werther om het gevoel als richtlijn voor zijn handelen te gebruiken. Hij is volhardend in zijn houding – met de dood tot gevolg. Is hij een hysterische egoïst of ligt er juist kracht in Werthers irrationele levenswijze? Juist die spanning tussen gevoel en verstand vind ik interessant en wil ik in deze voorstelling onderzoeken’, aldus Eline Arbo.

Theater Bellevue

Bij het Theater Bellevue is altijd wel iets leuks te beleven. Op dinsdag is er bijvoorbeeld iedere week ‘Dans op Dinsdag’. Een avond waarop jong talent de kans krijgt zich te laten zien aan het grote publiek.

vrijetijdamsterdam.nl