Florian Myjer maakt theatersolo over de jonge Yves Saint Laurent
Florian Myer. Foto: Lonneke van der Palen

Theatermaker Florian Myjer ontwikkelt samen met Ward Weemhoff van De Warme Winkel bij Frascati Producties een solo over de Franse modeontwerper en –icoon Yves Saint Laurent. De première is in Frascati in Amsterdam op woensdag 18 december.

De 17-jarige Yves Saint Laurent is zoekende: hij heeft een gecompliceerde verhouding met seksualiteit en voelt zich vaak eenzaam. Als hij als ontwerper bij Dior wordt gevraagd, staat hij voor de keuze of hij zijn gevoel voor sensualiteit inderdaad niet beter in kunst kan omzetten.

In Florian Myjers werk viert de verbeelding hoogtij en staan non-conformiteit en de zoektocht naar identiteit centraal. Zich verliezend in onmogelijke verlangens en fantaserend over een glorieuze wereld-die-zou-kunnen-zijn bouwt Myjer fijnzinnige spiegelpaleizen waarin beschaving en schoonheid om voorrang vechten met hardheid en het slijk der menselijke ziel.

OVER FLORIAN MYJER

Nog voor hij naar de Toneelacademie Maastricht ging, speelde Florian Myjer (1992) bij Frascati Producties in o.a. Piece (2011, regie Nicole Beutler). Direct na zijn afstuderen maakte hij Oliver (2017) een persoonlijke solo over het verlangen om deelgenoot te zijn van een wereld waarin beschaving, schoonheid en traditie nog op waarde worden geschat. De voorstelling won de Theater aan Zee/De Grote Post Residentieprijs.

Daarna volgde Regina Rex (Frascati Producties, 2018), een persoonlijk monument van twee royaltywatchers die hun liefde voor koningshuizen volledig uitleven. De voorstelling werd genomineerd voor de BNG Bank Theaterprijs 2018. In mei 2019 maakte hij samen met Kim Karssen bij Frascati Producties Oorlog en Vrede. Daarnaast werkte Myjer bij De Warme Winkel mee aan o.a. Gesualdo en Een oprechte ode aan de ironie.

OVER FRASCATI PRODUCTIES

Frascati is naast een belangwekkend podium ook het grootste (inter)nationaal opererende productiehuis van Nederland dat theatermakers uit binnen- en buitenland ondersteunt. Frascati-makers zijn niet onder een noemer te vangen: ze werken in diverse disciplines, zoeken crossovers daartussen, zijn volstrekt eigenzinnig en bestormen de toekomst. Het werk vindt zijn oorsprong in de snel veranderende grootstedelijke omgeving en is vaak geëngageerd ‘documentair’. Van teksttoneel tot performances, dans en mime. Van grote zaal tot locatieprojecten en kleiner gemonteerde solo’s.

Te zien in Frascati van di 17 t/m za 21 dec 2019 + wo 8 t/m za 11 jan 2020.

vrijetijdamsterdam.nl

Zie ook de agenda van VTA