Floor Houwink ten Cate maakt eerste voorstelling onder de vlag van Frascati Producties
Foto: © Vrije Tijd Amsterdam NL

Het standaard leven van een standaard vrouw is een filmische sterfscène van een vrouw die haar leven nog één keer aan zich voorbij ziet trekken. Deze nieuwste voorstelling van theatermaker Floor Houwink ten Cate, voorheen verbonden aan collectief Nineties Productions, maakt ze bij Frascati Producties. De première is op woensdag 25 maart in Frascati, Amsterdam.

Toen Floor Houwink ten Cate haar grootmoeder, de grande dame van de familie, zag sterven te midden van een kamer vol met mensen, was dat theatraler en muzikaler dan ze zich ooit had kunnen voorstellen. Het standaard leven van een standaard vrouw is een poging een verhaal te maken van dat moment en de rouw die daarop volgde. Gebaseerd op interviews met haar familie en vrienden reconstrueert zij het levensverhaal van een “standaard” vrouw. Hoe maak je de balans op van een leven dat zich geheel in de coulissen van de geschiedenis heeft afgespeeld? De voorstelling is een poging om in het reine te komen met het verlies van een mater familias, en een theatraal standbeeld voor een vrouw die normaliter geen hoofdpersonage is.

Concept, regie Floor Houwink ten Cate tekst Floor Houwink ten Cate, Sanne Vanderbruggen spel (live) Sanne Vanderbruggen spel (film) Marlies Heuer compositie Jelle Hoekstra scenografie, lichtontwerp Julian Maiwald kostuumontwerp Vita Mees camera, licht (film) Niels van Koevorden focus puller (film) Tein Brouwer geluid (film) Robin Tony Streefkerk montage (film) Ard van der Veldt coach Boogaerdt/VanderSchoot met dank aan Maloney Amsterdam

Over Floor Houwink ten Cate

Floor Houwink ten Cate (1987) studeerde af aan de Nederlandse Filmacademie en de Universiteit Utrecht (Master Theatre Studies). Ze maakt documentair-filmische theatervoorstellingen over hedendaagse iconen, ongeziene fenomenen en persoonlijke gewetensvragen. In haar beeldende en muzikale portretten, gebaseerd op uitgebreide research, vestigt zij de aandacht op onderbelichte problemen en brengt zij morele dilemma’s terug tot menselijke proporties. Met het collectief Nineties Productions won ze in 2017 de BNG Bank Theaterprijs voor de voorstelling Untitled, 2017. Afgelopen seizoen viel ze op met haar regie van Merkel (Nineties Productions & Orkater, 2019), een electro-opera over de strijd tussen idealisme en realisme.

De overstap naar Frascati Producties maakt Floor om zich te kunnen focussen op haar eigen artistieke ontwikkeling. Het standaard leven van een standaard vrouw is haar eerste Frascati-productie. In maart 2021 komt City of Silence uit waarin het vaak verzwegen mentale en fysieke geweld in (intieme) relaties onderwerp is.

Over Frascati Producties

Frascati is een belangwekkend podium, maar met haar Frascati Producties ook het grootste (inter)nationaal opererende productiehuis van Nederland. Frascati Producties begeleidt veelal jonge makers uit binnen- en buitenland in de eerste jaren van hun professionele bestaan. Frascati-makers zijn niet onder een noemer te vangen: ze werken in diverse disciplines, zoeken crossovers daartussen, zijn volstrekt eigenzinnig en bestormen de toekomst. Het werk vindt zijn oorsprong in de snel veranderende grootstedelijke omgeving en is vaak geëngageerd ‘documentair’. Van teksttoneel tot performances, dans en mime. Van grote zaal tot locatieprojecten en kleiner gemonteerde solo’s.

Het standaard leven van een standaard vrouw

Floor Houwink ten Cate / Frascati Producties
Première wo 25 maart 2020 in Frascati, Amsterdam
Te zien in Frascati van za 21 t/m za 28 mrt

vrijetijdamsterdam.nl i.s.m. Frascati Producties

PS Heb je weleens een kijkje genomen op onze cultuurpagina?