Stichting NDSM-werf presenteert het vervolg van programmareeks (Un)monumenting
Beeld: Slackwater door Holly Hendry in Londen, door Mark Blower

Vanaf 16 januari zijn er twee nieuwe kunstwerken te zien op en vanaf NDSM. Een installatie van Holly Hendry op een van de hellingen op NDSM en een ondergaande zon van Mike Rijnierse & Ludmila Rodrigues die vanaf zonsondergang op het IJ opdoemt. Beide kunstwerken gebruiken karakteristieke locaties als vertrekpunt en gaan een site-specifieke relatie aan met de omgeving, de relatie tot het water en de veranderende context van NDSM.

(Un)monumenting

De werken worden gepresenteerd binnen de programmalijn (Un)monumenting waar kunstenaars het monumentale karakter van NDSM als plek bevragen. Op NDSM komen monumentaal erfgoed, creativiteit, events en makers samen. In reactie hierop verkennen kunstenaars steeds wat het specifieke karakter van de werf betekent en voor de toekomst van een stad en haar inwoners kan blijven betekenen.

Sunset in Amsterdam x Mike Rijnierse & Ludmila Rodrigues

Sunset in Amsterdam ondermijnt het iconische beeld van de zon die in de horizon zakt zoals we deze kennen van een dag aan zee. Sunset in Amsterdam bevriest het fenomeen van verdwijning en maakt het voor langere tijd 360 graden zichtbaar. Door het in een stedelijke context te plaatsen waar de horizon aan het zicht onttrokken is, roept het werk de vraag op hoe op NDSM en in Amsterdam open ruimtes blijven voor contemplatie en voor het behouden van perspectief op de stad en de wereld.

Over Mike Rijnierse & Ludmila Rodrigues

Mike Rijnierse en Ludmila Rodrigues werken sinds 2011 samen. Ze delen een fascinatie voor de manieren waarop menselijke perceptie wordt gevormd. Hun werken stimuleren het publiek om met al hun zintuigen te navigeren en opnieuw te leren zien, horen en voelen.

Stichting NDSM-werf presenteert het vervolg van programmareeks (Un)monumenting
Beeld: Sunset Delft, door Connie van Driel

Slackwater x Holly Hendry

Voor de vertaling van Slackwater naar NDSM heeft Holly Hendry een pijpleidingsysteem (dat overal op NDSM te vinden is) ‘verweven’ met het terrein en haar geschiedenis. Hendry gebruikt stalen buizen als de ingewanden van een ruimte, als manier om naar grotere systemen en het sociale weefsel van een plek of stad te kijken. Met Slackwater verbindt Hendry deze industriële materialen van stalen buizen en kabelhaspels met de maritieme geschiedenis van NDSM. Geplaatst op een van de scheepshellingen wil de kunstenaar een fysieke vertaling maken van de ‘verstrengeling’ van lichamen (die grotendeels uit water bestaan), het water (het IJ), de stad Amsterdam en het stedelijke landschap, zowel op conceptueel als visueel niveau.

Over Holly Hendry

Het werk van de Britse Holly Hendry is sculpturaal, monumentaal, speels en onderzoekt de achterkant van dingen. Hendry houdt zich bezig met wat er onder de oppervlakte leeft, van verborgen ondergrondse ruimtes tot de inwendige werking van het lichaam.

Over Stichting NDSM-werf

Stichting NDSM-werf programmeert en beheert de monumentale buitenruimte van NDSM als een culturele werf waarbij het publieke karakter, creatief experiment en meerstemmigheid centraal staan. De stichting ontwikkelt en presenteert locatie-specifieke installaties en kunstwerken van en met kunstenaars, ontwerpers en architecten.

Meer informatie www.ndsm.nl