Wereldpremière Harriet van componist Hilda Paredes in Muziekgebouw
Muziekgebouw. Foto: vrijetijdamsterdam.nl

Wereldpremière Harriet van componist Hilda Paredes in Muziekgebouw

Muziektheater Transparant brengt woensdagavond 3 oktober in het Muziekgebouw de wereldpremière van het nieuwe muziektheaterstuk Harriet, gecomponeerd door de Mexicaanse componist Hilda Paredes. Het werk – geschreven in opdracht van het Muziekgebouw, met steun van Ammodo – schetst een portret van de legendarische Harriet Tubman (ca. 1822-1913). De als slaaf geboren politiek-activiste Tubman (vertolkt door sopraan Claron McFadden) wist na haar eigen ontsnapping vele slaven te bevrijden. Voorafgaand aan de première, op dinsdag 2 oktober, vindt een openbare repetitie plaats van de compositie in aanwezigheid van de componist.

‘Harriet is een portret van de Afro-Amerikaanse vrijheidsstrijder en voormalige slavin Harriet Tubman.’ vertelt componist Hilda Paredes. ‘Ze werd bekend als de Mozes van haar volk, een leider die vele slaven bevrijdde. Hiertoe maakte zij gebruik van de Underground Railroad, een netwerk van anti-slavernij-activisten. Zoals de meeste van haar lotgenoten was ze analfabeet, daarom gebruikte ze muziek om weglopers de weg te wijzen.’

Harriet is een kameropera voor twee zangers, slagwerk, viool, gitaar en elektronica. De teksten zijn geschreven door de Puerto-Ricaanse dichter Mayra Santos-Febres en Lex Bohlmeijer (dialogen). Zangeressen Claron McFadden en Naomi Beeldens vertolken de solorollen. Na de première in het Muziekgebouw is deze internationale co-productie nog te zien in Mexico (Guanajuato en Mexico City, Den Bosch, Huddersfield (VK), Lyon (FR), Antwerpen en Rotterdam.

Openbare repetitie op dinsdag 2 oktober, voorafgaand aan première

Op dinsdag 2 oktober organiseert het Muziekgebouw een openbare repetitie rondom deze wereldpremière (aanvang 12.00 uur Grote Zaal, toegang gratis na aanmelding). Na afloop van de repetitie, gaat muziekpubliciste Thea Derks in gesprek met componist Hilda Paredes, regisseur Jean Lacornerie en dirigent Manoj Kamps over dit nieuwe werk.

Hilda Paredes

Hilda Paredes is een van de leidende Mexicaanse componisten van haar generatie, sinds 1979 woonachtig in Londen. Haar muziek werd wereldwijd uitgevoerd door internationaal gerenommeerde ensembles als Arditti Quartet, Ensemble Modern, Ensemble Recherche, London Sinfonietta, Neue Vocalsolisten en is veel gespeeld op festivals als Huddersfield, Edinburgh Festival en Wien Modern. Ze studeerde bij Peter Maxwell Davies, Harrison Birtwistle en Richard Rodney Bennett. Paredes ontving belangrijke onderscheidingen, zoals de Arts Council of Great Britain fellowship voor componisten; de Rockefeller, Fund for Culture Mexico/USA en de J.S. Guggenheim Fellowship in de VS en is momenteel begunstigde van de Sistema Nacional de Creadores, (FONCA) in Mexico.

Voor meer informatie: www.muziekgebouw.nl/harriet

vrijetijdamsterdam.nl

Lees ook: TransAmsterdam steelt show tijdens Open Oost Show 

    Bij Vrije Tijd Amsterdam krijg je korting op de mooiste lokale initiatieven. Iedere maand hebben we de beste acties.
    Deze keer: 20% korting bij Amsterdenim!

Koop Amsterdamse denim met maar liefst 20% korting!

Exclusieve kortingen via Vrije Tijd Amsterdam

Gebruik de kortingscode VTA20 en krijg 20% korting op je aankoop bij Amsterdenim.

Pak nu je korting