Oosterkerk bijna decor van jong, enthousiast gitaartrio uit Amsterdam
Trio DEBU. Photocredits: Oosterkerk

In de Amsterdamse Oosterkerk vindt zondag 25 augustus het bijzondere Koffieconcert ‘Trio DEBU’ plaats. TRIO DEBU is een jong, enthousiast gitaartrio uit Amsterdam bestaande uit Eva Aukes, Bas Gaakeer en Ward Reijmerink. Vrije Tijd Amsterdam blikte alvast vooruit met Nanny van de Oosterkerk én de drie jonge enthousiaste musici.

Allereerst een vraagje voor de nieuwe generatie Amsterdammers. Kun je uitleggen wat de Oosterkerk is en wat je er kunt beleven?

“De Oosterkerk dateert uit 1671. De Oostelijke Eilanden waren toen het bruisende hart van de Amsterdamse scheepsbouw en zeehandel met de werven en pakhuizen van de Verenigde Oost-Indische Compagnie op Oostenburg en de werf van de Admiraliteit op Kattenburg.

De kerk werd gebruikt voor de Hervormde eredienst tot het gebouw in de jaren zestig van de 20ste eeuw wegens bouwvalligheid gesloten moest worden. In 1974 kocht de Gemeente Amsterdam het monumentale gebouw voor het symbolische bedrag van één gulden.

Na jarenlange leegstand werd het gebouw, op aandrang van buurtbewoners, voor dreigende sloop behoed en grotendeels in historische staat hersteld.

Sinds 1985 tot en met mei 2012 werd de kerk gebruikt door instellingen op sociaal en maatschappelijk gebied.

De kerk wordt beheerd door de Stichting Oosterkerk, die naast de verhuur van kantoorruimte ook culturele activiteiten organiseert.”

Kun je iets meer vertellen over de koffieconcerten?

“De stichting Oosterkerk organiseert drie vaste concerten per maand, waarvan de twee op dinsdagavond en vrijdagmiddag in samenwerking met het Conservatorium van Amsterdam. Deze eigen concerten zijn met vrije toegang, omdat we iedereen – ongeacht de dikte van de portemonnee – de gelegenheid willen geven om naar mooie muziek te luisteren.

Wel vragen we een vrijwillige bijdrage na afloop. De concerten worden mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van de Werkgroep Kunst en Cultuur 1018.

Met de koffieconcerten, doorgaans op elke derde zondag van de maand van 12.00 uur – 13.30 uur, presenteren we een brede scala aan muziek aan ons publiek. Meestal klassieke (kamer)muziek, maar ook jazz en wereldmuziek.

Als je een rode draad in de programmering wilt zoeken, dan is het de wens om te mixen. Gevestigde musici met beginnende musici, genres mixen, recent gecomponeerde muziek met bekende klassieke stukken mixen. Of zoals in het concert van 25 augustus, een gitaartrio die de pianomuziek van Claude Debussy heeft gearrangeerd voor gitaar”, aldus Nanny van de Oosterkerk.

Wat kunnen we tijdens trio DEBU verwachten?

“Verwacht een middag vol muziek van Debussy: bekende – maar ook onbekende stukken. Vroege en late werken vanuit een uniek perspectief beschouwd: vanuit een ander instrument dan origineel en in kamermuzieksetting. Debussy’s muziek wordt door zowel kenner als leek gewaardeerd en is toegankelijk voor een breed publiek”, aldus de drie musici van TRIO DEBU.

Zou je iets meer kunnen vertellen over het jonge enthousiaste gitaartrio?

“Wij zijn klassiek opgeleide gitaristen met een passie voor Debussy. Wij zagen mogelijkheden om zijn pianomuziek te vertalen naar ons instrument en zijn begonnen te arrangeren. Speciaal voor dit ensemble is een instrument gebouwd die een octaaf hoger klinkt. Daarmee zijn de mogelijkheden voor de bewerkingen uitgebreider.

Als ensemble zoeken we in onze arrangementen naar verschillende kleuren in de gitaarklank. Zo proberen we de muziek op een rijke manier te vertolken in een afwisselend programma dat de verschillende gezichten van de componist laat zien”, laten de muzikanten ten slotte enthousiast vooruitkijkend naar het concert aan Vrije Tijd Amsterdam weten.

Ben jij nieuwsgierig of er binnenkort nog meer leuke concerten gaan plaatsvinden in de Oosterkerk? Neem dan een kijkje in de agenda van de Oosterkerk.

Interview door:

Oosterkerk bijna decor van jong, enthousiast gitaartrio uit Amsterdam

Rik Verkaik

vrijetijdamsterdam.nl

Lees ook: Schellingwoude, Ransdorp en Durgerdam maken zich op voor Blaasmuziekfestival