Muziekvereniging Waterland:
Kerstoptreden in de Buiksloterkerk.

“Muziekvereniging Waterland wil graag een vereniging zijn waar iedereen zich welkom voelt. Plezier maken en mooie uitvoeringen geven in Amsterdam Noord. Sinds vorig jaar doen we dat met een nieuwe enthousiaste dirigent, Olav Dorst”, vertelt Irma van der Veen namens muziekvereniging Waterland. Vrije Tijd Amsterdam ging op zoek naar het verhaal achter de muziekvereniging.

Muziekvereniging Waterland

“Muziekvereniging Waterland bestaat sinds 1891. Toen onder de naam Waterlandsch Fanfare Corps. Na een fusie in 1966 van het Waterlands fanfare Corps en Muziekvereniging Nieuwendam werd het in eerste instantie Waterlands Fanfare Corps Nieuwendam, maar begin van deze eeuw vonden we het tijd voor een meer passende naam en werd het Muziekvereniging Waterland.”

Springen om spelers

“Leden zijn altijd van harte welkom. We zitten momenteel te springen om spelers op: trompet, bugel, trombones, hoorn en slagwerker, maar alle andere blaasinstrumenten zijn natuurlijk welkom.”

Huiswerkopdrachten tijdens Corona

“Onze dirigent heeft elke week een huiswerk opdracht voor ons bedacht en de leden konden dan hun ingestudeerde werken in de groepsapp zetten. De dirigent voorziet dit dan van op- en aanmerkingen en de leden konden elkaar zo toch volgen.”

Fluiten en hobo’s

“Van oudsher zijn we een fanfare met daarin saxofoon, trompet, bugel, bas, hoorn, euphonium, bariton, trombone en slagwerk. De laatste jaren hebben we ook fluiten en hobo’s en is de naam fanfare niet meer van toepassing.”

Optredens in Amsterdam Noord

“Wij treden regelmatig op in Amsterdam Noord. Vast terugkomende optredens zijn: herdenking op het Monnickendammerplantsoen, avondvierdaagse in de Banne, concert bij Cafe ’t Sluisje, kerst op de van de Pekmarkt en in de Buiksloterkerk. We verzorgen ook regelmatig een optreden samen met de fanfare van Plezier, een aantal muzikanten met een verstandelijke beperking.”

Muziekvereniging Waterland: "Een vereniging waar iedereen zich welkom voelt"
Optreden bij het Sluisje aan de Nieuwendammerdijk

Jong en oud is welkom

“Iedereen mag en kan bij ons spelen. Jong en oud is welkom. De leeftijd varieert van 25 tot 80 jaar. Op het moment zien we graag mensen die al kunnen spelen, maar ook beginnende muzikanten zijn welkom.”

Hoofd boven water houden

“Muziek leeft wél in Noord, maar muziek maken in orkestverband is minder populair. Onlangs is er nog een drumfanfare gestopt, vanwege te weinig leden en het niet kunnen vinden van betaalbare huisvesting. Steun vanuit de gemeente is er weinig en subsidie is er nauwelijks. Het is niet eenvoudig om het hoofd boven water te houden.”

Passende lesmogelijkheid

“We hebben geen vaste docenten. Als er een leerling lid zich meldt dan zorgen wij in samenspraak met het nieuwe lid voor een passende lesmogelijkheid.”

De toekomst van Muziekvereniging Waterland

“We blijven optimistisch al is dat niet altijd even makkelijk. Hopelijk kunnen we binnenkort weer fijn samen musiceren, dat is toch waarom we lid zijn en er toch nog steeds nieuwe leden binnenstappen. De jeugd motiveren om een instrument te komen spelen is op dit moment wel één van de belangrijkste speerpunten.”

Hoogtepunten

“In het verre verleden zijn er veel eerste prijzen behaald bij concoursen. In de huidige tijd doen we hier niet meer aan mee. Een recent hoogtepunt is toch wel de viering van het 125 jarig bestaan. Hier hebben we een uitvoering verzorgd met diverse culture instellingen uit Amsterdam Noord. Koor, band, accordeonvereniging, kindercircus en band.”

Repeteren

“Wij repeteren wekelijks van 20.00 uur tot 22.00 uur in de Rietwijker, Parlevinker 9, in Noord. Leden kunnen zich altijd melden via onze website: mvwaterland.nl of via de mail: mvwaterland@hotmail.com.”

Vrije Tijd Amsterdam bedankt Irma van der Veen voor haar tijd en antwoorden. VTA wenst de muziekvereniging een mooie toekomst toe.

Interview door:

Rik Verkaik

VTA Cultuur

vrijetijdamsterdam.nl