Het verhaal achter de bijna 100-jarige Muziekvereniging Amsterdam
Foto via Muziekvereniging Amsterdam.

“Muziekvereniging Amsterdam is opgericht in 1921 als harmonie van de metaalbewerkersbond onder de naam Kunst en Strijd. Na het opgaan van de bond in het FNV zijn de banden met de bond verbroken en in 1976 is de naam veranderd in Muziekvereniging Amsterdam. Het is een vereniging waar met enthousiasme en plezier muziek wordt gemaakt, door de gezelligheid en humor voelt een ieder zich snel op zijn gemak”, aldus Rina van de Water, secretaris van Muziekvereniging Amsterdam. Vrije Tijd Amsterdam ging op zoek naar het verhaal achter de bijna 100-jarige Amsterdamse muziekvereniging.

Muziekinstrumenten

“De vereniging bestaat momenteel uit 25 muzikanten en wel 16 houtblazers, 7 koperblazers, een drummer en een paukenist. De instrumenten die bespeeld worden zijn: hobo, dwarsfluit, piccolo, klarinet, saxofoon, (alt, tenor en bariton), trompet, hoorn, trombone, euphonium, drums, pauk en ander slagwerk.

We zijn nog op zoek naar een muzikant voor het bespelen van onze tuba. Instrumenten die we nog missen zijn een fagot, basklarinet, contrabas en ook een basgitaar is welkom.”

Muziekvereniging voor jong & oud

“Onze muziekvereniging is er voor jong en oud. Op dit moment zijn de senioren iets in de meerderheid, maar de leeftijd varieert van begin twintig tot ver in de tachtig.”

Verrijzeniskerk in de Louis Bouwmeesterstraat

“De vereniging repeteert wekelijks onder professionele leiding op maandagavond van 20:00 uur tot 22.30 uur in de koffieruimte van de Verrijzeniskerk in de Louis Bouwmeesterstraat. Sinds februari 2019 is de leiding van het orkest in handen van onze jonge dirigent Sjoerd Haver.”

Binnen- en buitenoptredens

“We treden zowel binnen als buiten op. Buiten zijn dit vooral optredens in winkelcentra of parken. Binnen betreft dit naast verzorgingshuizen, concertzalen of scholen, onder andere de theaterzaal van het Spinozalyceum, de Meervaart of de Griffioenzaal. Jaarlijks spelen we verder tijdens de dodenherdenking bij het monument op het Sierplein met aansluitend een herdenkingsconcert. Elk jaar organiseren we zelf een themaconcert in een mooie zaal liefst in samenwerking met anderen zoals een zanger, koor, dans of zelfs een kindercircus.”

Het verhaal achter de bijna 100-jarige Muziekvereniging Amsterdam
Foto via Muziekvereneging Amsterdam

De honderdste verjaardag

“Volgend jaar bestaan we 100 jaar en we zijn druk bezig met de voorbereidingen hiervoor. In ieder geval komt er in het voorjaar een groot concert met zang en dans en een bekende gastspeler. Tijdens dit concert kijken we terug met bijbehorende muziek. Wie of wat het wordt blijft nog even een verrassing, maar ik raad aan om onze website goed in de gaten te houden.

Er wordt gewerkt aan een fotoboek over de vereniging en willen we ook onze oud-leden benaderen om zo mogelijk bij voldoende belangstelling samen met hen muziek te maken. Oud-leden worden hierbij verzocht zich te melden.

Ook zijn er plannen voor een ludieke actie om de vereniging meer naamsbekendheid te geven. Gedacht wordt aan het samenbrengen van 100 muzikanten om samen op een plein muziek te maken.”

Foto via Muziekvereniging Amsterdam

Gevarieerde muziek

“We spelen heel gevarieerde muziek van licht klassiek, harmoniewerken en musicals tot swingend en eigentijds. De voorkeur van de meeste muzikanten is toch het wat lichtere werk. We proberen het repertoire zoveel mogelijk aan te passen aan de locatie of het gekozen thema.”

Muziek maken en uitjes

“Onze hoofdactiviteit is muziek maken, maar we vinden het ook gezellig om (bijvoorbeeld na een concert) met elkaar een drankje te drinken of uit eten te gaan. Verder organiseren we af en toe een weekendje weg of dagje uit, maar ook dan staat er altijd muziek op het programma.”

Iedereen is welkom

“Geïnteresseerden zijn zeker van harte welkom. We kunnen alle muzikanten gebruiken en iedereen is zeer welkom. Met name zijn we nog op zoek naar een tubablazer, klarinettisten en (groot) koperblazers zoals trompettisten, trombonisten en euphoniumspelers. Maar zoals gezegd is ook een basklarinettist, fagottist en contrabassist van harte welkom.

De enige voorwaarde is dat je noten kunt lezen en het bespelen van een instrument enigszins beheerst. Een aantal instrumenten zijn eventueel op leenbasis beschikbaar bij de vereniging.

Hoogtepunten

“We hebben vele hoogtepunten meegemaakt tijdens onze eigen concerten. Daarbij ons optreden samen met TAVENU/KAPH, een andere Amsterdamse muziekvereniging. Sloterproms een avondvullende voorstelling in de Meervaart met diverse culturele verenigingen uit Amsterdam Nieuw-West.

Onze samenwerking met jeugdcircus Elleboog met een uitverkochte, met kinderen gevulde zaal. Onze buitenlandse reizen naar Luxemburg en Duitsland met goed bezochte optredens aldaar. Onze meerdaagse muzikale bijdrage aan Jumping Amsterdam met naast onze eigen muziek diverse volksliederen tijdens de prijsuitreikingen.”

Het verhaal achter de bijna 100-jarige Muziekvereniging Amsterdam
Foto via Muziekvereniging Amsterdam

De coronacrisis

“De crisis rondom Corona raakt het verenigingsleven hard, en dus ook onze muziekvereniging. De repetities zijn stilgelegd en de geplande concerten gaan niet door. Naast het samen muziek maken missen alle leden vooral de sociale contacten op maandagavond. We hopen dat we dit jaar weer snel van start kunnen. Veilig afstand houden wordt nog wel een behoorlijke uitdaging. Maar we blijven positief en hopen snel weer te lekker te musiceren en er volgend jaar een mooi jubileumjaar van te maken.

Tot slot: Ook als toeschouwer is Muziekvereniging Amsterdam de moeite van een bezoek beslist waard”, aldus Rina van de Water namens Muziekvereniging Amsterdam.

Ben je enthousiast geworden naar aanleiding van dit artikel? Je kunt je aanmelden bij Rina van de Water door een e-mail te sturen naar [email protected] of telefonisch contact op te nemen via 06-30618826. Hier kun je ook terecht voor alle vragen.”

Interview door:

Rik Verkaik

vrijetijdamsterdam.nl

Lees ook: Een bijzondere voorstelling van Laura van Dolron