Frank Helmink, in eerste maand na de oproep: “Hou vol!”

‘Nederlandse muziek vaart wel bij luisternaarons.nu’

Het aandeel van Nederlandse muziek op de vaderlandse radiozenders is in de afgelopen maand ruim 5% hoger dan in het eerste kwartaal van 2020. Dat blijkt uit onderzoek van Soundaware in opdracht van Buma Cultuur, dat op 6 april jl de actie luisternaarons.nu startte. Nederlandse artiesten, componisten en tekstdichters riepen de zendermanagers van zowel publieke als commerciële radiostations toen op, zoveel mogelijk muziek van Nederlandse bodem te draaien. Nederlandse musici hebben, door het wegvallen van alle live-events in Nederland een groot deel van hun inkomsten in rook zien opgaan.

Nederlandse muziek

Vrijwel zonder uitzondering is er gehoor gegeven aan de oproep. Bij NPO Radio 1 klom het aandeel Nederlandse muziek bijvoorbeeld met 10% en Bart Arens draaide een week lang Nederlandse muziek in zijn programma op Radio 2. Daarnaast werden nieuwe initiatieven ontplooid, bijvoorbeeld door Kink dat Kink NL lanceerde. Op dat station is de hele dag Nederlandse muziek te beluisteren.

Vaderlandse artiesten

Frank Helmink, directeur van Buma Cultuur, is aangenaam verrast door de eerste resultaten: “Ik had al een goed gevoel, maar vind dit echt te gek. Ik hoorde bijvoorbeeld bij Radio 1 al diverse keren afkondigingen die verwezen naar luisternaarons.nu. Het is een substantiële stijging en gelukkig is de actie dan ook niet louter symbolisch. Dit brengt ook echt meer geld op voor de Nederlandse artiesten. Natuurlijk. De opbrengst valt in het niet bij de financiële schade die dit virus zal aanbrengen in de Nederlandse muziekwereld, maar dat zoveel zenders ook echt een duit in het zakje doen is ronduit mooi. Niet alleen Nederlandstalig overigens, want dat was ook niet de oproep, het gaat alle Nederlandse artiesten, componisten en tekstdichters.”

Hou vol

Tegelijkertijd doet Helmink een oproep om de actie voort te zetten: “Dit is een prachtig begin, maar mag niet het einde zijn. Alle evenementen zijn er nu definitief uit tot 1 september, dus de agenda van alle artiesten is maagdelijk leef. De brief van minister De Jonge van gisteren, geeft weinig aanleiding om te denken dat één en ander eerder is afgelopen. Dus de steun van luisternaarons.nu is en blijft zeker nodig. Hou vol!”

Vrijetijdamsterdam.nl