Zevende editie Amsterdam Light Festival groot succes
Impressie Amsterdam Light Festival - Stadstaren - VOUW

Zevende editie Amsterdam Light Festival groot succes

Amsterdam Light Festival blikt terug op een succesvolle zevende editie. 53 dagen lang werd de historische binnenstad verlicht door de tentoonstelling ‘The Medium is the Message’, met daarin 29 lichtkunstwerken van kunstenaars uit een recordaantal van zestien verschillende landen. Naast de kunstwerken die in Amsterdam in première gingen, waren 48 kunstwerken uit eerdere edities van het festival te bewonderen in onder meer Hong Kong, Londen en Toronto. Bezoekers van de tentoonstelling in Amsterdam konden dit jaar voor het eerst stemmen op hun favoriet. De winnaar van de publieksprijs 2018-2019 is Light a Wish van OGE Group.

Tentoonstelling: The Medium is the Message

Dit jaar was het thema ‘The Medium is the Message’, de beroemde uitspraak van de Canadese wetenschapper Marshall McLuhan. Opvallende werken waren Spider on the Bridge, de reusachtige spin boven de Herengracht van het Franse Groupe LAPS, Two Lamps, de uitvergrote bureaulampen van eregast Jeroen Henneman in de Gouden Bocht, en Starry Night, een interpretatie van het beroemde schilderij ‘De Sterrennacht’ van Vincent van Gogh, gemaakt door de Servische Ivana Jelić en Pavle Petrović.

Naast de tentoonstelling was er ook dit jaar veel aandacht voor opleiding. Zo was er weer een belangrijke rol weggelegd voor Amsterdamse schoolkinderen. Dertig klassen werkten in de aanloop naar het festival samen met het Japanse kunstenaarsduo TOCHKA aan de projectie Neighbours op de gevel van de Hermitage. Alle deelnemende klassen hadden hun eigen première-avond van het kunstwerk waarin de kinderen zelf de hoofdrol speelden. Daarnaast werd in samenwerking met de Breitner Academie het kunstwerk Natuurlijk Licht gemaakt door Meke Vrienten. Ook konden leerlingen van diverse opleidingen werkervaring opdoen zowel bij het bouwen van de tentoonstelling als in de organisatie.

Internationaal visitekaartje voor lichtkunst

De kunstwerken uit de tentoonstelling van Amsterdam Light Festival verlichten niet alleen Amsterdam; ze zijn inmiddels wereldwijd te bewonderen. Sinds 2014 wordt van elke editie een aantal werken opgenomen in de vaste collectie. Deze Light Art Collection is met circa honderd werken de grootste collectie lichtkunst ter wereld. In de afgelopen weken waren 48 kunstwerken te zien op drie continenten, uiteenlopend van Hong Kong tot Niagara Falls, en Bahrein tot Londen en Knokke.

Achtste editie | 2019-2020Inmiddels is de ontwikkeling van de achtste editie gestart, met als thema ‘Disrupt!’. Artistiek directeur en juryvoorzitter van het festival, Lennart Booij, licht toe: “Plotselinge ontregeling kan een positieve en soms essentiële aanzet geven tot verandering. Het kan aannames bevragen, discussies oproepen en onbekende mogelijkheden zichtbaar maken.” Een internationale jury buigt zich, samen met het team van curators, de komende maanden over de inzendingen. De geselecteerde kunstwerken worden vanaf mei 2019 in co-creatie tussen het festival en de kunstenaars gemaakt. Er zijn honderden inzendingen ontvangen.

Over Amsterdam Light Festival

Jaarlijks verlichten speciaal voor Amsterdam geproduceerde kunstwerken van (inter)nationale kunstenaars de historische binnenstad van Amsterdam tijdens Amsterdam Light Festival. De achtste editie van het festival vindt plaats van 28 november 2019 tot en met 19 januari 2020 met als thema ‘Disrupt!’.

vrijetijdamsterdam.nl

Rik Verkaik, Vrije Tijd Amsterdam

    Bij Vrije Tijd Amsterdam krijg je korting op de mooiste lokale initiatieven. Iedere maand hebben we de beste acties.
    Deze keer: 20% korting bij Amsterdenim!

Koop Amsterdamse denim met maar liefst 20% korting!

Exclusieve kortingen via Vrije Tijd Amsterdam

Gebruik de kortingscode VTA20 en krijg 20% korting op je aankoop bij Amsterdenim.

Pak nu je korting