Tentoonsteling in kader van EUROPALIA ARTS Festival
De Oude Kerk

Tentoonstelling in kader van EUROPALIA ARTS Festival

Samen met de Indonesische kunstenaar Iswanto Hartono en curator Jacqueline Grandjean ontwikkelde de Oude Kerk een tentoonstelling in het kader van het EUROPALIA ARTS Festival 2017. Van 29 september tot en met 15 november 2017 verbindt de Indonesische kunstenaar in de Oude Kerk op het Ouderkerksplein de geschiedenis van de kerk met het koloniaal verleden van Indonesië, gezien vanuit een antropologisch en archeologisch perspectief. De tentoonstelling vindt plaats in stijlkamers van de Oude Kerk. De opening vindt plaats op 28 september 2017 van 17:00 uur tot 20:00 uur in de aanwezigheid van de kunstenaar.

In een korte stellingname verdedigen twee historici het voortbestaan van de inmiddels controversiële monumenten. Sinds 1969 biedt de Brusselse kunstbiënnale EUROPALIA ARTS FESTIVAL belangstellenden de gelegenheid om de kunst en cultuur van een gastland te ontdekken. Dit jaar ligt de focus op Indonesië. In het kader van EUROPALIA programmeert de Oude Kerk, die in het verleden via de zeevaart nauw met Indonesië verbonden was, een tentoonstelling die de gezamenlijke geschiedenis van Indonesië en Nederland aan het licht brengt.

Site-specifieke werken

Speciaal voor de Oude Kerk creëert Iswanto Hartono een aantal site-specifieke werken. Binnen dit monumentale gebouw overdenkt de kunstenaar het thema van kolonisatie dat onlosmakelijk met de geschiedenis van de Oude Kerk verbonden is. Kijk maar naar de vele praalgraven van de zeevaarders die op pad gingen om de wereld te koloniseren. Het waren deze mannen die als nationale helden geëerd werden, maar die inmiddels ook symbool staan voor een etnocentrische toe-eigening van de ‘ander’, op grond van een eigen cultureel perspectief.

Voor meer info over deze tentoonstelling klik je hier.

vrijetijdamsterdam.nl

We schreven al eerder een artikel over de Oude Kerk. Wellicht vind je dit ook leuk om te lezen.