Tentoonstelling Four Musketeers in Arti et Amicitiae

Tentoonstelling Four Musketeers in Arti et Amicitiae
Foto: vrijetijdamsterdam.nl

Tentoonstelling Four Musketeers in Arti et Amicitiae

‘Wat is een kunstwerk vandaag de dag?’ Op instigatie van Alexander Schabracq toont Arti et Amicitiae werk van de ‘mid carreer’ kunstenaars Joseph Sassoon Semah, Roland Berning, Manèl Esparbé i Gasca en Alexander Schabracq.

Beelden, installaties, schilderijen, design en video’s

Vanaf 12 januari t/m 11 februari 2018 zijn hun beelden, installaties, schilderijen, design, video’s en performances te zien in de zalen van de kunstenaarssociëteit. Naar aanleiding van de tentoonstelling is er op zondag 28 januari een debat over de stand van de kunst.

Ontmoet tijdens een opening van Arti

Het idee voor deze tentoonstelling ontstond toen de kunstenaars elkaar ontmoetten in 2016 op een opening van Arti. Ze raakten in een verhitte discussie over de vraag ‘Wat is een kunstwerk vandaag de dag?’ Kunstenaar en curator Hulya Yilmaz postte een foto op Facebook, waar ze werden gebombardeerd tot ‘De vier musketiers’.

Schokte Duchamp de wereld met Fountain

Een eeuw geleden, in 1916, presenteerde de Montross gallery in New York de dada-isten Marcel Duchamp en Jean Crotti en de kubisten Jean Metzinger en Albert Gleizes onder de noemer: ‘The four Musketeers’. Een jaar later schokte Duchamp de wereld met ‘Fountain’, een conceptueel kunstwerk.

Wat is een kunstwerk vandaag de dag

De bovengenoemde vraag ´Wat is een kunstwerk vandaag de dag´ heeft niets aan actualiteit ingeboet en was aanleiding voor Alexander Schabracq om de drie kunstenaars uit te nodigen om gezamenlijk met recent werk deel te nemen aan deze tentoonstelling in Arti.

Opgepikt door de gevestigde kunstwereld

De vier kunstenaars manifesteerden zich ieder afzonderlijk in de jaren ’80 van de vorige eeuw via het Amsterdamse alternatieve circuit. Al snel werden ze opgepikt door de gevestigde kunstwereld.

Tentoonstellingsmaker Thomas Meijer zu Schlochtern is betrokken als adviseur.

Eclectische huiskamer Curator Hulya Yilmaz presenteert de tentoonstelling als een eclectische huiskamer; een compilatie van verschillende stijlen kunstenaarschap en werk, botsend, confronterend maar gepresenteerd als geheel. Tentoonstellingsmaker Thomas Meijer zu Schlochtern is betrokken als adviseur.

De tentoonstelling wordt geopend door Els van der Plas, Algemeen directeur Nationale Opera & Ballet. Arti et Amicitiae, Rokin 112, 1012 LB Amsterdam Dinsdag tot en met zondag 12-18 uur

vrijetijdamsterdam.nl

Gerelateerd:

MYSTERY VAN DE WAARHEID BIJ ARTI

ARTI OPENT 2019 MET ULTIEME LEDENTENTOONSTELLING