Het verhaal achter Beelden van Steen van beeldhouwster Mirjam de Nijs
Mirjam de Nijs. Foto door: Annelies Scheepens

Sinds ruim 30 jaar is Mirjam de Nijs actief als beeldhouwster in Amsterdam. Onder de naam Beelden van Steen maakt zij beelden van natuursteen. Mirjam heeft een voorkeur voor buiten werken in natuursteen; na een bijzonder atelier in Ouderkerk werkt zij nu al geruime tijd in een mooi buitenatelier op Zeeburgereiland. Daar ontvangt zij ook cursisten die komen beeldhouwen in cursussen en workshops.  Vrije Tijd Amsterdam sprak met haar over Beelden van Steen.

Beschrijving beelden

De beeldhouwster vertaalt haar verwondering over de wereld en het leven in abstracte vormen van steen. Dit levert een beeldtaal die karaktervol is, ontdaan van wat overbodig is, met veel diepgang. Thema’s als ontstaan, beweging en de relatie tussen de vorm en het materiaal zijn herkenbaar in het werk van Mirjam de Nijs. Haar kunst biedt ons een mysterieus kijkje in de wereld.

Mirjam de Nijs in actie. Foto door: Annelies Scheepens

Cursussen en workshops

Op het atelier kunnen mensen hun eigen beeld komen maken in een cursus of workshop. Zij kunnen begeleiding vinden, ervaring is niet nodig. Als iemand zin heeft in een creatief avontuur van een dag is een workshop geschikt, dan kan je op een dag een beeld maken van een zachte steen. Daarnaast zijn er cursussen voor mensen die vaker willen komen, zich in de techniek willen bekwamen en hun vormen willen uitwerken. Workshops zijn er maandelijks op een zaterdag, cursussen zijn op dinsdagochtend en vrijdagochtend.

Foto door: Annelies Scheepens
Foto door: Annelies Scheepens

Workshops

De volgende workshops zijn op 6 juni, 22 augustus, 5 september, 24 oktober, 14 november en 12 december. Beeldhouwen wordt afgewisseld met pauzes voor koffie, thee en een lekkere lunch. Er is ruimte voor mensen om hun eigen beeld van steen te komen maken, ervaring, talent of speciaal creatief inzicht is niet nodig.

Cursus

Voor mensen die op dinsdagochtend of vrijdagochtend willen komen beeldhouwen is een cursus interessant die in een wekelijkse reeks of op basis van een strippenkaart benut kan worden. Iedereen van de groep cursisten werkt aan een eigen spoor van steen, daarbij individueel begeleid. Er is ruimte voor nieuwe cursisten om in te stromen.

Exposities

Exposities bieden een mooie gelegenheid om beelden in een omgeving te kunnen zien. Er is inmiddels een indrukwekkend spoor ontstaan van exposities van Beelden van Steen.
Interessant daarbij is dat de beelden geliefd zijn in het binnen- en buitenland. Het is een bijzondere beleving de beelden te zien en te tonen voordat ze getransporteerd worden.

Helaas zijn verschillende exposities afgelast vanwege Corona en de voortgang van nieuwe exposities is onzeker. Natuurlijk is er een mogelijkheid om de beelden online te bekijken, maar dan ontbreekt de ruimtelijke beleving. Een lichtpuntje is dat de beeldhouwster binnenkort weer op de Spuimarkt kan staan met hanteerbaar werk en een persoonlijke ontmoeting; op 14 juni, 28 juni, 30 augustus, 13 september en 4 oktober is Mirjam aanwezig op de kunstmarkt op het Spui.

Het atelier

Het atelier op Zeeburgereiland is een natuurlijke stoere omgeving, een buitenruimte die gedeeltelijk overkapt is met een glazen dak. Het is ideaal om met natuurlijk licht te beeldhouwen.

Beschikbare beelden

Als mensen zin hebben iets van de beelden te zien, kan dat via de website . Voor een idee van de prijs kunnen ze contact opnemen; info@beeldenvansteen.nl. Dat kan ook als mensen speciale wensen hebben of vragen. Een indruk van actuele ontwikkelingen is te vinden via Instagram.

Kinderfeestjes

Het atelier is behalve voor workshops ook toegankelijk voor kinderen die hun verjaardag willen komen vieren. In een beeldhouwfeestje van 3 uur maken de kinderen hun eigen beeldje in Speksteen.

Hoogtepunten

Het karaktervolle spoor van beelden van steen dat in de loop van de tijd ontstaan is en blijft groeien via de Westergasfabriek, Duitsland, Land en Beeld, Kasteel Duurstede, Etsy en Amerikaanse interior designers.

Veel beelden hebben een plek gevonden bij liefhebbers en vervolgen zo hun eigen spoor.
Beelden van Steen wordt internationaal herkend en vertegenwoordigd in New York via Roman and Williams.

Geschreven door:

Rik Verkaik

VTA Cultuur

vrijetijdamsterdam.nl

Lees ook: De Zondagsschilders: “De kracht van de vereniging zijn de gedreven vrijwilligers”