Het verhaal achter Atelier Raymond Huisman
Raymond Huisman

Vrije Tijd Amsterdam zoekt ten tijde van Corona naar mooie verhalen in de stad. In dat kader interviewde we Raymond Huisman van Atelier Raymond Huisman.

Teken- en schildercursussen

“Elke woensdagavond en op de donderdag op de ochtend, middag en avond, geef ik teken- en schilderlessen in mijn mooie atelier aan de Binnenkant 39, schitterend gelegen op een steenworp afstand van de Montelbaanstoren aan de Oude Schans in Amsterdam..

Mijn lessen zijn voor iedereen die willen leren tekenen (potlood, houtskool, krijt, conte) en schilderen in olieverf naar de waarneming. Op die manier onderzoek je niet alleen het tekenen en schilderen zelf, maar ook hoe licht werkt in de natuur en hoe je zelf eigenlijk ziet.”

Workshops en cursussen

“Er zijn regelmatig workshops van één of twee dagen, en in de zomer ook korte cursussen van vijf dagen. Van september tot juni zijn er cursussen van tien tot twaalf weken, die ook als jaarcursus geboekt kunnen worden van tweeëndertig weken. Op de donderdagochtend of middag is er om de week een model, waarin je klassikaal tekent of schildert, de andere weken werk je aan een eigen teken- of schilderlesdoel. De groep is zo klein (maximaal tien personen) dat ieder op zijn eigen niveau kan werken.”

Modeltekenen

“De woensdagavond is er altijd modeltekenen. Hier leer je werken met mijn ellipssysteem en manieren om de proporties en verkortingen juist te schatten. Wil je meer weten dan is er op de donderdagavond een jaarcursus anatomie voor tekenaars. Hier komen doorgaans mensen die al redelijk model kunnen tekenen, maar hun kennis willen verdiepen.”

Privélessen

“Daarnaast geef ik ook privélessen voor mensen met specifieke lesdoelen. Dat is meestal voor professionals (bijvoorbeeld illustratoren) op een hoger toegepast niveau, maar ook voor studenten van kunstacademies, die iets willen bijspijkeren op het gebied van tekenen en schilderen naar de waarneming.”

Klassieke principes en moderne inzichten

“Mijn opleiding is gebaseerd op klassieke methoden, maar aangevuld met eigen en moderne inzichten. Je leert gedegen werken door specifieke oefeningen op gebied van proporties, lijn- en vlakvoering, tonaliteit en kleurenleer, vaak naar model maar ook met stillevens en demonstraties. Door de verwerving van basiskennis van klassieke principes en moderne inzichten leer je scherper waarnemen en zullen je inzicht en vaardigheden zich aanzienlijk uitbreiden vanaf je eigen niveau.”

Gemêleerd gezelschap

“Ik geniet er echt van wanneer ik zie dat ‘het kwartje valt’ bij mensen. Ik stel echt alles in het werk om dat te bereiken. We hebben het hier heus ook gewoon gezellig, maar mijn groep is geen gemoedelijke koffie clubje. Het is een behoorlijk gemêleerd gezelschap, van jong tot oud, en met serieuze amateur- tot werkelijk professionele interesse. Ik ben er trots op dat deze mensen tegenwoordig steeds beter hun weg naar mij weten te vinden, als ze echt meer willen leren dan het hobby-niveau.”

Het verhaal achter Atelier Raymond Huisman
“Mijn groep is geen gemoedelijke koffie clubje” Foto: Amatore.nl

Gerrit Rietveldacademie

“Ik heb het schildersvak zelf geleerd op de Gerrit Rietveldacademie in Amsterdam in de late jaren tachtig, begin jaren negentig op de afdeling schilderen, die toen nog bestond. Qua technieken ging toen al, en nog steeds, mijn voorliefde uit naar olieverf voor het schilderen. Het is zo’n rijke, veelzijdige techniek. Maar ik ben in wezen misschien een betere tekenaar dan een schilder. Houtskool, conte krijt, grafiet, zilverstift kunnen gebruikt worden. Digitaal tekenen en schilderen heeft tegenwoordig ook mijn warme belangstelling. Geweldige mogelijkheden!”

Modeltekenen

“Henk Huig was op de Rietveld mijn belangrijkste mentor, naast Theo Blom, Frits Gimpel en Wijnand Wansink. Na de academie heb ik pas echt goed modeltekenen geleerd van Henk Huig omdat ik nog zeven aansluitende jaren elke woensdag in zijn klassieke modelklas heb mee mogen lopen. Van hem heb ik de belangrijkste klassieke principes van werken met onderschilderingen geleerd, heel veel over anatomie, en lijnvoering vooral. Henk is een geweldige kunstenaar en leraar pur sang. Ik ben hem veel verschuldigd en probeer altijd zijn niveau te evenaren.

Pas jaren later ben ik ook gaan boetseren in klei en was, wat ik heb geleerd van mijn vrouw, Salwa Jabli. Geweldig om te doen, ook. Maar daar geef ik geen les in- ik krijg er les in!”

Het verhaal achter Atelier Raymond Huisman

Werk over dementie

“Op mijn werk over dementie ben ik denk ik nog wel het meest trots. Mijn vader leed aan Alzheimer, zo is het gekomen. Het verpleeghuisbezoek resulteerde in vele portrettekeningen, aquarellen en olieverfschilderijen, exposities en uiteindelijk ook een groot schilderij voor Achmea (toen nog in Zwolle). Eén van de portretten werd in 2015 genomineerd voor de BP British National Portrait Award, en werd een jaar lang tentoongesteld in London National Portrait gallery, in Edinbrugh en in Belfast. Daar ben ik ook fier op, natuurlijk.”

Tekeningen van mijn vader

“Onlangs zijn enige werken nog tentoongesteld in Katwijk in het Duna atelier. In 2018 zijn tekeningen van mijn vader tentoongesteld in CBK Zuid-Oost. Hoewel ik de laatste jaren op het gebied van exposities wat minder actief ben geweest wegens privé-omstandigheden, zou het dit jaar weer serieus van start zijn gegaan in Nieuw Dakota en op enige andere plekken in Nederland, maar alles is uitgesteld wegens de Corona maatregelen.”

De stad Amsterdam

“De afgelopen maanden werk ik veel in mijn directe omgeving. Ik ben altijd in mijn atelier, maar nu is het rustiger en heb ik tijd voor een project waar ik al lang over denk maar nooit aan toe ben gekomen. Wat het precies behelst houd ik nog even voor me, maar ik kan wel verklappen dat het over Amsterdam gaat. Het mooie licht de laatste weken in een lege stad heeft me, na zevenendertig jaar, de stad toch weer heel anders laten zien. Het heeft me geïnspireerd om terug te keren naar mijn eindexamenthema: het landschap. Of, in dit geval, het stadsgezicht.”

Het verhaal achter Atelier Raymond Huisman

Passie voor schilderen

“Ik hoop dat de komende jaren steeds meer mensen met passie voor schilderen mijn klassen weten te vinden. Door de Corona ben ik gedwongen nu online les te geven, en die tak van sport bevalt me ook. Sommige dingen zijn duidelijker uit te leggen. Het zal zeker uitbreiden. Maar mensen in mijn atelier ontvangen is toch wel een stuk persoonlijker. Het geeft me energie te werken met mensen die niet direct tevreden zijn met alles wat ze maken. Zij zien het verschil tussen hun eigen werk en dat van grote kunstenaars en willen weten wat dat dan ís.

Het is net als bij muziek; het spelen van een instrument verhoogt de waardering voor muziek en kan deuren openen naar andere muziekstijlen. Klassieke tekenlessen zijn, verrassend misschien, juist de verbindende lessen tussen veel verschillende kunststijlen die zich er tegen afzetten.”

Slotwoord Raymond Huisman

“Ten slotte wil ik graag nog een aantal goede redenen geven waarom mensen zich ‘moeten’ aanmelden. Er kan ingestapt worden op ieder niveau. Dat wil zeggen beginners, gevorderden en professionals. Je krijgt persoonlijke begeleiding bij wat jezelf wilt bereiken binnen een cursus, workshop of tijdens een privéles.

Je kunt deelnemen aan cursussen waarin, via de fascinerende studie van portret en model, alle grondbeginselen van de teken- en schilderkunst worden behandeld. Het betreft interessante workshop met prima technieken of klassieke opbouw. Het is goed voor mensen met professionele ambitie. Het zijn intensieve workshops over kleurenleer, anatomie, perspectief, voor schilders, maar ook voor illustrators of concept artists.

Je komt te werken met echte modellen en krijg training in waarneming als basis voor jouw werk. Je doet klassieke en moderne kennis op als het gaat om basisprincipes en vaardigheid in techniek en materialen. Je hebt plezier in wat je doet, met wie je werkt en dat allemaal in een fantastische omgevingen”, laat Raymond Huisman ten slotte weten.

Ben je naar aanleiding van dit artikel enthousiast geworden? Je kunt meer informatie over de lessen vinden op de website en voor het werk van Raymond Huisman ga je naar deze website.

Interview door:

Rik Verkaik

VTA Cultuur

vrijetijdamsterdam.nl