Democratisering van de kunstkritiek, en dan?

Democratisering van de kunstkritiek, en dan?
SPUI25. Foto: vrijetijdamsterdam.nl

Democratisering van de kunstkritiek, en dan?

In samenwerking met Domein voor Kunstkritiek, Instituut voor Netwerkcultuur en PublishingLab organiseren ze bij SPUI25 donderdag van 17:00 uur tot 18:30 uur het event: ‘Democratisering van de kunstkritiek, en dan?’.

Een panel van specialisten buigt zich deze middag over de vraag hoe je in de praktijk handen en voeten geeft aan het ideaal van een democratische kunstkritiek.

“Het publiek is steeds vaker een actor in de kunsten. In het theater participeert ze, in het museum cureert ze, met designers ontwerpt ze. In de kritische reflectie op die kunst is haar rol echter marginaal. Maar waar de klassieke kritiek terrein verliest, wint het pleidooi voor een democratische kunstkritiek aan kracht. Hoe kan dat in de praktijk worden vormgegeven?

Ons antwoord is de hybride kritiek

Ons antwoord is de hybride kritiek, een kritiek die op uiteenlopende plekken, via alle mogelijke media off- en online netwerken infiltreert en tot kritisch (mee)denken uitnodigt. De gelegenheidssamenwerking Laboratorium Actuele Kunstkritiek (LAK) nam het initiatief tot een onderzoek dat de tools moest leveren om zo’n hybride praktijk te faciliteren die nu in een praktische guideline, de How To Digitale Kunstkritiek, te vinden zijn”, aldus de organisatie van het evenement bij SPUI25 in Amsterdam.

Over de sprekers tijdens ‘Democratisering van de kunstkritiek, en dan?’

Elsbeth Ronner is mede-oprichter van architectenbureau Lilith Ronner van Hooijdonk. Ze doceert aan de TU Delft en de Academie van Bouwkunst in Amsterdam. Heleen Volman is artistiek leider van DansBrabant. Ze is mede-initiatiefnemer van het Moving Futures netwerk, een coalitie van vijf talentontwikkelaars in de dans. Rogier Brom onderzoeker en projectcoördinator bij de Boekmanstichting. Sonja van der Valk (moderator) is initiatiefnemer en directeur van Domein voor Kunstkritiek.

vrijetijdamsterdam.nl