Amsterdam maakt zich op voor 7e editie Amsterdam Light Festival

Amsterdam maakt zich op voor 7e editie Amsterdam Light Festival
Impressie Amsterdam Light Festival - Stadstaren - VOUW-min

Amsterdam maakt zich op voor 7e editie Amsterdam Light Festival

’53 dagen, 29 kunstwerken, 16 landen, 10 stadsverhalen’

Op donderdag 29 november gaat de zevende editie van Amsterdam Light Festival van start. Uit ruim zeshonderd inzendingen koos de jury 29 kunstwerken die 53 dagen lang de historische binnenstad van Amsterdam verlichten.

Van het werk Desire van de Taiwanese studio UxU – een uitvergrote mond die van de zijkant een hartslag laat zien – tot de projectie Neighbours op de muur van de Hermitage die het Japanse kunstenaarsduo TOCHKA samen met 750 Amsterdamse schoolkinderen ontwierp. Alle werken vertellen een eigen verhaal en zijn speciaal voor het festival gemaakt. Dit jaar zijn de kunstenaars uitgedaagd om binnen het thema ‘The Medium is the Message’ te werken, de beroemde uitspraak van mediawetenschapper Marshall McLuhan. Voor het eerst zijn alle kunstwerken de gehele festivalperiode tegelijkertijd verlicht. Er is nu één tentoonstelling die bezoekers tot en met 20 januari varend, fietsend en wandelend kunnen beleven.

Smartphones en schaduwspellen

In de sculptuur Absorbed by Light van de Britse Gali May Lucas zitten drie figuren op een bankje naast elkaar, het hoofd gebogen, vingers die typen en gezichten die worden opgelicht door het beeldscherm. Lichamelijk zijn ze aanwezig, met hun gedachten totaal ergens anders. Bezoekers kunnen het effect van deze houding op anderen zelf ervaren door plaats te nemen tussen de drie figuren. In het werk Shadow Scapes van de Zuid-Afrikaanse Marcus Neustetter op de gevel van het Scheepvaartmuseum speelt niet licht maar schaduw de hoofdrol. Hij geeft een aantal voorwerpen uit de museumcollectie een nieuwe rol door ze na te maken als plat silhouet en laat ze op twee zijden van de gevel van het gebouw verschijnen. Door de silhouetten met meerdere lampen wisselend te belichten, creëren schaduwen een scala aan patronen en denkbeeldige landschappen.

Kunst en wetenschap

De Duitse kunstenaar Stefan Reiss brengt kunst en natuurkunde samen in zijn werk O.T. 976. Reiss liet zich inspireren door de beroemde snaartheorie die ervan uitgaat dat alles in het heelal verbonden is door minuscule trillende snaren. Zijn werk bestaat uit drie grote vlakken, elk bestaand uit tientallen kabels, die fungeren als een scherm voor een voortdurend veranderende compositie; een vorm die zich eindeloos zou kunnen ontvouwen. Ook het Hongaarse Koros Design combineert kunst met wetenschap. Het bewegende licht in de opblaasbare installatie A.N.N. – dat staat voor artificial neural network – laat een proces zien dat vergelijkbaar is met onze hersenactiviteit. Deze kunstmatige neurale netwerken zijn een van de meest invloedrijke media van onze tijd: ze worden onder andere ingezet voor spraakherkenning, zelfrijdende auto’s en gepersonaliseerde filters op sociale media.

Bijzondere samenwerkingen

De zevende editie van Amsterdam Light Festival kent een aantal bijzondere samenwerkingen. Zo bundelt kunsthistoricus Koen Kleijn op verzoek van het festival tien stadsverhalen waarin hij zoekt naar de verbindingen tussen Amsterdam en het thema ‘The Medium is the Message’. Eregast Jeroen Henneman ontwierp exclusief voor het festival het werk One Lamp dat in gelimiteerde oplage verkrijgbaar is. De opbrengst hiervan komt ten goede aan de realisatie van Two Lamps, Hennemans grote installatie voor de tentoonstelling. Cultureel organisatiebureau Artifex presenteert tijdens het festival ‘De Lichtcode’, een mysterieus en humoristisch theaterstuk op een rondvaartboot. Een aantal organisaties kiest ervoor om een van de werken uit de tentoonstelling te steunen. Zo steunt het Van Gogh Museum het werk Starry Night – geïnspireerd op Van Goghs Sterrennacht – van de Servische Ivana Jelić en Pavle Petrović. Canal Tours Amsterdam, onderdeel van Stromma Nederland en founding partner van het festival, steunt het werk Desire. “Dit kunstwerk sprak ons direct aan: twee rode lippen die samen een mond vormen en van de zijkant gezien een hartslaglijn. Een hart dat vol passie klopt voor de stad, daar voelen wij ons mee verbonden”, vertelt Peter Duwel, Algemeen Directeur van Stromma Nederland.

Over Amsterdam Light Festival

Jaarlijks verlichten grotendeels in co-creatie gerealiseerde lichtkunstwerken van (inter)nationale kunstenaars de binnenstad van Amsterdam tijdens Amsterdam Light Festival. De zevende editie van het festival vindt plaats van 29 november 2018 tot en met 20 januari 2019. Gedurende 53 dagen zijn de dertig lichtkunstwerken dagelijks van 17:00 tot 23:00 uur te bewonderen in de historische binnenstad. Dit jaar zijn voor het eerst alle werken de gehele festivalperiode tegelijkertijd verlicht; er is nu één tentoonstelling die bezoekers via meerdere routes varend, fietsend en wandelend kunnen beleven. Diverse rederijen bieden een vaarroute langs de lichtkunstwerken aan. Nationale en internationale kunstenaars zijn voor deze zevende editie door het festival uitgedaagd om binnen het thema ‘the Medium is the Message’ te werken.

vrijetijdamsterdam.nl