Meer dan 100 evenementen tijdens Amsterdam Art Weekend 2017

Meer dan 100 evenementen tijdens Amsterdam Art Weekend 2017
Art. Foto: vrijetijdamsterdam.nl

Meer dan 100 evenementen tijdens Amsterdam Art Weekend 2017

Alternatieve feiten, commercialiteit in de internationale kunstscène, talige en culturele misverstanden, stedelijke ontwikkeling, een generatie kunstenaars van morgen en het eindige leven. Het is maar een greep uit de actuele thema’s die tijdens de zesde editie van Amsterdam Art Weekend de aandacht vragen.

Hoogtepunt hedendaagse kunst

Met meer dan 100 evenementen is van 23 november tot 26 november het Amsterdam Art Weekend ook dit jaar weer een absoluut hoogtepunt op het gebied van hedendaagse kunst. In veel gevallen zijn de thema’s actueel. Zo exposeert Ronald de Bloeme bij Borzogallery onder de titel Alternative Facts. Met zijn herinterpretatie van logo’s, reclame en andere uitingen van de visuele beeldcultuur stelt de Bloeme ons vertrouwen in onze waarneming op subtiele wijze op de proef.

Creatieve oplossingen

Tjebbe Beekman, die bij Stigter Van Doesburg exposeert, is geïnspireerd door stedelijke ontwikkeling, nieuwe visies en creatieve oplossingen. Bij Albada Jelgersma behandelen hoogleraren Arjo Klamer en Olav Velthuis op 25 november een heikel onderwerp als Commercialism in the contemporary art world. Van Zijll Langhout toont werk van Rumiko Hagiwara. Als nieuwkomer in de Nederlandse cultuur baseert deze Japanse kunstenaar zich in Ghost in Silence op de misvattingen en het onbegrip waarmee zij dagelijks te maken heeft. In de Rijksakademie van beeldende kunsten openen 45 beginnende kunstenaars hun ateliers.

Tendensen en vernieuwingen

Er is een zeer divers en groot programma. Het publiek krijgt de kans om kennis te maken met hedendaagse tendensen en vernieuwingen in de kunst. Ook is het mogelijk kunstenaars te ontmoeten die in de toekomst in toonaangevende collecties, tentoonstellingen en biënnales wereldwijd vertegenwoordigd zullen zijn. Onder de titel NA verschaft de Oude Kerk de veelzijdige Christian Boltanski (*Parijs 1944) een podium. Aan de hand van een aantal monumentale installaties, verspreid door de hele kerk, confronteert hij de bezoekers met de vraag wat er gebeurt nadat er aan ons leven een einde is gekomen.

Stichting Amsterdam Art

Amsterdam Art Weekend, het enige hedendaagse kunstweekend van de stad, is een initiatief van Stichting Amsterdam Art die ook verantwoordelijk is voor het concept en de uitvoering. Stichting Amsterdam Art functioneert als katalysator en kompas voor hedendaagse kunst. Het hele jaar door werkt zij samen met belangrijke nationale en internationale kunst- en culturele instellingen. Daarbij stelt zij zich ten doel om met elkaar het bijzondere karakter van Amsterdam als creatieve en culturele stad voor het voetlicht te brengen. De reikwijdte en expertise van de Stichting maken haar de aangewezen partij om voor het grootstedelijke aanbod aan hedendaagse kunst een doorlopende publieke belangstelling te wekken.

vrijetijdamsterdam.nl