Holland Festival programma 9 juni 2018

HOLLAND FESTIVAL PROGRAMMA 9 JUNI 2018
Anna Karenina photocredits: Matthias Horn

Holland Festival programma 9 juni 2018

Het Holland Festival duurt tot en met 1 juli 2018. Het evenement is het grootste internationale podiumkunsten festival van Nederland. Elk jaar in juni toont het festival op een groot aantal locaties in Amsterdam alle disciplines binnen de podiumkunsten: theater, muziek, dans, muziektheater en diverse interdisciplinaire vormen, waarbij bewust wordt gezocht naar aansluiting bij andere genres, zoals beeldende kunst, digitale kunst en film.

Wij hebben voor jou het programma van het Holland Festival op 9 juni 2018 op een rijtje gezet.

Muziek

Voorstelling: Metropole Orkest & Soloists of the Syrian Big Band

De Syrian Big Band was de eerste in zijn soort in de Arabische wereld en gaf bigbandmuziek een stem in Syrië. Samen met het Metropole Orkest, onder leiding van Jules Buckley, speelt een aantal solisten van de Syrische bigband – de meesten inmiddels woonachtig in het Westen – in Carré een avontuurlijk programma vol traditioneel repertoire en energiek eigen werk.

Hoofdrolspelers: Kinan Azmeh, Ibrahim Keivo, Dima Orsho, Moslem Rahal

Special guest: Eric Vloeimans

Dirigent: Jules Buckley

Locatie: Koninklijk Theater Carré

za 9 juni 20.00

Theater

Voorstelling: Anna Karenina

‘Alle gelukkige gezinnen lijken op elkaar, elk ongelukkig gezin is ongelukkig op zijn eigen wijze.’ De Duitse theatermakers Barbara Bürk en Clemens Sienknecht worden geprezen om hun slimme, komische theaterbewerkingen van literaire klassiekers. Eerder richtten ze hun pijlen op Effi Briest, nu pakken ze Anna Karenina aan, de Russische titelheldin van Leo Tolstojs grote, 19e-eeuwse overspelroman. Het boek wordt gebracht als wervelende jaren 70- en 80-radioshow. Luister naar muziek van Grandmaster Flash, Eurythmics en de Steve Miller Band en zie hoe Anna Karenina te gronde gaat aan de liefde. Dit is een geraffineerde en onweerstaanbare theaterkomedie.

Hoofdrolspelers: Clemens Sienknecht, Barbara Bürk, Deutsches Schauspielhaus Hamburg

Locatie: Stadsschouwburg Amsterdam

za 9 juni 20.30
zo 10 juni 15.00

Theater

Voorstelling: Trojan Woman

De vrouwen van Troje zijn oorlogsslachtoffers. Hun mannen en zonen zijn uitgemoord door de Grieken. De vrouwen zijn overgeleverd aan de genade van de vijand, die hen beschouwt als slavinnen en oorlogsbuit. Ruim tweeduizend jaar geleden schreef Euripides met Trojaanse vrouwen een felle aanklacht tegen de gruwel van oorlog. National Changgeuk Company of Korea bewerkte deze Griekse tragedie samen met de Singaporese regisseur Ong Keng Sen tot een eigentijdse Koreaanse opera, waarin zowel door de wereldvermaarde Ahn Sook-sun gecomponeerde pansori (traditionele Koreaanse zang) als moderne muziek, gecomponeerd door Jung Jae-il , K-pop componist en producer, klinken. Fenomenaal zijn de stemmen en het expressieve acteren van de pansorizangers en -zangeressen. Bij hen klinkt het sombere lot van de Trojaanse vrouwen hartverscheurender dan ooit.

National Changgeuk Company of Korea, Ong Keng Sen

Locatie: Muziekgebouw

za 9 juni 20.30
zo 10 juni 15.00

Opera

Voorstelling: One or Seviral Tigers

De relatie tussen tijger en mens is gecompliceerd. Ooit werden ze beschouwd als verwanten en dragers van voorouderlijke geesten, maar sinds de tijd van het kolonialisme heeft de mens de tijger nagenoeg uitgeroeid.

Hoofdrolspelers: Ho Tzu Nyen

Locatie: Frascati

za 9 juni tot en met ma 11 juni

Beeldende kunst / film

Voorstelling: END CREDITS

De Britse filmmaker en beeldend kunstenaar Steve McQueen (bekend van de films 12 Years a Slave, Shame en Hunger) presenteert voor het eerst in Nederland de nieuwste versie van End Credits. Deze museale video-installatie gaat over de Afro-Amerikaanse Paul Robeson (1898-1976), een gevierd zanger en acteur die een invloedrijk burgerrechtenactivist en communist werd en een uitgesproken tegenstander van sociale ongelijkheid.

Hoofdrolspeler: Steve McQueen

Locatie: Loods 6

za 9 juni tot en met 28 juni

Dans

Voorstelling: Pansori meets k-pop

In een college met veel muzikale voorbeelden gaat Miriam L. Brenner dieper in op Zuid-Koreaanse muziek, in het bijzonder op pansori en K-pop. Deze twee verschillende muziekstijlen komen samen in de opera Trojan Women van regisseur Ong Keng Sen. Hoe verhouden de traditionele Koreaanse zangstijl en moderne pop zich tot elkaar? Miriam L. Brenner praat over deze clash tussen traditie en moderniteit.

Hoofdrolspeler(s): Miriam L. Brenner

Locatie: Muziekgebouw

za 9 juni 19.00

Dans

Voorstelling: KATA

Hoofdrolspelers: Compagnie par Terre, Anne Nguyen

Acht breakdancers tonen in Kata het begin van een geheel nieuwe vechtkunst. De Franse choreografe Anne Nguyen is een gevierd breakdancer en zeer verknocht aan de vechtkunst, in het bijzonder viet vo dao, Braziliaanse jiujitsu en capoeira, waarin dans en vechtkunst samenkomen.

Hoofdrolspelers: Clemens Sienknecht, Barbara Bürk, Deutsches Schauspielhaus Hamburg

Locatie: Compagnietheater

za 9 juni 20.00

Beeldende kunst / film

Voorstelling: EACH ONE TEACH ONE

Each one teach one’is een veel gehoord hiphopcredo. Kennis en ervaring moeten liefst gedeeld worden. Zowel Alida Dors (BackBone) als Anne Nguyen (met haar voorstelling Kata op het Holland Festival) tonen hun hiphoproots in hun werk. Beiden zijn pioniers in de vertaalslag van hiphop van de straat naar het theater. Each one teach one is ook hun credo.

met Anne Nguyen e.a.

Stadsschouwburg Amsterdam

za 9 juni 16.00

Dans

Voorstelling: DANS DE GUERILLES

Voor choreograaf Anne Nguyen is urban dance ‘een hedendaagse krijgskunst, gemaakt om de vijandige stedelijke omgeving te trotseren.’ Om iedereen in staat te stellen de basisprincipes van urban dance te leren, creëert ze een parcours door de Stadsschouwburg, dat rondom haar voorstelling Kata te bezoeken is. De verschillende interactieve installaties, die gebruik¬maken van video en bewegingssensoren, verleiden het publiek om in beweging te komen, te improviseren en zich voor even een volleerd breakdancer te voelen.

Stadsschouwburg Amsterdam

ZA 9.6 – ZO 10.6

ZA 12:00 – 20:00 & 21:00 – 22:00
ZO 12:00 – 20:0

Voor alle informatie met betrekking tot bijvoorbeeld de kaartverkoop en het laatste nieuws is het verstandig om de website van het Holland Festival in de gaten te houden.

vrijetijdamsterdam.nl