xSight@ Percussion Duo wint Grachtenfestival Conservatorium Concours 2019
xSight@ Percussion Duo (Jose Miñarro Sanchez en Georgi Tsenov), winnaars van de Vakjuryprijs, Wethouder Touria Meliani en de winnaar van de Publieksprijs: Elenora Hu. Foto: Melle Meivogel

xSight@ Percussion Duo wint Grachtenfestival Conservatorium Concours 2019

Op zondag 10 februari streden zes solisten en ensembles, allen student aan diverse conservatoria in Nederland, om de Vakjuryprijs en de Publieksprijs van het Grachtenfestival Conservatorium Concours. In een volle NedPho-koepel in Amsterdam reikte wethouder Touria Meliani beide prijzen uit. ‘De jury was onder de indruk van het hoge niveau. Een pluim op de hoed van de Nederlandse conservatoria’, aldus juryvoorzitter Frank van den Brink.

De jury prees het xSight@ Percussion Duo (Codarts, Rotterdam) met haar overtuigende optreden vol ‘uitzonderlijke kleuring in dynamiek. Het duo daagt elkaar uit en is uitstekend op elkaar ingespeeld. Het was een performance die je pakt’, aldus juryvoorzitter Van den Brink, die als 1e klarinettist verbonden is aan het Radio Filharmonisch Orkest. De jury was onder de indruk van het volwassen optreden van Publieksprijs-winnares Elenora Hu en de beheersing van het instrument stem en begreep de waardering vanuit het publiek volledig.
De finalisten werden door de jury beoordeeld op instrumentbeheersing en repertoirekeuze en daarnaast keek de jury ook naar de manier waarop de musici zich presenteerden aan het publiek. Alle finalisten kregen enkele weken voor de finale presentatietraining van Ab Nieuwdorp, presentator op NPO Radio 4 en artistiek adviseur van het Grachtenfestival. xSight@ Percussion Duo wint een optreden tijdens het Lunchconcert op woensdag 12 juni 2019 in de Kleine Zaal van het Concertgebouw.

De Amsterdamse wethouder Kunst & Cultuur, Touria Meliani reikte beide prijzen uit en benadrukte het belang van de spreiding van de concerten van het Grachtenfestival in alle stadsdelen van Amsterdam. De winnaars van het Grachtenfestival Conservatorium Concours zullen terug te zien zijn tijdens het festival, dat in 2019 plaats vindt van 9 tot en met 18 augustus.

Naast Frank van den Brink bestond de jury uit Pieter Alferink (talentscout en voormalig impresario), Emlyn Stam (altviolist, artistiek leider New European Ensemble), Mariana Izman (pianiste, docent Yehudi Menudin School), Frederike Berntsen (muziekjournalist Dagblad Trouw) en Lestari Scholtes (secretaris, programmeur Grachtenfestival).

Al meer dan twintig jaar biedt het Amsterdamse Grachtenfestival een podium aan jonge musici, waarbij het Conservatorium Concours sinds 2003 de plek is waar conservatoriumstudenten zich kunnen presenteren aan het Nederlandse publiek. Alle Nederlandse conservatoria vaardigen kandidaten af naar de landelijke voorronde, waar een jury vijf kandidaten selecteert voor de finale. De zesde finalist wordt gekozen door het aanwezige publiek.

Eerdere edities van het Nederlands Conservatorium Concours werden gewonnen door Matthijs Leffers, tuba (2018 Prins Claus Conservatorium Groningen), Kristina Vårlid, gitaar (2017 Prins Claus Conservatorium Groningen), Raoul Steffani, bariton (2016 Fontys Hogeschool voor de Kunsten, Tilburg), Daahoud Salim, pianist (2015, Conservatorium van Amsterdam), Vincent van Amsterdam, accordeon (2014, Fontys Hogeschool voor de Kunsten Tilburg), Nicolas van Poucke, piano (2013, Conservatorium van Amsterdam), Davai Perkusion (2013, Koninklijk Conservatorium Den Haag), Lidy Blijdorp, cello (2012, Conservatorium van Amsterdam), Blake Weston, klarinet (2011, Conservatorium van Amsterdam), Anne Veinberg, piano (2009, Codarts Rotterdam), Pia Greiner, cello (2008, Prins Claus Conservatorium Groningen), Dimitar Dimitrov, piano (2007, Prins Claus Conservatorium Groningen). Mirjam Overlach, harp (2006, Conservatorium van Amsterdam), Viktoriya Yermolyeva, piano (2005, Codarts Rotterdam), Frederieke Saeijs, viool (2004, Koninklijk Conservatorium Den Haag), Niels Meliefste, slagwerk (2003, Koninklijk Conservatorium Den Haag).

vrijetijdamsterdam.nl

Lees ook: Zestienjarige Justin benoemd tot Youth Pride Ambassadeur 2019 

Lees ook: Zaterdag en zondag in Amsterdam grachtenfestival 2019