Amsterdam Light Festival 2016. Studio Klus. Fotograaf: Janus van den Eijnden

Organisatie Amsterdam Light Festival onthuld line-up kunstenaars

De binnenstad verandert van 30 november 2017 tot en met 21 januari 2018 weer in het grootste openlichtmuseum ter wereld. Tijdens een prachtige presentatie hebben de organisatoren vorige week aan pers en partners de line-up van kunstenaars onthuld, het concept van de nieuwe campagne laten zien, en een tipje van de programmering van aankomende editie opgelicht. “Het festival krijgt steeds meer vorm”, aldus een woordvoerder van het Amsterdam Light Festival.

Internationale line-up

Maar liefst 37 ‘licht-artiesten’ uit 14 landen presenteren hun kunstwerken en installaties tijdens de zesde editie van Amsterdam Light Festival. Er vinden twee exposities plaats: de waterexpositie op en rondom de grachten, die onder meer als route per boot via de rederijen te beleven is; en de landexpositie op het Marineterrein, waar de kunstwerken en de speciale historische plek op eigen gelegenheid verkend kunnen worden.

Lennart Booij, artistiek directeur, laat namens het festival weten: “We zijn erg trots op de internationale line-up van Amsterdam Light Festival. Ieder jaar weer mogen we hier de internationale top op het gebied van art en design verwelkomen. Ook de Nederlandse deelnemers zijn veelal internationaal actief.”

De waterexpositie

De line-up van creatieve professionals aan de waterexpositie bestaat uit kunstenares Rona Lee en Balmond Studio uit de UK. Uit Kosovo is er Driton Selmani en ook Bagus Pandega uit Indonesië levert een bijdrage. Nederlandse kunstenaars en studio’s zijn Lambert Kamps, Floriaan Ganzevoort, Victor Engbers, Paul Vendel & Sandra de Wolf, Claes Meijer, Lynne Leegte, VENIVIDIMULTIPLEX, Lighting Design Academy, VOUW, HOH Architecten en Gerard Slokker & Ludy Feyen. Namens de Verenigde Staten zijn Lauren Ewing en Ben Zamora vertegenwoordigd, uit België maakt designbureau ACTLD van Koert Vermeulen haar opwachting. De Duitse Claudia Reh maakt een lichtkunstwerk samen met leerlingen van Amsterdamse basisscholen.

De landexpositie

Het Amsterdam Light festival heeft in het Marineterrein Amsterdam een nieuwe partner in de stad gevonden, na de jarenlange tentoonstelling in de Plantagebuurt. De kunstwerken op het Marineterrein worden gemaakt door de Nederlanders Peter Vink, Vinny Jones, Helmut Dick, Lidy Six, AlexP, Nick Verstand & Sjoerd Ter Borg, Bas Peeters, Verena Hall, Hanna Betsema en het Amsterdam Creative Industries Network. Het zijn maar een paar tipjes van de sluier.

Limited edition Ai Weiwei

Naast ‘thinline’ heeft Ai Weiwei speciaal voor het lichtfestival een werk samengesteld in een gelimiteerde en gesigneerde oplage van 100 stuks. De opbrengst van de verkoop hiervan draagt bij aan de realisatie van zijn kunstwerk ’thinline’. Voor kopers van het werk is er op 29 november een speciale meet & greet met de kunstenaar, die de serie na het festival oplevert. Geïnteresseerden kunnen een e-mail sturen naar [email protected].

vrijetijdamsterdam.nl

VTA schreef al eerder een artikel over het Amsterdam Light Festival. Wellicht vind je dit ook leuk om te lezen.