Festival Lieve Stad donderdag officieel van start gegaan
Credits: Nasrdin Dchar / Floris van Delft / Lieve Stad

Festival Lieve Stad donderdag officieel van start gegaan

Donderdagavond 14 februari, op Valentijnsdag, vond de officiële opening van het festival plaats met de première van de nieuwe voorstelling van Nasrdin Dchar: JA. Hierin neemt Dchar het publiek mee achter de schermen van zijn aanstaande huwelijk, in de voorbereidingen, het samenstellen van de gastenlijst, het menu en alle vragen die daarbij komen kijken.

Lieve Stad is het stadsfestival van Internationaal Theater Amsterdam. Lieve Stad gaat over de stad Amsterdam en alle soorten Amsterdammers die de stad rijk is. Tijdens dit festival gaat het om het samenbrengen van mensen, in de stad, in het theater, in de maatschappij. ‘Het festival – geïnspireerd door de woorden van voormalig burgermeester Eberhard van der Laan is – ónze liefdesverklaring aan de stad Amsterdam en haar inwoners’, aldus de organisatie van dit stadse festival. Uitgangspunt van de bedenkers van Lieve Stad zijn de verschillende groepen in de samenleving, met ieder hun eigen verhaal, sterke kanten en uitdagingen te laten zien.

Er is de nieuwe voorstelling Celia! te zien. In het theaterstuk van Urban Myth ontmoeten twee Cubaanse iconen elkaar: Celia Cruz, vluchteling uit Cuba en Queen of Salsa, en Celia Sánchez, een heldin van de Cubaanse revolutie en de rechterhand van Fidel Castro. In de loop van drie ontmoetingen, komen volgens de organisatie verhoudingen begeleid door de klanken van veel swingende salsa en de nostalgische muziek van de Buena Vista Social Club, op scherp te staan.

In de ITA reeks Sign of the Times lezen acteurs van ITA oude en nieuwe theaterteksten voor en gaan ze in gesprek met internationale denkers en doeners. Belangstellenden kunnen ook ‘De Indië Monologen’ avond bijwonen. Dat is een unieke theateravond met wisselende combinaties van gasten en met Nederlands-Indië als centraal thema. Bijna twee miljoen Nederlanders hebben een Indische achtergrond. Vragen die op het podium onder meer centraal staat zijn: ‘hoe werkt die geschiedenis door in ons land, en in onze levens? En hoe willen we ons tot die geschiedenis verhouden?’

Festival Lieve Stad is een vervolg op het ITA thema van dit seizoen: woede, door naar onze maatschappij en stad.

Voor alle ins en outs kunt u het beste een kijkje nemen op de website van het Internationaal Theater in Amsterdam.

vrijetijdamsterdam.nl

Gerelateerd artikel: Oude Kerk breidt uit met ruimtelijke muziek

Lees ook: Heb jij last van een gebroken hart?