Entrée: dé jongerenvereniging van Het Concertgebouw en het Concertgebouworkest
Foto: Entrée-Essentials-Berlioz-Milagro-Elstak

“Entrée is de jongerenvereniging van Het Concertgebouw en het Concertgebouworkest. Zij is met 8.000 leden de grootste culturele jongerenverenging van Nederland. Leden kunnen met korting oplopend tot 75% naar zo’n 400 concerten per concertseizoen, en ze krijgen het eerste concert zelfs helemaal gratis. Eén introducé binnen de Entrée-leeftijd (tot 35 jaar) profiteert van dezelfde korting. Rondom de concerten organiseert Entrée van alles zoals borrels, interviews en eigen concerten allemaal om jongeren enthousiast te krijgen voor deze twee geweldige culturele instellingen”, aldus Charlotte Wichers Hoeth namens Entrée. Vrije Tijd Amsterdam ging op zoek naar het verhaal achter de jongerenvereniging.

Moet er veel geïmproviseerd worden door alle toestanden rondom de Corona crisis?

“Ja best wel. Bijna alles dat wij doen speelt zich in en rond Het Concertgebouw af, nu dat dicht is moeten we andere manieren vinden om wel interessant te blijven voor onze leden. We willen niets liever dan die zaal zo snel mogelijk weer gevuld zien met jongeren maar tot die tijd proberen we nu zo goed mogelijk Het Concertgebouw en het Concertgebouworkest bij iedereen in de huiskamer te krijgen. Bijvoorbeeld door een pub quiz over klassieke muziek (op 1 juni) en een digitale rondleiding door Het Concertgebouw waar je live vragen kan stellen (op 10 juni).

Het feit dat het allemaal zo onzeker is, of en wanneer er weer dingen kunnen worden georganiseerd, maakt dat we heel flexibel en creatief moeten zijn.”

Entrée-Essentials-Berlioz-Milagro-Elstak

Kun je iets vertellen over de oprichters van Entrée?

“Entrée is een initiatief geweest van Het Concertgebouw, het Concertgebouworkest en de Concertvrienden omdat de wens er was om een speciale aanpak voor jongeren te hebben. Daar waren ze in die tijd best vooruitstrevend mee!

In 1994 plaatsen zij een oproep om je aan te melden voor het eerste bestuur van Entrée. Dit werd een groep van zeven jonge mensen die zich vrijwillig bezig gingen houden met het vormgeven van de jongeren verenging. Veel van wat zij toen bedachten (onder andere het sprinten en Sinterklaasconcerten) komen uit hun koker.

Lang bleef Entrée bestaan uit een bestuur van ongeveer 8 mensen en één medewerker. Sinds een paar jaar zijn er twee medewerkers en hebben we inmiddels wel 15 vrijwilligers die ons helpen bij alles dat wij organiseren.”

Entrée-borrel-Milagro-Elstak

Op welke doelgroep richt Entrée zich?

“Jongeren tussen de 18 en 35 jaar die graag een keer Het Concertgebouw van binnen willen zien en benieuwd zijn naar klassieke muziek, of al fan zijn en laagdrempelig hun smaak willen verbreden.”

Zijn er al veel mensen enthousiast lid?

“Absoluut! Ongeveer 8000 leden tussen de 18 en 35 jaar en nog zo’n 1000 tussen de 0 en 17 jaar!”

Kunnen de leden alle concerten in het concertgebouw met korting bijwonen?

“Bijna allemaal. In ieder geval meer dan 400 concerten per seizoen!”

Kun je nog iets over jullie team vertellen?

“Zoals hierboven gezegd bestaat Entrée uit twee betaalde medewerkers en doen we verder alles met vrijwilligers. Entrée heeft een dagelijks bestuur (voorzitter, penningmeester, secretaris & marketing, sponsor-&fondsenwerving) en daarnaast onze zogenoemde ‘jongerenraad’, dat zijn mensen die rondleidingen, borrels, interviews en onze jaarlijkse tournee organiseren!”

Waar kijkt het team van Entrée na de Coronacrisis straks het meeste naar uit?

“Samen naar een concert gaan en te genieten van de magische klanken van het Concertgebouworkest. Daarna een gezellige borrel met live muziek in de Spiegelzaal.”

Entrée-borrel-Milagro-Elstak

Heb je zelf nog iets toe te voegen?

“De jeugd is de toekomst, zeker nu. Laten wij met z’n allen, wanneer het kan de podia weer vullen met jongeren”, laat Charlotte Wichers Hoeth ten slotte weten namens Entrée.

Wil je meer lezen over het begin van Entrée dan is dit nog een leuk artikel. Mocht je lid willen worden van Entrée die je je aan te melden via de volgende link.

Interview door:

Rik Verkaik

VTA Cultuur

vrijetijdamsterdam.nl