Met de tentoonstelling Aziatisch brons. 4000 jaar schoonheid brengt Rijksmuseum meer dan 75 bronzen topstukken, van prehistorische objecten tot hedendaagse kunst, bijeen uit India, China, Indonesië, Japan, Thailand, Vietnam, Pakistan, Nepal en Korea. De meeste werken zijn voor het eerst in Nederland te zien. Beelden van onder anderen Boeddha, Shiva en Vishnu laten op indrukwekkende wijze zien hoe in brons de hemel op aarde werd verbeeld. Alle zintuigen worden geprikkeld met bronzen spiegels, wapens, bellen, wijnvaten en wierookbranders, vaak spectaculair weergegeven in de vorm van leeuwen, olifanten of fabeldieren.
Taco Dibbits, hoofddirecteur Rijksmuseum: “Nooit eerder werkte het Rijksmuseum op zo’n grote schaal samen met Aziatische landen. We zijn dankbaar dat we daardoor veel unieke topstukken voor het eerst in Europa kunnen laten zien. De schoonheid, het vakmanschap en de creativiteit van de oude ambachtslieden wekt diepe bewondering op voor hun ongeëvenaarde artistieke talent.”
Zes musea in Azië
Op de tentoonstelling zijn werken te zien uit zes musea in verschillende Aziatische landen. Zo leent het Nationaal Museum in Bangkok zes werken uit, waaronder Boeddha beschermd door de Naga uit de 12de of 13de eeuw dat voor het eerst Thailand verlaat. Ook komen er werken uit het Museum voor Hedendaagse Kunst in Bangkok. Verder zijn er bruiklenen uit India (Nationaal Museum, New Delhi & Bihar Museum, Patna), Indonesië (Museum Sonobudoyo, Yogyakarta) en Pakistan (Nationaal Museum, Karachi).
Vooraanstaande collecties
Naast de werken uit Aziatische musea, zijn topstukken uit vooraanstaande collecties in Europa en de Verenigde Staten te zien, zoals een wijnvat in de vorm van een olifant (China, Chang-dynastie, 18de-11de eeuw voor Chr.) uit Musée Guimet in Parijs of het beeld van Yashoda met het kind Krishna (India, 12de eeuw) uit het Metropolitan Museum of Art in New York. Ook is een aantal werken uit de rijke Aziatische collectie van het Rijksmuseum op de tentoonstelling te zien. Zo is de Shiva Nataraja onderdeel van de tentoonstelling en is een nieuwe aanwinst, het bijzondere beeld Guhyasamaya Akshobhya (Tibet, 15de eeuw) voor het eerst te zien.
Ontwerp
De Nederlandse ontwerper Aldo Bakker (1971) geeft de tentoonstelling vorm. Hij ontwierp eerder de tentoonstelling Small Wonders in het Rijksmuseum. Irma Boom is verantwoordelijk voor de grafische vormgeving.
Symposium
Op 9 en 10 januari 2025 vindt er in het Rijksmuseum een symposium plaats over bronzen beelden uit Azië.
De tentoonstelling is van 27 september 2024 tot en met 12 januari 2025 te zien in het Rijksmuseum.