Komende zondag 5 maart vindt in Amsterdam de belangrijke Feminist March 2023 plaats. Deze demonstratie stond voorheen bekend als de Women’s March Nederland. Vrije Tijd Amsterdam blikte vooruit met de organisatie.
Wilt u de Feminist March 2023 eens introduceren?
“Wij zijn Feminist March Nederland! Voorheen kende je ons misschien als Women’s March Nederland; de grote mars door Amsterdam waar we strijden voor de rechten van vrouwen en non-binaire personen. Dit jaar wordt er in maart voor het eerst sinds 2017 geen nieuwe Women’s March gehouden. We gaan namelijk de straat op om de allereerste Feminist March te lopen. De March blijft zoals jullie van ons gewend zijn, maar we gaan voor een nog inclusievere beweging. Want we erkennen dat niet alleen vrouwen de dupe zijn van het patriarchaat.”
“Door verder te gaan als Feminist March hopen we een duidelijke boodschap af te geven: feminisme is niet alleen voor vrouwen, maar voor iedereen die onderdeel uitmaakt van een gemarginaliseerde groep of zich onderdeel voelt van ons collectief. Op 5 maart heten we daarom alle feministen van harte welkom om 13.00 uur op de Dam. Let wel: Feminist March is een intersectionele organisatie. Dat wil zeggen dat wij opkomen voor de rechten van alle vrouwen en non-binaire mensen. Er is geen ruimte voor haat of buitensluiting.”
Wie is de organisatie achter de Feminist March 2023?
“Onze organisatie bestaat geheel uit vrijwilligers! Momenteel zijn er ongeveer 20 mensen werkzaam voor het organiseren van de mars (met uitzondering van het crowd control team). Ons bestuur bestaat uit drie mensen: Enaam Ahmed Ali, Santi van den Toorn en Sadaf Qutbyar. Verder werken wij in teams: het social media-team, het productieteam, het bondgenotenteam, het programmeringsteam en de vrijwilligerscoördinatoren.”
Kunt u het thema ‘Equity is key’ eens toelichten?
“Het thema van de mars dit jaar is ‘Equity is key’, maar wat betekent dat? Omdat een plaatje meer zegt dan duizend woorden hebben we een visuele uitleg gemaakt over het verschil tussen equity en equality.
Equality, oftewel gelijkheid, betekent dat voor iedereen dezelfde handvatten beschikbaar zijn. Maar, zoals je kunt zien, zorgt hetzelfde geven er niet voor dat alle mensen op gelijke voet staan. Sommigen hebben iets anders nodig om over het hek te kunnen zien.
Dat is waarom equity het uitgangspunt is van de mars dit jaar. Equity draait om mensen geven wat ze nodig hebben, om gelijke kansen mogelijk te maken. Als dat betekent dat de ene persoon meer hulp krijgt dan de ander, om uiteindelijk hetzelfde te bereiken, dan moet dat mogelijk worden gemaakt. Zo kunnen we allemaal over het hek kijken.
Tijdens de Feminist March op 5 maart zullen verschillende sprekers op hun eigen manier invulling geven aan dit thema.”
Waarom een Feminist March in 2023 i.p.v. voorgaande jaren Women’s March?
“We organiseerden Women’s March altijd al vanuit een inclusief oogpunt: iedereen was en is welkom, ongeacht hoe je je identificeert. De naam paste alleen niet meer volledig bij onze boodschap, namelijk dat gendergelijkheid over meer gaat dan alleen ‘man’ of ‘vrouw’ en dat we er voor iedereen zijn die op één of meerdere manieren benadeeld wordt door het patriarchaat. Daarom hebben wij gekozen voor deze inclusievere naam en ook meteen voor een nieuwe look. Met deze verandering hopen wij dat iedereen die onze visie deelt zich welkom voelt bij ons.”
Zijn er uit de eerdere edities Women’s March hoogtepunten te vermelden?
Een klein overzicht van de vorige edities:
De eerste Women’s March in Nederland: maart 2017
“Op 11 maart 2017 ontstond er een grootschalig protest in Amsterdam waar ruim 20.000 mensen op af kwamen en wat officieel toen Women’s March Nederland werd benoemd. Om 13:00 uur begon de betoging op De Dam waar sprekers zoals Marjan Sax (feminist van het eerste uur en lid van Dolle Mina) de demonstranten toespraken. De boodschap klonk luid: solidariteit met alle vrouwen (cis/trans/x), wij staan voor intersectioneel feminisme! De march eindigde op het Museumplein waar actrice en schrijfster Anousha Nzume, de event MC, sprekers introduceerde om op het podium te spreken zoals journalist, schrijver en activist Clarice Gargard. Ook kwamen Devika Partiman (oprichter Stem op een Vrouw), Ahmet Polat (Nederlands-Turkse fotograaf), Petra Benach (artiest en initiatiefnemer Women’s March Nederland) en Vreer Verkerke (trans queer activist en oprichter van het eerste Nederlandse genderqueer collectief) aan het woord, met krachtige toespraken. Verder traden Orville Breedved (oprichter Breathing Ensemble en emancipatiestrijder) en Babs Gons (spoken word artist) op.”
De Nederlandse Women’s March in maart 2018
“De tweede editie van de Women’s March Nederland vond plaats op 11 maart 2018 in de vorm van een inspirerend festival in Studio/K in Amsterdam. Er werden workshops, debatten en lezingen georganiseerd waar politici Sylvana Simons (BIJ1), Sophie Schers (GroenLinks), Fatima Elatik (PvDA), Marianne Poot (VVD), Ayşegül Kılıç (DENK), Kirsten van den Hul (PvdA) en Marijn Bosman (D66) aanwezig waren. Ook inspirerende activisten en denkers als Anila Noor (New Women Connectors en mensen rechten activist), Lotte Rensen (Ambitieuze Meisjes, Rutgers), Dinah de Riquet-Bons (ex PvDA politica en LGBTQI+ activist), Patricia Schor (denker en cultuurcriticus) & Neyde Lantyer (kunstenaar en kunstactivist) maakten onderdeel uit van het programma. Tussen de workshops in konden mensen de kunst exhibitie bezoeken van Sarah Saleh. Theater voorstellingen ”Mankement” (Alidtcha Binazon en Bodine Sutorius), “T.U.I.G : Ter Uitroeiing van het Inferieure Geslacht” (Emma Buysse en Maria Marbus), “Grab me by the pussy” (Nikki Ong) en “Iphigenia – a pole tragedy” (Sofie Kramer) maakten ook onderdeel uit van het programma. Aan het eind van de dag kon het publiek van de live optredens van hiphop, rock en soul singer/songwriter Pravani en hiphop artiest Marikit genieten, met als afsluiter een afterparty met DJ Bo Monde.”
Maart 2019: de derde editie van Women’s March Nederland
“Op 9 maart 2019 kwamen ruim 15.000 mensen bij elkaar in Amsterdam om hun stem te laten horen tegen onderdrukking en voor gelijke rechten ongeacht geslacht, huidskleur en religie. De protesters verzamelden zich op De Dam om vervolgens door de stad richting Museumplein te lopen waar een podium was opgezet. Toespraken werden gegeven door Devika Partiman (Stem op een vrouw), Annika Mell (Feminists Against Ableism, disability rights activist en illustrator), Dounia Jari (Stichting Maruf en Anti Discriminatie Bureau RADAR), Daryll Landbrug (Sociaal/jongeren werker en coach), Velvet December (PROUD Nederland, sekswerker en socioloog) Naomie Pieter (performance-kunstenaar, queer en anti-racisme activist, Black Queer Trans Resistance, Black Pride NL, Pon Di Pride NL), Lotte van der Horst (FNV) en Sherry Jae Ebere (Trans United Europe en activist).”
De Women’s March in maart 2020
“De vierde editie van de Women’s March Nederland, net voordat corona op de deur klopte, werd op 8 maart 2020 in Amsterdam georganiseerd en trok 10.000 marchers aan. Zoals vorige jaren was De Dam het beginpunt en het Museumplein het eindpunt van het protest. Het publiek werd in de demonstratie stemming gebracht door krachtige opening speeches van Clarice Gargard en Hasna El Maroudi (co-founders van feministisch journalistiek platform Lilith Mag). Het publiek kwam in de protest-stemming dankzij de toespraak van Naomie Pieter (performance-kunstenaar, queer en anti-racisme activist) voordat de march richting Museumplein begon. Eenmaal aangekomen bij het Museumplein namen sprekers een voor een het podium om het publiek toe te spreken. Te gast waren Berna Toprak (S.P.E.A.K.), Madeleijn van den Nieuwenhuizen (rechtshistoricus en mediacriticus), Yara Michels (voormalig hoofdredacteur LINDA.meiden), Jeanette Chedda (webredacteur en huidig kandidaat BIJ1), Alejandra Ortiz (Trans United Nederland) en Aynouk Tan (Mama Cash). Op dezelfde dag vond ook het MamaCash Feminist Festival plaats in het Stedelijk Museum Amsterdam maar ook in andere steden zoals Utrecht (in het BAK) en Rotterdam (in WORM).”
Women’s March 2021: Use Your Voice
“Op 6 maart 2021 verzamelden zich 500 demonstranten (de maximaal toegestane hoeveelheid destijds i.v.m. de coronapandemie) in het Nelson Mandelapark te Amsterdam Zuidoost voor een aangepaste, statische versie van de Women’s March. Sunny Jansen, Mira Thompson, Chihiro Geuzebroek, Marisella de Cuba, Janet Ramesar, Fatima Warsame, Anja Meulenbelt en Ernestine Comvalius beklommen het podium om het publiek toe te spreken over onderwerpen als institutioneel racisme, het klimaat en de gevolgen van het toeslagenschandaal. Ook was er de oproep vooral te gaan stemmen, in de hoop op meer progressieve en diverse gezichten in de Tweede Kamer.”
Women’s March 2022: Time Is Up!
“Op zaterdag 5 maart zijn er enkele duizenden demonstranten bij elkaar gekomen op De Dam van Amsterdam voor de zesde editie van de Women’s March. Aangekondigd door host Nadine Ridder, opende spoken word artist Roziena Salihu het programma waarna een minuut stilte werd gevraagd voor vluchtelingen wereldwijd. Na indrukwekkende speeches van Femke Zeven over grensoverschrijdend gedrag, Dinah Bons over trans rechten in Nederland, Jeanette Sequeira over klimaatrechtvaardigheid, Jojanneke van Amersfoort over abortus, Mehri Zamanbin over de gemeenteraadsverkiezingen, Nicole Romer over menstruatie armoede en Chautuileo Tranamil over femicide verplaatste de menigte zich luidkeels naar het Museumplein.”
Zijn er ook mogelijkheden voor rolstoelgebruikers en mensen die slecht ter been zijn?
“Wij werken hard om de march zo toegankelijk mogelijk te maken voor rolstoelgebruikers en mensen met een andere beperkingen. Op de mars zal een Nederlandse gebarentolk aanwezig zijn, een videoscherm met ondertiteling, een gereserveerde plek voor rolstoelgebruikers en stoelen voor mensen die slecht ter been zijn of niet lang kunnen staan. Er zullen vrijwilligers beschikbaar zijn om mensen met een beperking te helpen op wat voor manier dan ook.
Ook is de mars te bekijken vanuit huis met een ondertitelde livestream. Er zullen mondkapjes en oordoppen ter beschikking zijn voor wie daar gebruik van wil maken.”
Hoe bereikt u mensen om op 5 maart, 13:00 uur naar De Dam te komen?
“Het oproepen van mensen gebeurt grotendeels via social media. Zo zijn we erg actief op Instagram, waar inmiddels alle speakers zijn aangekondigd. Ook kan men daar informatie vinden over de toegankelijkheid van de mars. Daarnaast proberen we mensen op te roepen via onze bondgenoten. Dit zijn andere organisaties die gelijke overtuigingen hebben.”
Zijn er genoeg vrijwilligers beschikbaar en wat zijn hun taken?
“Het crowd control team zal dit jaar uit minimaal 40 mensen bestaan. Dit team is verantwoordelijk voor het verzekeren van de toegankelijkheid en de veiligheid van de march. Tijdens de mars zijn de crowd controllers het aanspreekpunt voor vragen en zorgen zij ervoor dat de mars geen last heeft van verkeer. Naderhand zullen zij het eventueel achtergebleven afval opruimen. De teamleden krijgen in de week voor de march training voor een zo goed mogelijke voorbereiding. Verschillende situaties worden behandeld en uitgelegd.”
Heeft u zelf nog iets toe te voegen?
“Wil je na de march nog meer van ons zien? Dat kan! Op 8 maart, internationale vrouwendag, maken we onderdeel uit van Femtopia in Pakhuis de Zwijger. We organiseren daar een workshop zines maken, en er is een tentoonstelling met feministische kunst. Ook de rest van het jaar komen er meer evenementen aan, dus houd onze socials in de gaten!”
Benieuwd naar wat er nog meer te doen is op en rondom Internationale Vrouwendag 2023? Lees dan ons blog: Internationale Vrouwendag 2023 in Amsterdam: Wat te doen?