Zaterdag in De Balie: 'Grote denkers die toevallig vrouw zijn'
Kaouthar Darmoni Foto via De Balie

Wanneer word je als denker serieus genomen, en waarom? Wie bepaalt eigenlijk wie er een plek in de geschiedenisboeken krijgen? Laten we wel wezen: voor elke Jean-Paul Sartre is er minstens één Simone de Beauvoir. Alleen blijven zij te vaak onopgemerkt, ongelezen en dus ook onbesproken. Zaterdag 12 maart om 20.00 uur in De Balie bespreken wij ze wel, met grote denkers van nu: Kaouthar Darmoni, Marli Huijer, Kimberly Ayarko, Anne van Veen en Djuwa Mroivili.

Tickets voor dit programma zijn verkrijgbaar via de website van De Balie

De Balie begon in 2016 een serie ter ere van grote denkers die vanwege hun sekse te vaak over het hoofd worden gezien. Schrijvers, filosofen en kunstenaars die eigenlijk thuishoren in de canon. Van Audre Lorde tot Anaïs Nin, en van Marguerite Duras tot Dugyu Asena. De programmareeks groeide uit tot publieksfavoriet, en bestond in december vijf jaar. Nu we weer open zijn is het tijd om dat te vieren en de canon die we de afgelopen 5 jaar hebben gecureerd onder de loep te nemen. Met vooruitstrevende en eigenzinnige vrouwen die hun stempel drukken in het hier en nu. Zij gaan met elkaar in gesprek over de vrouwenzaak, filosofie en kunst. Aan de hand van muziek en voordrachten van het werk van de Grote Denkers die we de afgelopen jaren hebben behandeld. Een feestelijke avond voor iedereen die zich feminist noemt. Op het podium verwelkomen we:

Genderwetenschapper en Atria-directeur Kaouthar Darmoni. Met het door haar opgerichte Feminine Capital & Goddess Dance coacht ze vrouwen over de hele wereld in het ontwikkelen van hun leiderschap.

Filosoof en medicus en voormalig denker(es) des vaderlands, Marli Huijer. Zij sprak uitdrukkelijk uit denkerés des vaderlands te zijn omdat ‘vrouwelijke filosen vaak andere thema’s inbrengen en andere accenten leggen.’

Acteur Kimberly Agyarko. Ze begon met acteren bij MBO Theater Amsterdam, waar ze afstudeerde met de solovoorstelling De Ontmoeting. Momenteel speelt ze bij Hntjong in de voorstelling A Country inside my head en bij Fraslab in Sexual healing.

Acteur, schrijver en kleinkunstenaar Anne van Veen. Ze studeerde in 2006 af als actrice/kleinkunstenaar aan de Amsterdamse Toneelschool en Kleinkunstacademie. Ze trad op met voorstellingen als Anne en Boi. In april 2020 verscheen haar tweede roman Iets te vieren.

Pianist, docent en activist Djuwa Mroivili. In haar muziekpraktijk zoekt ze naar manieren om systemen die een exclusieve klassieke muziektraditie in stand houden te ontmantelen. Tijdens Keti Koti Club RIGHTABOUTNOW brengt ze prachtige klassieke muziek van onterecht ‘vergeten’ zwarte componisten ten gehore.