Wil van Soest: Gedoog opengaan winkels en horeca
Ook de deuren van homobar PRIK moeten voorlopig nog gesloten blijven... Foto: vrijetijdamsterdam.nl

Winkeliers en horecabazen, waar zelfs het terras niet open mag, zijn terecht ziedend. Dat stelt Wil van Soest. De Partij van de Ouderen wil dat burgemeester Halsema het opengaan van winkels en horeca gedoogd. Daarnaast verwijt de partij het kabinet machtsmisbruik en vrijheidsberoving inzake de lockdown en de daarmee gepaard gaande avondklok. Raadslid Wil van Soest en tevens kandidaat-Kamerlid voor Code Oranje, stelt dat premier Rutte, na de toeslagenaffaire, opnieuw de grondbeginselen van de rechtsstaat met voeten treedt.

De Partij van de Ouderen roept burgemeester Halsema op om op te komen voor de zwaar getroffen ondernemers in Amsterdam, door het kabinet dwingend op te roepen om de lockdown en de daarmee samenhangende avondklok per direct van tafel te vegen. “Gedoog als gemeente het opengaan van de winkels en de horeca. De mensen zijn het spuugzat. Winkeliers en horecabazen, waar zelfs het terras niet open mag, zijn terecht ziedend. Zij worden al maanden in een wurggreep gehouden”, aldus Van Soest, die samen met de lijsttrekker van Code Oranje; Richard de Mos pleit voor een lockin, waar kwetsbare mensen worden beschermd en voorrang op vaccinatie krijgen, maar waarbij het sociaal-economische leven als de wiedeweerga weer op gang wordt gebracht.

Vrijheidsberoving
“Rutte maakt zich al maanden schuldig aan ernstige vrijheidsberoving. De rechter maakte vorige week nog gehakt van de juridische gronden waarop de avondklok is gebaseerd. Een doorgedrukte spoedwet moest hem het vege lijf redden”, zeggen Van Soest en De Mos. “Gisteren werd duidelijk dat er druk vanuit het Binnenhof is uitgevoerd teneinde het jegens de coronamaatregelen kritische platform Herstel-NL te laten imploderen. Ook wordt steeds meer duidelijk dat Rutte, met de verkiezingen in zicht, steeds verder gaat versoepelen. Om het sociaal-economische leven vlak voor 17 maart, als een soort Messias, helemaal open te gooien. De crisis als campagne gebruiken om de verkiezingen te winnen, dat is puur machtsmisbruik.”

Wob-verzoek inzake effectiviteit maatregelen
Code Oranje start een Wob-procedure om de onderliggende stukken, die ten grondslag liggen aan de verstrekkende coronamaatregelen, boven tafel te krijgen. “De rechter heeft de vloer aangeveegd met de avondklok omdat de effectiviteit daarvan geenszins bewezen is. Wat zijn de effecten van bijvoorbeeld het sluiten van winkels en horeca op het indammen van het virus en waar is het op gebaseerd? Als je de economie met verstrekkende gevolgen lamlegt, dan is het minste toch wel dat er volledige transparantie is over het nut ervan. Tot nog toe hebben we geen enkele deugdelijke onderbouwing gezien”, zeggen Van Soest en De Mos, die daarbij ook wijzen op de uitspraak van de premier tijdens de persconferentie. “Contactberoepen mogen weer, omdat de kans op verspreiding van het virus klein is zei Rutte. Waarom is er bij deze ondernemers dan maandenlang het brood uit de mond genomen?”