Vrienden van het Amsterdamse Bos: “Laat het bos geen pretpark worden”
Sleeën vanaf De Heuvel (foto: Jan Ebbinge)

Vrije Tijd Amsterdam is altijd maar zeker in tijden van Corona op zoek naar bijzondere verhalen in de hoofdstad. In dat kader stelde Rik Verkaik een aantal vragen aan Jan Ebbinge, van het bestuur van de Vrienden van het Amsterdamse Bos.

Wilt u ‘Vrienden van het Amsterdamse Bos’ eens introduceren?

“De Vrienden Amsterdamse Bos zijn in 1954 opgericht met (toen) als voornaamste doel het bewaken van de flora en fauna in het Bos. Als eerste gebaar gaven we de boswachters een camera. Zij maakten daarmee 5 prachtige films, die nu een goudmijn blijken te zijn.”

Wie is de organisatie achter ‘Vrienden van het Amsterdamse Bos’?

“De organisatie zijn de bestuursleden. Bevlogen Bosbezoekers, die er bijna dagelijks komen. Er worden geen vrijwilligers ingezet. Het voordeel om Vriend te zijn is dat wij de belangen behartigen van de donateurs. We zijn als kritische Bosgebruikers gesprekspartner van de Dienst Amsterdamse Bos, die het nieuwe Bosplan heeft ontwikkeld. Ons credo is Behoeden Behouden Beleven. Laat het Bos geen pretpark worden.”

De Kathedraal, ofwel de lange lindelaan in het Amsterdamse Bos (foto: Jan Ebbinge)

Kunt u iets over de boswachters vertellen?

“Er zijn 6 of 7 boswachters, dat varieert. Zij bewaken de natuur, doen excursies en zijn ook boa’s, ordehandhavers. Ook zijn ze continu met nieuwe plannen bezig.”

Worden er ook activiteiten door ‘Vrienden van het Amsterdamse Bos’ georganiseerd?

“In het verleden organiseerden we wekelijks Boswandelingen, totdat deze door de boswachters zijn overgenomen. We willen nu iets met honden gaan doen en een serieus plan is de aanleg van een jeu de boules baan. En er zit nog meer in het vat, zoals de oude films vertonen in het Bostheater.”

Ook honden hebben het naar hun zin in het Amsterdamse Bos (foto: Jan Ebbinge)

Worden er ook exposities georganiseerd?

“Zelf heb ik 2x in De Boswinkel geëxposeerd met foto’s, maar dat was op persoonlijke titel. Wel heb ik namens de Vrienden 61 afleveringen gemaakt van Amsterdamse Bos TV. Deze werden vertoond op RTV Amstelveen en staan op YouTube. Er is een expositie in de maak over de Joodse werkkampen die tijdens W.O.2 plaatsvonden in het Bos. De Vrienden zijn één van de sponsors.”

Merkt u dat het nu met de Corona-crisis qua publiek anders is in het Amsterdamse Bos?

“Sinds de Corona-crisis is het drukker in het Bos. Iedereen wil eropuit. Het is een ramp voor de ondernemers (horeca, sportclubs). De vele hardlopers houden zich niet aan 1,5 meter afstand.”

Schaatsdrukte op de Bosbaan (foto: Jan Ebbinge)

Heeft u zelf nog iets toe te voegen?

“De laatste jaren hebben de Vrienden een sluimerend bestaan geleden. Drie maanden geleden hebben we afscheid genomen van enkele bestuursleden en deze vervangen door nieuwe, dynamische bestuursleden. Veel nieuwe plannen staan in de steigers om uitgevoerd te worden”, laat Jan Ebbinge ten slotte namens de Vrienden van het Amsterdamse Bos weten.

Interview door: Rik Verkaik

Lees ook: ALTC Joy Jaagpad: “Gezellige tennisvereniging met veel reuring en mooi clubhuis”