Vasyl Cherepanyn geeft Vrijheidslezing vanuit het door oorlog verscheurde Kiev
Vasyl Cherepanyn. Foto via De Balie

De Oekraïense curator en activist Vasyl Cherepanyn geeft maandag 11 juli vanuit het door oorlog geteisterde Kiev de 35e vrijheidslezing in De Balie. Sinds de oorlog uitbrak schrijft Cherepanyn stukken en geeft hij lezingen om ervoor te zorgen dat ook EU niet vergeet dat nog elke dag in Oekraïners sterven als slachtoffers van een bloedige oorlog. 

If my pen were worth your gun

In zijn lezing benadrukt Cherepanyn dat de oorlog ook voor West-Europa een enorme dreiging vormt. Willen we dat het Russische gevaar niet tot diep in Europa doordringt, dan moeten we onze oogkleppen afdoen en verder kijken dan economische belangen en comfort. Want de Russische invasie in Oekraïne loog er volgens Cherepanyn niet om: de EU a was er niet op voorbereid om haar eigen waarden te verdedigen en de veiligheid van haar bewoners te garanderen.

Vasyl Cherepanyn

Tijdens de Oekraïense Maidan-revolutie in 2013 en 2014 vielen zeker 116 doden en raakten 1.100 mensen gewond. Vasyl Cherepanyn bouwde een ondersteuningsnetwerk op om te voorkomen dat demonstranten die in het ziekenhuis belandden, gearresteerd werden. Ook is hij hoofd van het Visual Culture Research Cente in Kiev, een award-winnend instituut dat hij in 2008 oprichtte als platform voor samenwerking tussen academici, kunstenaars en activisten.

De Vrijheidslezing

Vrijheid is iets wat we in Nederland makkelijk voor lief nemen. Vier keer per jaar nodigt De Balie een internationale gast uit die uit persoonlijke ervaring weet wat het betekent om niet vrij te zijn. Na zijn lezing gaat Vasyl Cherepanyn in gesprek met Kysia Hekster (EU-en NAVO-verslaggever en voormalig Rusland-corrseponden) en Sjeng Scheijen (slavist en cultuurhistoricus) – over de verschillende fronten waarop de oorlog woedt. De lezing van Cherepanyn wordt begeleid door een scène uit het theaterstuk ‘ME, WAR and TOY GRENADE’, geregisseerd door Iana Gudzenko die ook aanwezig is op de avond.