TransAmsterdam viert 10-jarig bestaan volop met activiteiten
TransAmsterdam oprichter en voorzitter Yvo Manuel Vas Dias

Hieperdepiep hoera! TransAmsterdam bestaat dit jaar 10 jaar. Om dit heugelijke feit te vieren stelt Vrije Tijd Amsterdam een aantal vragen aan oprichter en voorzitter Yvo Manuel Vas Dias.

Zouden jullie TransAmsterdam nog eens willen introduceren?

“TransAmsterdam is een trans organisatie voor kunst, cultuur en lifestyle. We organiseren voor en door trans en non-binaire personen verschillende activiteiten in Amsterdam. We focussen ons op kunst, cultuur en lifestyle. Dit doen we in de vorm van 3 pijlers.

  1. Ontmoeten: via ons Trans & Friends café InClusion en andere events.
  2. Talentontwikkeling: aanbieden van verschillende workshops bij onze Trans Art School.
  3. Platform/Podium: aanbieden van een kunst- en cultuurplatform/-podium voor en door trans/ non-binaire kunstenaars en artiesten.”

Hoe is het idee voor TransAmsterdam ontstaan?

“Het was in 2013 toen het oprichter Yvo Manuel Vas Dias opviel dat, tijdens toen genaamd de Gay Pride, veel dragqueens te zien waren maar nauwelijks trans personen. Hij vond het hoogtijd dat ook zij hun verhaal zouden vertellen en daarom besloot hij de TransPride te organiseren. In 2014 werd de allereerste geopend door schrijver Maxim Februari, het werd een groot succes en er zouden er vele volgen: negen dagen lang festiviteiten en activiteiten zoals fototentoonstellingen, trans poetry, muziek, filmavonden en internationale forumdiscussies. De laatste werd in 2018 geopend door burgemeester Halsema. Dit was een geweldig hoogtepunt voor TransAmsterdam. Sinds 2019 organiseren andere trans organisaties de Amsterdam TransPride tijdens Pride Amsterdam.”

Wie zijn de drijvende krachten van TransAmsterdam?

“TransAmsterdam, staat onder bezielende leiding van oprichter en voorzitter Yvo Manuel Vas Dias en het huidige bestuur en team bestaande o.a. uit Jean secretaris/penningmeester, Mahdad algemeen bestuurlid, Efa, Maurice, Janine, Max, Charles, Steven, Peter, Vero, Jip, Lucie, Rubi, Agnes, Khalid en Sam.”

oprichter en voorzitter Yvo Manuel Vas Dias
Een groot deel van het team van TransAmsterdam

Hoe gaat het op dit moment met de emancipatie van trans personen?

“Aan de ene kant gaat het goed. Trans personen durven steeds meer zichzelf te zijn. Ze laten zien dat ze meer zijn dan hun genderidentiteit. Er zijn vele trans personen die excelleren als kunstenaar, schrijver, filmmaker, boekhouder, wetenschapper en meer.

Aan de andere kant hebben trans personen veel meer dan gemiddeld met discriminatie en geweld te maken, velen van hen voelen zich onveilig, zijn altijd op hun hoede, passen hun gedrag aan en vermijden soms bepaalde plekken.

Het is hartverscheurend om te zien dat trans personen nog steeds het doelwit zijn van discriminatie en geweld, zowel hier in Nederland als wereldwijd. De negatieve berichtgeving en toegenomen haat en bedreigingen zijn verontrustend.

Het is verdrietig en pijnlijk om te constateren dat in een tijd van vooruitgang en verandering er nog steeds zoveel onbegrip en intolerantie bestaat over trans personen.”

Waarom is een organisatie zoals TransAmsterdam belangrijk?

“Het is belangrijk dat trans personen een plek hebben waar ze niet steeds worden geconformeerd met discriminatie en geweld. Wij zorgen met ons team voor een prettige sfeer o.a. bij onze Trans & Friends café InClusion en tijdens andere events, waar iedereen zich fijn voelt. Bij onze Trans Art School kunnen trans personen in een veilige omgeving kunst maken en creatief bezig zijn.

Voor TransAmsterdam vormt kunst de verbinding. Verbinding met onze eigen identiteit, met elkaar en ook met de samenleving. Kunst geeft onze transgender achterban de mogelijkheid zich te uiten en te laten zien wie ze zijn. Kunst is ook belangrijk voor de mentale gezondheid van onze achterban. Daarnaast kunnen we door kunst elkaar, de ander ontmoeten en empoweren. Zorgen voor een inclusievere en trans vriendelijke samenleving.”

Dit jaar bestaan jullie 10 jaar. Hoe gaat dit gevierd worden?

“Bij ons Trans & Friends café InClusion gaan we dit jaar iedere maand een ander event organiseren o.a. met een henna painting workshop, muziekavonden met verschillende trans artiesten, silent disco. In november gaan we een groot feest organiseren. Hou onze social media goed in de gaten!”

Wat zijn de hoogtepunten in de historie van TransAmsterdam?

“Eigenlijk zijn het er te veel om op te noemen. We zullen er hier zes benoemen:

  • De TransPride 2014 – 2018 was een groot hoogtepunt. Voor het eerst kwamen trans personen, trans mannen en trans vrouwen een hele week samen. Trans personen organiseerden 9 dagen lang hun eigen event met een prachtige opening, workshops, bijeenkomsten etc.
  • TransAmsterdam goes San Francisco 2017. Samen met wethouder Simone Kukenheim gemeente Amsterdam en verschillende organisaties mochten we als enige trans organisatie mee voor een werkbezoek naar San Francisco.
  • Bezoek van trans activist en kunstenaars Kalki Subramainia uit India aan TransAmsterdam 2019. Met een expositie van haar kunstwerken in het Manor Hotel.
  • Oprichting van onze Trans Art School 2019.
  • Bezoek van de Amerikaanse operazangeres Breanna Sinclairé aan TransAmsterdam en het optreden tijdens de Winq Awards.
  • Live optreden van onze zangeres Anges Geneva tijdens het 10-jarig bestaan van Nepho met TransHamonie orkest.”

Hoe werkt het als geïnteresseerden zich bij TransAmsterdam willen aanmelden?

“Mensen kunnen ons volgen via social media. We zijn actief op Facebook, LinkedIn en Instagram. Op onze website kunnen ze ook veel informatie vinden. We zijn altijd op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Vacatures staan op de website van de Vrijwilligers Centrale Amsterdam.”

Welke activiteiten worden er georganiseerd?

“Naast alle 10 jaar events en party, gaat TransAmsterdam in mei en juni met onze ‘Trans Art School’ samenwerken met het Van Gogh Museum. Woensdag 31 juli organiseren we o.a. Alle Kleuren Oost Pride Oost. Bij onze Trans Art School gaan we muziek en schilder workshops organiseren. Neem voor alle activiteiten een kijkje op de website van TransAmsterdam.”

Het Roze Lieverdje

“We zijn er super trots op dat TransAmsterdam is genomineerd voor het Roze Lieverdje. Vind je ook dat TransAmsterdam het Roze Lieverdje verdient? Stem dan via deze link op TransAmsterdam! Tot en met 11 februari kun je jouw stem uitbrengen op jouw Roze Lieverdje 2024! Op Valentijnsdag, 14 februari 2024, wordt de winnaar bekendgemaakt tijdens het gratis toegankelijke en feestelijke Roze Lieverdje Gala in de Melkweg! Je bent van harte welkom om ons aan te moedigen. Je kunt je aanmelden via deze link.”

Rik Verkaik, Vrije Tijd Amsterdam