Schaatskoorts in Amsterdam lijkt toe te nemen
De eerste schaatsers in het Oosterpark. Foto: vrijetijdamsterdam.nl

Amsterdam lijkt zich op te maken voor drie dagen vol schaatskoorts. Dat concluderen we na een klein rondje door het Oosterpark in Amsterdam-Oost. In het Oosterpark werden donderdagmiddag de schaatsen ondergebonden en schaatsen de eerste Amsterdammers al vrolijk in het zonnetje, rondjes op de grote ‘vijver’. Naast de schaatsers begaven mensen zich ook te voet op het ijs. Aan de kant zaten mensen het geheel met een lach toe te kijken.

Zonnig schaatsweekend

De voorspellingen voor vrijdag, zaterdag én zondag zien er eveneens goed uit. Volgens de Nederlandse weerkenners gaan we een weekend tegemoet met zonnige schaatscondities. Na het weekend kan de dooi inzetten, maar dat wil niet zeggen dat er niet meer geschaatst kan worden.

Schaatsen op de grachten

Het is nog maar de vraag of er het komende weekeinde op de Amsterdamse grachten geschaatst kan worden. Het ijs doet goed haar best alleen werken niet alle mensen goed mee. Zo ging er donderdagmiddag een schipper met zijn bootje over de Prinsengracht. Tot ontsteltenis van enkele omwonenden, werd het ijs, ter hoogte van de Noordermarkt, stuk gevaren.

IJsnota

De schipper heeft voor zijn daad een boete in ontvangst mogen nemen. In de grachtengordel is er namelijk een vaarverbod van kracht. Doel van het verbod is dat mensen uiteindelijk op het ijs kunnen schaatsen.

Egbert de Vries, wethouder Verkeer en Vervoer, liet eerder deze week de Amsterdamse IJsnota ingaan. Hiermee wordt de kans op ijsgroei in de stad vergroot. Er worden een aantal maatregelen genomen. Naast het vaarverbod sloot Amsterdam de sluizen om ijsgroei op de grachten te bevorderen.

Lees ook: Schaatsen op de Amsterdamse grachten

Rik Verkaik, Vrije Tijd Amsterdam