Rondje Amsterdam: ‘Ode aan het mooie wat de stad ons te bieden heeft’
Dylan Gootjes

Dylan Gootjes bracht zaterdag met ‘Rondje Amsterdam’ een ode aan de mooiste stad van Nederland. De 30-jarige inwoner van Amsterdam, muziekschrijver en fulltime avonturier, deed dat in een audio- en videovorm, wat nu te zien en beluisteren is op internet. “Ik zou het onwijs vet vinden als deze uiting elke Amsterdammer zou bereiken om zo de saamhorigheid, trots en vreugde met betrekking tot onze stad op te laten waaien.” Vrije Tijd Amsterdam stelt een aantal vragen.

Zojuist heb je ‘Rondje Amsterdam’ uitgebracht. Kan je hier iets meer over vertellen? 

“Rondje Amsterdam is een ode aan het mooie wat Amsterdam ons te bieden heeft. Ik neem de luisteraar mee op een auditieve en visuele reis door het centrum van de hoofdstad met het Centraal Station als het begin- en eindpunt. Als de lezers willen weten waar ik nog meer langsloop, raad ik hen aan om vooral de videoclip hieronder te bekijken.”

Wat heef je gemotiveerd om ‘Rondje Amsterdam’ te maken? 

“Toen ik een jaar of 10 was ging ik met mijn vader naar een breakdanceshow in de Melkweg. Ik kan het mij nog goed herinneren. Na de show liepen we door het centrum van Amsterdam heen, we moesten ergens bij Artis om de hoek zijn om mijn moeder op te pikken. In de intro van het nummer refereer ik ook naar dit eerste rondje met mijn vader.

Dan loop je als klein jongetje door de grote stad en word je overprikkeld van alles wat je ziet: de mensen, het verkeer, de gebouwen, de grachten. Ik kan het mij nog zo goed herinneren. Vooral het moment dat ik een zwerver iets uit de prullenbak zag vissen of dat ik over de Wallen liep en steeds naar de vrouwen achter het raam aan het wijzen was, waarop mij vader zei: “Niet wijzen!”, haha.

Vandaag de dag ben ik bijna dagelijks in het centrum van Amsterdam te vinden en nog steeds vind ik het schitterend wat ik dan om mij heen zie. Op veel plekken in de stad heb ik wel een verhaal meegemaakt. Soms geeft het me heimwee naar vroeger, ik kijk terug naar de momenten met een lach en met een traan.”

Waar ben je geboren en getogen? 

“Nou zou je denken Amsterdam, maar dat is niet het geval. Van oorsprong ben ik een Purmerender, of ook wel nep-Amsterdammer genoemd.  Maar ik denk dat ik inmiddels al zoveel uren in de hoofdstad ben geweest dat ik met strakke blik kan zeggen dat ik nu toch echt wel een Amsterdammer ben.”

Wat vind je van het huidige Amsterdam? 

“Veel oud-Amsterdammers lopen te klagen over dat er zoveel is veranderd, en dat klopt. Amsterdam is een wereldstad en dat trekt veel soorten mensen aan, als in: yuppen, expats en toeristen. Dit verandert wel degelijk de samenstelling van wat er op de straat te zien is. Toch bekijk ik graag het positieve en richt ik me vooral op de dingen die voor mij typerend zijn van het traditionele Amsterdam. Maar om de vraag te beantwoorden wat ik van het huidige Amsterdam vind? Nog steeds kom ik nergens anders liever.”

Wie zijn de vader en zoon in de video? 

“Dat jongetje in de clip is een piano leerling van de muziekproducer van het liedje, de vader in de clip is ook echt zijn vader. Beiden hebben het echt goed gedaan!”

Heb je nog iets toe te voegen? 

“Like, abonneer en subscribe op mijn YouTube-kanaal: 9PUNT3 of volg mij op Instagram. Oja, en een grote shout out naar Spotje!”

Rik Verkaik, Vrije Tijd Amsterdam