Tips voor het omgaan met rouwen
Foto credits: Pexels / Karolina Grabowska / 4471316

Iedereen moet het helaas wel meemaken in zijn leven, meestal is het een opa of oma die er als eerste vandoor gaat. Het verliezen van een mens of huisdier kan een ontzettend zwaar iets zijn, iedereen gaat er ook op zijn eigen manier mee om. Maar rouwen hoort er ook wel echt bij, het is een natuurlijk iets waar je je niet voor hoeft te schamen. Het kan nu lijken alsof er geen weg meer uit deze donkere tunnel is, maar je zult er echt weer boven op komen. Hieronder vertellen we je een paar tips zodat je beter om kunt gaan met rouwen.

Stadia

Het is als eerste belangrijk om te weten dat er bepaalde stadia zijn van rouw waarin iemand normaal gesproken doorheen gaat. Meestal begint het met ontkenning, vaak kan je het nog niet bevatten of accepteren. Vervolgens wordt je vaak heel boos, dit kan op jezelf zijn maar ook op anderen. Daarna vindt er vaak onderhandeling plaats om het verlies ongedaan te maken. Helaas is er dan ook nog een fase waarin het verdriet of boosheid nog net ietsje erger wordt, als je eenmaal door dit hele diepe dal heen bent, dan zul je merken dat het langzaam weer beter met je gaat.

Effecten

Rouw kan op verschillende plekken voorkomen, ook tijdens de uitvaart. Een voorbeeld van een uitvaartcentrum is PC uitvaart Amsterdam. Deze effecten hoeven niet per se altijd alleen bij het mentale te blijven, veel mensen krijgen ook fysieke symptomen zoals heel erg vermoeid zijn.

Hoe ga je er mee om?

Het is belangrijk om te weten dat rouwen er bij hoort en dat je die stadia gewoon rustig mag doorlopen zonder je er voor te schamen. Heb vooral een hoop geduld, ondanks dat het moeilijk is, het zal vanzelf weer beter worden.

Rouwen is een proces waar ieder mens door zijn leven heen wel eens mee te maken krijgt, ook al vinden we het verschrikkelijk. Om beter om te kunnen gaan met het rouwen, is de eerste stap het begrijpen van het rouwproces. Je gaat door verschillende stadia heen, het begint meestal met ontkenning, daarna boosheid, onderhandeling, een fase waarin alles erger wordt en als laatste wanneer je het langzaam kan gaan loslaten. Tijdens het rouwen kan je naast mentale klachten ook nog eens last krijgen van fysieke klachten. Het is vooral belangrijk dat je beseft dat het er bij hoort en dat het vanzelf beter wordt.