Parkeren bij Schiphol; alle informatie op een rijtje
Photo by Raul De Los Santos on Unsplash

Wanneer jij een vliegreis gaat maken dan is de kans groot dat je vertrekt vanaf de Amsterdamse luchthaven Schiphol. Jaarlijks vertrekken tientallen miljoenen reizigers naar een bestemming naar keuze. Voordat jij in het vliegtuig stapt dien je nog wel richting Schiphol te reizen.

Dit kan op meerdere manieren. Zo kan je met een taxi naar Schiphol, met het openbaar vervoer, of je kan je laten brengen en halen. De meest comfortabele manier is en blijft toch een ritje met je eigen auto. Hierbij is het wel zaak een parkeerplaats te regelen.

In dit artikel wordt het parkeren bij Schiphol Airport uitgebreid beschreven. Zo weet jij precies waar en hoe je jouw auto kan parkeren.

Meer informatie over de parkeervormen

Voordat de parkeermogelijkheden beschreven gaan worden, is het handig om te weten op wat voor manier jouw auto geparkeerd kan worden. Dit kan namelijk op drie verschillende manieren; shuttle parkeren, valet parkeren en parkeren op loopafstand.

Het is tevens mogelijk een park, sleep, fly arrangement te boeken bij een van de vele hotels bij Schiphol. Omdat in dit geval enkel het parkeren beschreven wordt, wordt deze service niet verder uitgelegd.

  • Shuttle parkeren: De goedkoopste manier van parkeren doe je middels een shuttleservice. Hierbij parkeer je jouw auto op het betreffende parkeerterrein en je wordt vervolgens heen en weer gebracht middels een pendeldienst van de gekozen parking.
  • Valet parkeren: De meest luxe manier van parkeren doe je middels een valetservice. Hierbij rij je op de dag van vertrek naar de luchthaven en hier wordt jouw auto overgenomen door een chauffeur. Bij terugkomst wordt je auto ook weer teruggebracht en zodoende stap je bij de luchthaven weer in.
  • Parkeren op loopafstand: De gemakkelijkste manier van parkeren, is parkeren op loopafstand. De service spreekt voor zich; je parkeert je auto op het betreffende parkeerterrein en je kunt te voet door richting de vertrekhallen.

Meer informatie over de parkeeraanbieders

Het parkeren van jouw auto kan uiteraard bij verschillende parkeeraanbieders. In de basis worden er echter twee typen parkeeraanbieders onderscheiden. Zo kan je enerzijds kiezen voor een officiële parkeerplaats van Schiphol en anderzijds voor een parkeeraanbieder met een parkeerterrein in de buurt van de luchthaven.

Officiële parkeermogelijkheden

Wanneer je op zoek bent naar een Schiphol parking en dit het liefst bij een officiële parkeerplaats doet, dan kan je terecht bij vijf verschillende parkeerplaatsen.

  • P1 Schiphol: Dit is de enige parkeeroptie op loopafstand van de luchthaven. Het parkeerterrein bevindt zich op slechts 100 meter loopafstand van de vertrekhal, je bent dus ongeveer 3 minuten onderweg.
  • P3 Schiphol: Het parkeren is inclusief een shuttleservice. Je bent ongeveer 5 minuten onderweg en de bussen rijden 24/7 met een interval van ongeveer 10 minuten.
  • P4 Schiphol: Ook hier parkeer je middels een shuttleservice, ook wel pendeldienst genoemd. De bussen rijden in dit geval om de 15 minuten en je bent ongeveer 10 minuten onderweg.
  • P6 Schiphol: Indien je wilt parkeren met een valetservice, dan kan je onder andere terecht bij P6 valet. Hierbij wordt jouw auto geparkeerd en teruggebracht door een chauffeur.
  • Terminal Valet Schiphol: Ook hier parkeer je middels een valetservice. Dit parkeerterrein is op het moment van schrijven echter niet beschikbaar.

Deze officiële parkeerterreinen bieden allemaal extra mogelijkheden zoals elektrische laadplaatsen en parkeerplaatsen voor mindervaliden. Daarnaast kan je geen betere beveiligde parkeerterreinen vinden dan deze officiële Schiphol parkings.

Alternatieve parkeeraanbieders

Het is tevens mogelijk om jouw auto te parkeren bij een parkeeraanbieder met een parkeerterrein in de omgeving van Schiphol. Deze mogelijkheden kunnen simpelweg omschreven worden als parkeerinitiatieven van ondernemers, die de concurrentie aangaan met de parkeerplaatsen van Schiphol zelf.

Om meer inzicht te geven is er onderzoek gedaan naar het aantal parkeermogelijkheden, de bijbehorende reistijden en de aanwezige faciliteiten.

  • Shuttle parkeermogelijkheden: Op het moment van schrijven zijn er 10 beschikbare shuttle parkeerplaatsen te vinden. Hiervan zijn er 8 buiten parkeerplaatsen en 2 met optionele overdekte parkeerplaatsen. De reistijden variëren van 5 minuten tot 15 minuten.
  • Valet parkeermogelijkheden: Op het moment van schrijven zijn er 6 beschikbare valet parkeerplaatsen te vinden. Hiervan zijn er 3 buiten parkeerplaatsen en 3 opties met overdekte parkeerplaatsen. De reistijd bedraagt overal hetzelfde, namelijk 0 minuten.

Meer informatie over de parkeerprijzen

De prijzen van parkeerplaatsen bij vliegvelden kunnen net als vliegtickets enorm verschillen, onder andere op basis van het moment van reizen en de duur van de reis. Daarnaast zijn er ook verschillen te ontdekken op basis van de parkeervorm.

In de onderstaande tabel is gekozen voor een parkeerperiode van acht dagen in december. Hierbij zijn de officiële parkeerplaatsen van Schiphol meegenomen in de berekening.

Shuttle parkeren > Vanaf € 39,38 Tot € 94,90
Valet parkeren > Vanaf € 89,00 Tot € 140,50
Parkeren op loopafstand > Vanaf € 128,50 Tot € 128,50

De parkeermogelijkheden online vergelijken en reserveren

Deze mogelijkheden, inclusief de officiële parkings, zijn eenvoudig online te vergelijken middels een platform zoals Vliegenenparkeren.nl. Hier selecteer je simpelweg jouw reisdata en vervolgens kan je het beschikbare parkeeraanbod vergelijken.

Zodra je klaar bent met vergelijken en de gewenste parkeerplaats hebt gevonden dan kan deze direct gereserveerd worden. Het is altijd raadzaam om van tevoren te reserveren vanwege een verschil in tarieven en een eventueel gebrek aan beschikbare parkeergelegenheden.