Op zoek naar Volkstuinen in Amsterdam? Hierbij de opties!

Zoek jij Volkstuinen in Amsterdam? Om lekker te tuinieren of een frisse neus te halen? In de hoofdstad heb je een groot aanbod met Volkse tuinparken. Een volkstuin is een tuin van een particulier welke niet bij de eigen woning ligt. Er is niet een standaard type volkstuin. Er zijn volkstuinen in allerlei soorten en maten. Speciaal voor de volkstuin liefhebbers hebben we een artikel geschreven met een heleboel leuke volkstuintjes in Amsterdam. Volkstuinen zijn sinds kort openbaar toegankelijk. Door volkstuinen openbaar toegankelijk, beter bereikbaar en meer publieksgericht te maken zal het gebruik van groen in de stad toenemen.

Inhoudsopgave:

Oost, West, Nieuw-West, Zuidoost, Noord, Duivendrecht

Amsterdam Oost

Amstelglorie

Natuur Tuinpark Amstelglorie werd in 1953 officieel opgericht en telde bij de start 364 tuinen. Het tuinpark hoort bij het openbare groen van de stad is dan ook vrij toegankelijk, ook voor niet tuinders. Dit volkstuinencomplex is het één na grootste van de hoofdstad. Er worden leuke activiteiten georganiseerd.

Adres: Jan Vroegopsingel 7

Klein Dantzig

Aan de Kamerlingh Onneslaan 19, vlakbij het Prins Bernhardpark is gemeenschapstuin Klein Dantzig gelegen. Klein Dantzig bestaat meer dan negentig jaar.

Adres: Kamerlingh Onneslaan 19

Nieuwe Levenskracht

Tuinpark Nieuwe Levenskracht is een volkstuincomplex in Amsterdam-Watergraafsmeer. Er zijn 151 volkstuinen met huisjes die een oase van groen en rust vormen in het woelige stadsleven.

Adres: Voorlandpad 21

Amsterdam West

Nut en Genoegen

“In het Westerpark ligt het prachtige Tuinpark Nut en Genoegen. Een groene oase van rust en ruimte. Kom wandelen, doe mee met een workshop of natuurexcursie. En geniet van deze bijzondere plek stadsnatuur in Amsterdam”, aldus de betrokkenen van dit Volkstuinpark. We sluiten ons hier volledig bij aan.

Adres: Sloterdijkerweg 22

Sloterdijkermeer

Het is heerlijk wandelen (of hardlopen) over de paden van het park. Van 1 april tot 1 oktober is het park overdag vrij te bezoeken. Er staan 3 beelden van de kunstenaar Herbert Nouwens op ons volkstuinpark; Suite 7, 6 en 5, onderdeel van de (fiets)route Beelden in de Bretten. Er zijn veel activiteiten die op het park worden georganiseerd.

Adres: Sloterdijkerweg 20

Zonnehoek

Weleens een bezoekje gebracht aan Zonnehoek? Dit is een tuinpark van 70 tuinen, met een gemiddelde perceelgrootte van 250 m² en is aangesloten bij de Bond van Volkstuinders. Zonnehoek kenmerkt zich door natuurlijk tuinieren. Natuurlijk tuinieren betekent zodanig tuinieren dat de natuur zich optimaal in de tuin kan ontwikkelen. Daarbij is harmonie tussen de mensen-, planten-, en dierenwereld erg belangrijk.

Adres: Archangelweg 3

Amsterdam Nieuw-West

Bretten, de

Volkstuinpark De Bretten ligt aan de rand van Amsterdam. Omgeven door het groen van de Brettenzone, maar toch dicht bij winkels (plein 40-45 in stadsdeel Slotermeer) en het openbaar vervoer (Station Sloterdijk). Het park is opgericht op 16 augustus 1976 en beschikt over 203 tuinhuisjes.

Adres: Seineweg 16

De Eendracht

Volkstuinpark De Eendracht bestaat al sinds 1962 en telt maar liefst 239 tuinhuisjes. Het tuinpark is één van de verblijfsrecreatieve volkstuinparken van de Bond van Volkstuinders in Amsterdam. Tuinders hebben de grond van hun volkstuin in gebruik. De tuinhuisjes die erop gebouwd zijn, zijn eigendom van de tuinders zelf.

Volstuinpark De Eendracht is opgenomen in een wandelroute over 3 volkstuinparken. Zie het kaatje hieronder.

Volkstuinenroute

Adres: Joris van Den Berghweg 4

De Groote Braak

De Groote Braak is een tuinpark in Amsterdam. De vereniging draait volledige op vrijwilligers er komt geen betaalde kracht aan te pas.

Adres: Daveren 25

De Oase

De Oase (voorheen Bos en Lommer)

Adres: Haarlemmerweg 701a

Eigen Hof

Het Tuinpark Eigen Hof is in het seizoen van 1 april tot 1 oktober open, tussen zonsopgang en zonsondergang, voor iedereen die er wil rondwandelen langs de bomenrijke lanen, de sfeervolle buitensingels en de bijzondere heemtuin. Het park is 1937 opgericht.

Adres: Sloterweg 1173

Lissabon

Tuinpark Lissabon is een groene oase van rust! Een klein volkstuincomplex verscholen in het groen midden in Amsterdam. Na een dag hard werken is het heerlijk ontspannend om in Tuinpark Lissabon de groene oase van rust te ervaren.

Adres: Sloterweg 865

Ons Buiten

Tuinpark Ons Buiten behoort met een oppervlakte van 20 ha en 448 tuinen tot de grotere tuinparken van Amsterdam. Ons Buiten werd opgericht in 1922, aan het einde van het Slatuinenpad, bij de Haarlemmerweg. Van 1 april tot en met september kun je hier een wandeling maken die ook wordt aanbevolen in de wandelgids Volkstuinen te voet. De wandeling is ongeveer 2 kilometer.

Adres: Riekerweg 15

T.I.G.E.N.O

Tuin park T.I.G.E.N.O. is in 1947 opgericht en bestaat uit 215 tuinen. Het park is gelegen in de Eendrachtpolder, tussen Geuzenveld en de Oude Osdorperweg in Amsterdam West en maakt deel uit van de “Groene zone”.

Adres: Nico Broekhuysenweg 4

Amsterdam Zuidoost

De Vijf Slagen

Volkstuinpark De Vijf Slagen in Amsterdam Zuidoost is opgericht in 1990 en is onderdeel van De Bond van Volkstuinders. Het unieke van het park is dat er mensen tuinieren uit alle windstreken en met uiteenlopende achtergrond en afkomst. Ons park bestaat uit nutstuinen, dat wil zeggen dat het park alleen overdag geopend is en je voor eigen gebruik groente, fruit en bloemen kunt telen.

Adres: Tafelbergweg 50

Amsterdam Noord

Op zoek naar Volkstuinen in Amsterdam Noord? In dit Amsterdamse stadsdeel kun je een hoop leuke volkstuinen vinden. De tuinen in Noord zijn net als de andere volkstuinen openbaar toegankelijk te bezoeken. Hieronder tref je een link naar het overzicht met alle volkstuinen in Amsterdam Noord.

Volkstuinen in Amsterdam Noord

Amsterdam Duivendrecht

Dijkzicht

Dijkzicht is een tuinvereniging en een afdeling van de Amsterdamse Bond van Volkstuinders (BVV). Het park heeft 204 tuinen en vele mooie algemene stukken, die veelal een thema hebben zoals de insectentuin, het vogelbos, de boomgaard, de azaleatuin, de boerentuin enz. Deze tuin is een aantal keren per jaar open voor het publiek.

Adres: Buitensingel 2

Nieuw Vredelust

Nieuw Vredelust is een tuinpark in Duivendrecht met 103 tuinen. De vereniging is opgericht in 1960 en ontstaan uit de tuingroep Vredelust, die plaats moest maken voor de bouw van de Bijlmerbajes. Het openbaar groen in de tuin, waaronder de gemeenschappelijke tuin De Wijde Blick en een grote natuurspeeltuin, wordt door de tuinders zelf onderhouden. Nieuw Vredelust omvat ook een bijentuin. Het tuinpark organiseert tijdens het tuinseizoen concerten, lezingen, markten en op aanvraag rondleidingen over de tuin.

Adres: Buitensingel 4

Rik Verkaik, Vrije Tijd Amsterdam

19 REACTIES