Ontdek ook eens de bezienswaardigheden buiten Amsterdam
Toerisme Nederland. Foto credits: Shutterstock

Amsterdam is een populaire bestemming voor toeristen en dagjesmensen. Leuk voor de economie, soms wat minder voor de Amsterdammers zelf. De sfeervolle stad verdient inderdaad zeker wel een bezoek, mede dankzij de historische binnenstad en bezienswaardigheden zoals het Anne Frankhuis, Madame Tussauds, de Dam, Jordaan, grachten en verschillende pleinen.

Maar de provincie Noord-Holland biedt veel meer leuke bezienswaardigheden. Daarbij zal je al snel denken aan bekende hotspots zoals de Zaanse Schans, Volendam en Zandvoort. Inderdaad leuk, maar er is zoveel meer. Van spannend tot rustig en van kleinschalig tot landelijk bekend. Zo kan je eens een dagje uit plannen naar bijvoorbeeld:

Natuurgebieden

De stranden zijn geliefd maar er zijn meer mooie natuurgebieden. Zo kan je bijvoorbeeld eens lekker tot rust komen in de Amsterdamse Waterleidingduinen en het Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Verder kan je uiteraard kiezen voor de duingebieden langs de kust. In het noorden van de provincie vaak bestaande uit een vrij smalle strook duinen, zuidelijker vaak breder. Zoals bij de plaats Schoorl.

Goed bewaarde historie

Amsterdam biedt veel historie. Maar ook buiten Amsterdam zijn er nog genoeg goed bewaarde historische pareltjes. Denk bijvoorbeeld eens aan het bekende Muiderslot, Forteiland IJmuiden, het vestingstadje Naarden, de forten van de Stelling van Amsterdam, het historische centrum van Haarlem, Panserfort IJmuiden, Forteiland Pampus en Slot op den Hoef.

Bekende attracties

Vind je drukte niet erg? Dan kan je ook kiezen voor een bekende attractie. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor Volendam, de Zaanse Schans, het Zuiderzee museum, Zandvoort, kinderspeeltuin Linnaeushof of één van de vele evenementen. Uiteraard ligt het merendeel van de bekende bezienswaardigheden in of rond Amsterdam. Meer ideeën kan je via de volgende link vinden: attracties in Nederland.

Ga voor een sportief dagje uit

Tijd voor wat actie? Dan kan je bijvoorbeeld gaan klimmen in een klimbos. Klauter (gezekerd) over verschillende parcoursen tussen bomen. Leuk voor zowel kinderen als volwassenen. Of ontsnap uit een Escape room, ga watersporten op het IJsselmeer, zwemmen, skiën in Snowworld Amsterdam, springen in een springhal of huur een tandem, segway of step.

Familie uitstapjes

Zoek je een dagje uit voor het hele gezin of zelfs voor de familie? Bijvoorbeeld tijdens de jaarlijkse familiedag. Dat is soms lastig. Het uitje moet namelijk geschikt zijn voor bijna alle leeftijden. Misschien zijn de volgende ideeën geschikt: midgetgolfen, varen met een gehuurde boot, naar een interactief museum, lasergamen, zwemmen of een actief groepsspel spelen bij een activiteitencentrum.

Zoals je hebt kunnen zien, zijn er ook buiten Amsterdam vele mogelijkheden voor een leuk dagje uit. Daarbij zijn vele musea, activiteiten en leuke plaatsen nog niet eens genoemd. Meer informatie kan je via de volgende link vinden op de volgende leuke website: NederlandOntdekker.nl.