Matthieu Aikins spreekt over zijn boek: 'De Tolk van Kabul'

In 2015 was Matthieu Aikins, een Canadese journalist, in Afghanistan om daar de oorlog te verslaan. Toen een vriend daar – die hij Omar noemt – met zijn familie besloot te vluchten, besloot Aikins, die voor een ongetraind oog kan doorgaan voor een Afghaan, mee te reizen, en zijn ervaringen op te schrijven. Dit resulteerde in het indringende boek: De Tolk van Kabul. Zaterdag 9 april bespreekt hij dit boek in De Balie met Sahar Shirzad, Leo Lucassen en Tamar de Waal.

Tickets voor dit programma zijn verkrijgbaar via de website van De Balie

In de artikelen van Matthieu Aikins, voor onder andere de New York Times, staat het beeld dat veel Westerlingen van Afghaanse vluchtelingen hebben centraal. Dit zal dan ook een belangrijk thema zijn tijdens het gesprek. Wat is de rol van politiek en media in die beeldvorming, en wat zijn de gevolgen ervan? En waarom kijken veel mensen heel anders naar bijvoorbeeld de vluchtelingen die nu uit Oekraïne komen, dan naar Afghaanse oorlogsvluchtelingen?

De Tolk van Kabul
Daarnaast bespreken we Aikins’ veelgeprezen boek: De Tolk van Kabul, in het Engels bekend als The Naked Don’t Fear the Water waarin hij de ondergrondse vluchtelingenwereld van binnenuit beschrijft. Hoe zag dit schrijfproces eruit? En waarom koos hij voor deze specifieke literaire vorm?

We bespreken het met hem,

  • Sahar Shirzad, programmamaker en jurist. Ze studeerde internationaal recht met een specialisatie in mensenrechten en ze schrijft veel over de rechten van mensen op de vlucht.
  • Leo Lucassen, hoogleraar arbeids- en migratiegeschiedenis en Directeur van het Internationaal Instituut van Sociale Geschiedenis. Hij is gespecialiseerd in de geschiedenis van migratie en integratie
  • Tamar de Waal, rechtsfilosoof, universitair docent en directeur van de Amsterdam Honours College of Law aan de Amsterdam Law School (Universiteit van Amsterdam). Daarnaast is ze voorzitter van Stichting Civic. Voor De Groene Amsterdammer schrijft ze driewekelijks de ‘In Den Haag’-column.

Rik Verkaik, Vrije Tijd Amsterdam