Lokale Bloemetjes: ‘Heerlijke bloemenpluktuin aan de rand van Amsterdam’
Lokale Bloemetjes eigenaar Sarai.

Vrije Tijd Amsterdam is altijd op zoek naar leuke en bijzondere dingen die gaande zijn in de hoofdstad. In dat kader stelden we een aantal vragen aan Merel van Lokale Bloemetjes.

Wilt u Lokale Bloemetjes introduceren?

“Lokale Bloemetjes is een bloemenpluktuin aan de rand van Amsterdam. Een heerlijke plek waar wij met veel liefde en zorg voor de natuur, de mooiste bloemen voor je kweken. Van zaaien tot oogsten: alles doen we zelf op een duurzame en ecologische manier. Een plek in de drukke stad waar iedereen met een groen hart langs kan komen om van de geuren en kleuren van de natuur te genieten. En ze mee naar huis te nemen.”

Drukke stad ontvluchten

“Lokale Bloemetjes is bedoeld voor iedereen die de drukte van de stad wil ontvluchten, dichterbij de natuur wil komen en zelf wil zien hoe de bloemetjes op een natuur inclusieve manier gekweekt worden. In onze pluktuin kun je zelf een verantwoord bosje bloemen komen plukken. Rustgevend in je eentje, een leuk uitje met vrienden of familie.”

Wie is de organisatie achter Lokale Bloemetjes?

“Oprichtster en stadsboerin Sarai staat voor jou klaar om haar passie voor bloemen te delen. Naast haar studie Vrijetijdsmanagement heeft Sarai de studie Biologisch Dynamische Stadslandbouw aan het Warmonderhof afgesloten, en zit ze daarnaast al zes jaar dagelijks met de handen in de aarde. Heb je een vraag over bloemen of planten, dan moet je bij haar zijn.”

Wie werken er bij Lokale Bloemetjes?

“Naast Sarai is er een klein team van vrijwilligers en stagiaires die Sarai ondersteunen. Merel, Amy en AJ helpen allemaal op hun eigen manier mee, bijvoorbeeld met het onderhouden van de pluktuin zelf, of door te reageren op berichten op social media of per email. Verder organiseren wij twee keer per maand een vrijwilligers dag waarvoor mensen zich kunnen opgeven om ons een dag of dagdeel te komen helpen.”

Wat is de locatie van Lokale Bloemetjes en waarom is deze plek zo geschikt hiervoor?

“Lokale Bloemetjes is onderdeel van de Tuinen van West en bevindt zich op het terrein van Mijn Stadstuin op de Nico Broekhuysenweg 22. Tuinen van West is een combinatie van oude en nieuwe landschappen, van romantiek en rafelrandjes, van kunst/cultuur, (stads)landbouw en gezonde producten, horeca, natuur en sport/ recreatie. Een uniek gebied, waar je als bezoeker kunt fietsen, wandelen, eten/ drinken, plukken en genieten, kijken en bewonderen.”

Lokale Bloemetjes: ‘Heerlijke bloemenpluktuin aan de rand van Amsterdam’
De tuin

Hoe werkt het in de pluktuin?

“Heel simpel. Als je bij ons aankomt pak je in ons self-service bloemen station een schaar en vaas die je kan vullen met een laagje water. Daarmee ga je de pluktuin in, waar je alle bloeiende bloemen die je ziet mag plukken tot je vaas vol zit. Betalen doe je door onze QR-code te scannen of met gepast geld. In ons self-service station staan onze prijzen aangegeven.”

Lokale Bloemetjes is een erkend leerbedrijf, kunt u hier iets over vertellen?

“Bij Lokale Bloemetjes kunnen leerlingen van een groene opleiding terecht voor hun stage. Hier leren ze op een duurzame en ecologische manier om snijbloemen te produceren.”

Kunt u de ‘locatie verhuur’ eens toelichten?

“In onze pluktuin hebben wij een tunnelkas staan die wij voor een derde hebben toegewijd aan events zoals babyshowers, diners, bedrijfsuitjes en workshops. Dit idyllische stukje kan per halve of hele dag gehuurd worden. Wel handig om te weten is dat de rest van de pluktuin gewoon openblijft. Voor meer informatie kunnen mensen altijd contact met ons opnemen.”

Wilt u zelf nog iets vertellen?

“Naast de verse bloemen die je in de zomer in onze pluktuin kunt vinden, verkopen wij ook onze eigen droogbloemen. Wij maken droogboeketten en allerlei andere fleurige producten die je kunt kopen via onze website.”

Rik Verkaik, Vrije Tijd Amsterdam