Joodse activisten protesteren op Waterlooplein tegen toenemend antisemitisme
Actievoerders tonen een protestdoek. Foto: vrijetijdamsterdam.nl

Een groep Joodse activisten is zondag samengekomen bij het Joods verzetsmonument naast de Stopera. Samen met een groep van zo’n 50 andere activisten die zich hebben aangesloten in solidariteit met de Joodse activisten, roepen ze op om samen te strijden tegen het toenemende antisemitisme onderliggend aan de anti corona demonstraties. Verschillende sprekers stappen beurtelings met spandoek op een zeepkist en geven speeches door een megafoon. Het Joodse protest is op hetzelfde moment georganiseerd als wat zij het tegengeluid op het antisemitisme van de onrustige anti corona demonstraties noemen.

Joodse activisten protesteren op Waterlooplein tegen toenemend antisemitisme
Actievoerders tonen een protestdoek aan de aanwezigen.
Foto: vrijetijdamsterdam.nl

Steeds meer groepen mensen die demonstreren tegen de coronamaatregelen mengen zich volgens de Joodse activisten met fascistisch gedachtegoed. Zij lopen volgens de actievoerders zij aan zij met rechtse extremisten tijdens hun demonstraties. De anti corona demonstranten vergelijken zichzelf met de slachtoffers van de Holocaust, dragen gele sterren en delen foto’s met nazivergelijkingen. De Joodse activisten geven aan dat FvD partijleider Thierry Baudet zich hier ook schuldig aan maakt en geregeld holocaustvergelijkingen deelt op zijn sociale media. Onlangs heeft een rechter Baudet geboden de antisemitische uitlatingen te verwijderen.

Joodse activisten protesteren op Waterlooplein tegen toenemend antisemitisme
Protestdoeken worden getoond aan de aanwezigen.
Foto: vrijetijdamsterdam.nl

“Als Joodse activist vraag ik mij af: hoelang gaan wij nog wachten tot de zaden van antisemitische complottheorieën tot wortels groeien in onze samenleving en uitbarsten in geweld? Hier maken wij ons zorgen om. En daarom staan wij hier vandaag.” zegt Chaja, één van de woordvoerders van het Joodse protest vandaag.

Ze benoemt hoe Joodse activisten in Nederland zich steeds meer zorgen maken over het normaliseren van antisemitisme in zowel het politieke als sociale leven. Volgens de Engelse belangengroep Hope Not Hate, is geen enkel social media platform vrij van antisemitische uitlatingen. Bovendien rapporteert Hope Not Hate dat complottheorieën over corona leiden tot het toenemen van antisemitisme, wereldwijd.

“Wat er online wordt gezegd, wordt offline herhaald. In de afgelopen 2 jaar zien we subtiele en minder subtiele vormen van antisemitisme, racisme en islamofobie in de politiek. In verschillende uitspraken van Thierry Baudet, maar ook Freek Jansen, wordt er gesproken in antisemitische complottheorieën over “de invloed van de Rothschilds, George Soros” en “het vervangen van Nederlanders”. Stuk voor stuk onbewezen complottheorieën doordrenkt met antisemitisch gedachtegoed”, aldus de actievoerders.

¨Wanneer de overheid mensen misleid en geen eerlijke of waarheidsgetrouwe informatie deelt, creëren zij een ruimte voor complottheorieën om te ontwikkelen tot geweld tegen verschillende groepen,” roept Joodse activist Jelle door de megafoon terwijl hij op een zeepkist staat.

Over de Coronaprotesten op het Museumplein zegt Tori, een van de Joodse activisten die op het Joodse protest is afgekomen: “We kunnen de confrontatie met fascisten nu aangaan, of wanneer ze macht hebben. Hier stil over zijn is geen optie.”

De Joodse activisten livestreamen beelden van hun protest bij het Joodse Verzetsmonument op de Instagram pagina Joden Zijn Er Klaar Mee.