Interview: Dikke Banden Race & Bijzondere Fietsen Parade Westerpark
Foto credits: Cycle Fun Productions

Op zondag 3 april staat het Westerpark in Amsterdam weer in het teken van de Dikke Banden Race & Bijzondere Fietsen Parade Westerpark. Vrije Tijd Amsterdam blikte vooruit met Paulien Willems van de organisatie.

Wilt u het evenement in het Westerpark eerst eens toelichten?

“Dikke Banden Races (DBR) zijn koersjes voor kinderen, t/m 12 jaar, op een fiets met dikke banden en geen wielrenfiets. Alle deelnemers krijgen een rugnummer, t-shirt en medaille.

Het parcours is afgezet met hekken, afzetlint, reclamebanners en beachflags. Bij de start & finish staat een jurybooth met speaker die versterkt wedstrijdverslag doet van de Dikke Banden Races. Rond het parcours zijn verkeersregelaars en juichend publiek en fans. We proberen met de middelen die we hebben het gevoel te geven van een “echte” koers.
Een helm is verplicht.

We eindigen met de Bijzondere Fietsen Parade. Jong & oud kan hier aan deelnemen met een bijzondere of versierde fiets. Om de fiets in het lentezonnetje te zetten en het fietsseizoen feestelijk te openen. Met als special guest: Warren Gregory “de Flowerbikemen”. Hij neemt circa 8 van zijn bijzondere fietsen mee om deel te nemen aan de parade.”

Wie is de organisatie achter het evenement?

“Paulien Willems van Cycle Fun Productions en Jan-Willem blok van NL Crit Series (competitie voor fixed gear wielrenners). We zijn ook beide organisatoren van de wielerrondes Ronde van de Orteliusstraat en Ronde van de Westerstraat. Tijdens deze evenementen zijn Dikke Banden Races altijd een vast onderdeel.”

Waarom is het Westerpark zo geschikt voor de race en de parade?

“Een park in het algemeen is vaak geschikter. We hoeven dan geen straten af te zetten. Ook is het fijn als er horeca, nu de TonTon Club en faciliteiten zijn bij het parcours. Tevens zijn we een side-event van de Sunday Markt die op 3 april ook in het Westerpark is. In het Westerpark zijn vaak veel families en kinderen te vinden, de doelgroep voor de Dikke Banden Races. Voor de Bijzondere Fietsen Parade is het leuk dat er ook publiek en toevallige passanten zijn in het Westerpark.”

Is het evenement geschikt voor jong en oud?

“Ja jong kan deelnemen aan verschillende DBR-onderdelen en de parade is voor alle leeftijden. Ook leuk is de family estafette. Een kind met ouder doen dan mee als een team en fietsen om de beurt.”

Is er ook een prijs beschikbaar voor de mooist versierde fiets of zijn alle fietsen de mooiste?

“Eigenlijk zijn alle deelnemers winnaars  maar de mooiste en origineelste 3 fietsen, categorie kids en volwassenen, worden toch even extra in het zonnetje gezet en krijgen een leuke prijs. Deze wordt uitgereikt door de Flowerbikemen.”

Zijn er ook vrijwilligers nodig om het evenement goed te laten verlopen?

“We hebben altijd een paar vrijwilligers nodig. Met name als verkeersregelaar (marshall) om het parcours heen. Zij zorgen voor een veilig verkeer verloop en een vrij parcours als er wordt gekoerst.”

Is het evenement ook al eerder gehouden en zijn hieruit hoogtepunten te vermelden?

“Tijdens de COVID-19 maatregelen hebben we gelukkig wel wat fiets evenementen voor kinderen mogen organiseren. De Dikke Banden Races in het Kasterleepark en twee keer in het Rembrandtpark. In het Rembrandtpark om de kinderboerderij heen dat was erg leuk. En ik vind de loopfietsrace toch altijd weer een hoogtepunt van de dag.”

Is er ook een mogelijkheid voor een hapje en een drankje?

“Restaurant de TonTon Club zit aan het parcours. Verder is er genoeg horeca in het Westerpark en zijn er drank- en eetkraampjes bij de Sunday Market.”

Heeft u zelf nog iets toe te voegen?

“Kom vooral kijken en/of meedoen met je (versierde) fiets! Je kan je (gratis) inschrijven via dbrwesterpark2022.eventbrite.nl”, laat Paulien Willems ten slotte enthousiast weten!

Rik Verkaik, Vrije Tijd Amsterdam