
Het puntensysteem – ofwel Woning Waardering Stelsel – waarmee de kaders van de huurprijs van een woning wordt bepaald, gaat mogelijk op de schop. Zo meldde het NOS dat er een wetsvoorstel ligt om vanaf 1 januari 2024 het maximale puntenaantal te verhogen. Dit zou in praktijk betekenen dat veel verhuurders de huurprijzen moeten terugbrengen én tal van woningen niet meer onder de vrije sector valt. In dit artikel, onderdeel van een tweeluik, vertelt Inter Immo Makelaars meer over deze maatregelen en wat dat in praktijk kan betekenen.
Waarom gaat het puntensysteem mogelijk veranderen?
Zoals we allemaal inmiddels weten, kampt Nederland met een woningtekort. Dit voorstel heeft als doel om meer woningaanbod te creëren voor mensen/gezinnen met een middeninkomen. Door het aantal punten omhoog te brengen, zullen veel woningen die in de vrije sector vielen, in de nieuwe situatie hier niet meer onder vallen. Verhuurders zullen zich dan moeten houden aan de maatstaven die gelden voor sociale huurwoningen. Mochten deze plannen worden doorgevoerd, zal dit invloed hebben op ruim 300.000 woningen in Nederland.
Wat is het puntensysteem (Woning Waardering Stelsel) precies?
Het Woning Waardering Stelsel (WWS) wordt in de volksmond puntensysteem genoemd. Het puntensysteem bepaalt de maximale huur die je voor een woning of appartement kunt vragen op basis van een aantal zaken. De drie belangrijke factoren waar je veruit de meeste punten voor krijgt, zijn:
- Oppervlakte van de woning
- Energiezuinigheid
- WOZ-waarde
Daarnaast zijn er factoren waar je ook punten voor kunt krijgen, maar die in verhouding met het bovenstaande minder punten opleveren. Denk hierbij aan:
- Lengte van het aanrecht in de keuken.
- Aantal vierkante meters extra wandtegels in de keuken en badkamer.
- Aantal vierkante meters vloertegels in de keuken gelegd door de verhuurder
Wat gaat er veranderen? Huidige situatie versus nieuwe situatie
Om precies te zijn zal het maximumaantal punten voor een woning om onder de vrije sector te vallen van 136 punten naar 187 punten gaan. Om de huidige en nieuwe situatie zo goed mogelijk te schetsen, hebben wij hier een goed voorbeeld uiteengezet:
Een woning met de volgende eigenschappen levert de volgende punten op:
- Oppervlakte: 80 m² (80 punten)
- Energieprestatie: Energielabel A (36-40 punten)
- WOZ-waarde: €250.000 (40 punten)
* Houd er rekening mee dat er een verschil zit in de puntentelling tussen woning en appartement.
Deze denkbeeldige woning levert in totaal 150 punten op. De woning zou dus in de huidige situatie vallen onder de vrije sector. De verhuurder mag dan zelf bepalen welke huurprijs hij hiervoor vaststelt. Maar in de nieuwe situatie, als het wetsvoorstel wordt goedgekeurd, zal deze woning niet meer vallen onder de vrije sector en dient de verhuurder zich te houden aan een maximum huurprijs van ongeveer 806 euro.
Stel dat de verhuurder momenteel 1.600 euro aan huurprijs berekent voor deze woning, dan zal hij hier 800 euro op achteruitgaan. Het is dus goed om bij investeringen in een beleggingspand rekening te houden met de mogelijke nieuwe situatie. In populaire steden zoals Amsterdam, Utrecht, Haarlem en Rotterdam kan dat nog weleens voor grote prijsverschillen kunnen zorgen.
Kansen om je huurprijs te verhogen ondanks puntentelling
Gelukkig zijn er toch nog mogelijkheden om vanaf januari 2024 aan de puntentelling te kunnen voldoen. Aan jouw woonoppervlakte kun je waarschijnlijk weinig veranderen, maar er is veel te winnen rondom de pijler “energieprestatie”.
Dit artikel is tot stand gekomen met hulp en inzichten van makelaarskantoor Inter Immo. Inter Immo is een ervaren verhuurmakelaar actief in Amsterdam, Almere en Utrecht en schrijft vaker over ontwikkelingen in de vastgoedmarkt vanuit het perspectief van woningeigenaren en investeerders.