Het verhaal van IJsclub Broek in Waterland
IJspret Havenrak in 2010. Foto credits: E. Koot

Vrije Tijd Amsterdam is altijd op zoek naar bijzondere verhalen in en rondom Amsterdam. In dat kader mag een artikel over IJsclub Broek in Waterland niet ontbreken. We stellen een aantal vragen aan secretaris Margriet Buurs.

Wilt u de IJsclub Broek in Waterland eens introduceren?

“De IJsclub Broek in Waterland houdt zich bezig met natuurijs. Als het gevroren heeft meten we of het ijs veilig is om op te schaatsen en onderhouden we het ijs met vegers zodat het in goede conditie blijft en scheuren gerepareerd worden. We hebben prachtig water aan het Havenrak waar we ook de exploitatie doen van het koek-en-zopie, dit zorgt voor gezelligheid en ook inkomsten voor onze vereniging. Met deze verdiensten kunnen we ons materiaal onderhouden. We gaan elk jaar met groep 6, 7en 8 van de lagere school naar een ijsbaan, zo bieden we de jeugd toch een kennismaking aan met het ijs. De organisatie bestaat uit een bestuur met een voorzitter, penningmeester, secretaris en leden.”

Het verhaal van IJsclub Broek in Waterland
Januari 2010: Koek en Zopie Havenrak. Foto credits: J. de Waal

Bijna kon er in januari geschaatst worden op natuurijs, wie bepaald of het ijs veilig is?

“Het had te hard gewaaid en er was maar een dun laagje ijs gevormd. Onze gekwalificeerde ijsmeesters meten het ijs en controleren het ijs op scheuren en wakken.”

Waar kunnen de schaatsliefhebbers terecht met de vraag of er geschaatst kan worden?

“Onze website IJsclubbroekinwaterland.nl wordt up to date gehouden en daar staat alle informatie op. Hier staan ook foto`s en allerlei informatie over toertochten in Waterland. De laatste toertochten waren op 9 oktober 2011 en 12 februari 2012.”

Het organiseren van een toertocht vraagt veel inzet, zijn er vrijwilligers om te helpen?

“Er zijn genoeg vrijwilligers beschikbaar. Met de gemeentes die aan een toertocht verbonden zijn, hebben we ook veel contact. Er is een draaiboek opgesteld met alle maatregelen zoals veiligheid, bereikbaarheid, dienstverlening, parkeergelegenheid enzovoorts. Dit wordt jaarlijks gecontroleerd. Maar als er ijs ligt kunnen we altijd nog vrijwilligers gebruiken voor verschillende activiteiten.”

Het verhaal van IJsclub Broek in Waterland
1986: Havenrak met uiterst rechts de oude koek en zopie. Foto credits: J. de Waal

Worden er vanuit de vereniging nog andere activiteiten georganiseerd?

“We hebben een aantal jaar een wandeltocht gehouden in ons gebied Waterland. Na een paar succesvolle jaren nam het deelnemersaantal af en moesten we besluiten om dit evenement te stoppen.”

Wilt u zelf nog iets toevoegen?

“Neem een kijkje op onze website, hier staan veel artikelen op om te lezen en men kan hier een impressie van het Havenrak bekijken”, laat Margriet Buurs ten slotte enthousiast weten namens IJsclub Broek in Waterland.

 

 

 

Rik Verkaik, Vrije Tijd Amsterdam