Het verhaal van de Amsterdam Cultuur-Historische Vereniging
SONY DSC

Vrije Tijd Amsterdam is altijd op zoek naar mooie verhalen in Amsterdam. In dat kader stelden we een aantal vragen aan Aaldrik Zaaiman, de voorzitter van de Amsterdam Cultuur-Historische Vereniging. 

Wilt u de Amsterdam Cultuur-Historische Vereniging introduceren?

“De Amsterdam Cultuur-Historische Vereniging (kortweg ACHV) is opgericht in 2012 met de bedoeling geïnteresseerden meer over het ontstaan en geschiedenis van die mooie stad aan de Amstel te laten beleven op een populair-wetenschappelijke wijze.”

Wie is de organisatie achter Amsterdam Cultuur-Historische Vereniging?

“De oprichters van ACHV hebben allemaal een sterke binding met Amsterdam en/of de geschiedenis van de stad. De meesten hebben jarenlange ervaring binnen een historische vereniging en enkele zijn stadsgids die daarnaast ook hun eigen wandelingen ontwikkelen.”

Kunt u iets over de evenementen vertellen?

“De ACHV heeft een uitgebreide agenda waarin alle activiteiten zijn opgenomen. Onze programmamaakster doet haar best een boeiend, afwisselend programma samen te stellen dat voor elk wat wils biedt. We doen ons best om lezing en een excursie op elkaar te laten aansluiten zodat de lezing niet alleen een verhaal is maar enkele dagen later ook aanschouwelijk is. We halen onze inspiratie uit krantenartikelen, nieuw verschenen boeken, programma’s van een aantal jaren terug en wat zo spontaan in de gedachte opkomt. Een deel van het programma wordt door ons eigen bestuur ontwikkeld en uitgevoerd.”

Het verhaal van de Amsterdam Cultuur-Historische Vereniging

Kunnen alleen leden van de vereniging meedoen aan de evenementen?

“Alle evenementen die door ACHV worden georganiseerd zijn voor iedereen toegankelijk. De lezingen hebben altijd voldoende ruimte, de excursies zijn gemaximaliseerd afhankelijk van de locatie, maar doordat we gebruik maken van een elektronisch boekingssysteem geldt hier ‘wie het eerst komt, het eerst maalt’. Is een excursie snel vol, dan wordt een tweede, derde enz. ingepland. Er is één maar, leden van de vereniging genieten gratis van de lezingen en betalen een lager deelnamebedrag voor excursies dan niet-leden. Voor lezingen vragen we niet-leden een bijdrage van € 5.”

Is de Amsterdam Cultuur-Historische Vereniging interessant voor jong en oud?

“Een beetje een open deur. De geschiedenis van Amsterdam is voor iedereen interessant. Echter de ervaring is dat, afgezien van een enkele geschiedenisstudent, de meeste leden toch al een stukje levenservaring en daarmee eigen geschiedenis achter de rug hebben. De ontwikkeling van een eigen geschiedenis laat zich makkelijker verweven met de geschiedenis van de omgeving (stad) en brengt perspectief aan. Maar iedereen is welkom en kan makkelijk kennis maken met onze vereniging door gewoon eens te komen luisteren/kijken.”

Wie zijn de mensen die de geschiedenis van Amsterdam toelichten?

“Onze sprekers zijn ter zake deskundigen die door (zelf)studie een stuk geschiedenis hebben uitgediept en dit op een toegankelijke wijze over het voetlicht weten te brengen. Deels hebben ze een academische achtergrond en zijn door hun werk nauw betrokken bij de Amsterdamse geschiedenis. Andere hebben gepubliceerd en komen over hun onderzoek en publicatie een toelichting geven.”

Op welke locatie worden de lezingen gehouden en wie geven deze lezingen?

“De lezinglocaties zijn elke 2e dinsdagmiddag van de maand in buurthuis Het Zwanenmeer aan de Beemsterstraat in Noord en elke 4e dinsdagmiddag van de maand in de Oranjekerk aan de Tweede van der Helststraat in Zuid. In alle gevallen is de begintijd 14 uur en de eindtijd 16 uur. In Noord loopt het seizoen van september t/m juni, in Zuid loopt het seizoen van september t/m mei met uitzondering van december. De lezingen worden gegeven door deskundigen die zich in het betreffende onderwerp hebben verdiept.”

Het verhaal van de Amsterdam Cultuur-Historische Vereniging

Wilt u V & A eens toelichten?

“De kreet V & A is de afkorting die we gebruiken voor Vraag en Aanbod. Hiermee zoeken we naar lezing/excursiegevers die een voor ons interessant aanbod hebben. Ook is hier de mogelijkheid, als organisator, bij ons de vraag neer te leggen wat wij kunnen betekenen voor de organisator, de Vraagzijde. Aan de kant van het Aanbod zijn we vaak in staat om een lezing/excursie op maat aan te bieden bij een organisator en eventueel naar plekken te gaan die niet door andere gidsen worden aangedaan.”

Wat zijn de hoogtepunten in de historie van de Amsterdam Cultuur-Historische Vereniging?

“In het hele recente verleden (2022) bij ons 10-jarig bestaan, hebben we met 85 mensen een verzorgde boottocht van 5 uur over de Vecht gemaakt met een wandeling door Loenen aan de Vecht. De link met Amsterdam was hier natuurlijk de vele buitenhuizen van de rijke 17de, 18de eeuwse grachtenbewoners. Maar ook een tramrit met 56 personen en toelichting volgens onze eigen route met een historische tram was een belevenis.

Ook valt te denken aan de lezingen over historische kleding die drs. Martine Teunissen van Beleef het Verleden, cursussen door drs. Max Put over 4 beroemde Amsterdamse architecten, drs. Jean Hubert van Tongeren (kunstgeschiedenis) en drs. Ivette de Vries (musicologe) bij ons hebben gehouden.

En natuurlijk zijn er lezingen geweest van Amsterdam-kenners bij uitstek als prof. Gawronsky en Walther Schoonenberg. De echte klapper was onze deelname aan het Sweelinckfestival in 2019 waarbij we een orgelconcert in de Nieuwe Kerk regelden i.s.m. het organiserend comité en we ruim 150 orgel- en Sweelinckliefhebbers mochten begroeten.”

Het verhaal van de Amsterdam Cultuur-Historische Vereniging

Ten slotte

“Bij al onze excursies maken we gebruik van een audiosysteem, ontstaan in coronatijd om voldoende afstand te kunnen houden, die zo goed bevallen is dat het nu continu wordt gebruikt.

Het lidmaatschap (kalenderjaar) kost al 11 jaar hetzelfde, namelijk 15 euro per persoon. Lid worden kan eenvoudig via onze website amsterdamhv.nl/inschrijven.php. Wat u daar invult is het enige dat we van u weten en wordt slechts tijdelijk aangevuld met uw excursieboekingen.

Onze website heeft tenslotte nog een paar interessante subpagina’s: Wik-I-A’dam en KHAN. KHAN = Kort Historisch Amsterdams Nieuws en omvat een verzameling korte geschiedenisverhalen. Wik-I-A’dam is een samentrekking van Wikipedia en I Amsterdam. Hier zijn uitgebreide historische verhalen over panden en buurten in de stad bijeen gebracht met verwijzingen naar oude (onbekende) beroepen, architecten en kunstenaars”, laat voorzitter Aaldrik Zaaiman ten slotte namens de Amsterdam Cultuur-Historische Vereniging weten.