Het verhaal van buurtcamping Gaasperdam
Foto via Buurtcamping Gaasperdam

Vrije Tijd Amsterdam is altijd op zoek naar leuke verhalen in Amsterdam. In dat kader stelden we een aantal vragen aan Maureen Hubbard van Buurtcamping Gaasperdam. Deze bijzondere camping is van 15 t/m 17 juli te bezoeken.

Wilt u de Buurtcamping Gaasperdam introduceren?

“Het doel van de Buurtcamping is om bewoners van Amsterdam Zuidoost een weekend lang vakantie met de buren te laten vieren in hun eigen buurtpark. Dit om gewoon een leuke betaalbare vakantie te bieden en kennis te laten maken met alles wat dichtbij is, zoals de buren, lokale ondernemers, cultuur en de natuur. Op de camping is iedereen gelijk, ontspannen en leeft men ongeacht achtergrond, inkomen of (geloofs)overtuiging gemoedelijk samen. Men groet elkaar, praat over alles soorten onderwerpen en iedereen helpt elkaar. Er ontstaan gemakkelijk nieuwe ontmoetingen met mensen die in het dagelijks leven niet zo snel met elkaar in contact komen. Na deze gezellige minivakantie ruimen we, zondag na de bingo, samen weer op.”

Het verhaal van buurtcamping Gaasperdam

Wie is de organisatie achter Buurtcamping Gaasperdam?

“De officiële organisatie van alle Buurtcampings is het centrale Buurtcamping team. Wij organiseren de buurtcamping in Gaasperdam vanuit onze stichting Carabic, samen met onze medewerkers en vrijwilligers. Ik, Maureen Hubbard ben samen met mijn collega, Leila Azzam beheerder van Buurtcamping Gaasperdam.”

Wie kunnen er gebruik maken van de buurtcamping?

“In principe kan iedereen die het leuk vindt gebruik maken van de buurtcamping. Het is heel fijn dat wij in Amsterdam een samenwerking hebben met de Stadspas. Dit is speciaal voor de gezinnen met een kleine beurs, die vaak niet op vakantie kunnen, zo kunnen deze gezinnen al voor 5 euro het hele weekend kamperen.”

Waarom zijn er vrijwilligers nodig en wat zijn hun taken?

“Zonder de hulp van de vrijwilligers zou je geen buurcamping kunnen hebben. Je hebt vrijwilligers nodig voor bijna al je activiteiten, voor het eten, voor de schoonmaak en om toezicht te houden.”

Wordt er op de camping ook entertainment verzorgd?

“Jazeker, het hele weekend is altijd volgepland met verschillende leuke en educatieve activiteiten voor jong en oud. Wij hebben op vrijdag altijd de officiële opening door het Dagelijks Bestuur van Amsterdam Zuidoost, daarna is de avond gevuld met diverse optredens, gezamenlijk eten en het kampvuur. Het hele weekend is er sport, spel, workshops, film kijken, leeshoek, knutselhoek. Op zaterdag is er altijd een BBQ en zondag sluiten wij af met een BINGO.”

Het verhaal van buurtcamping Gaasperdam

Het verhaal van buurtcamping Gaasperdam

 

Is het mogelijk om een boodschap voor het eten op de camping te doen?

“Wij zijn de enige Buurtcamping waar wij voor alles zorgen van ontbijt tot diner. Dus mensen hoeven bij ons niks te kopen. Sommige gasten nemen versnaperingen mee die delen wij altijd en er zijn gasten die wel eens wat ijsjes voor de kinderen gaan kopen tijdens de camping, maar dat doen ze uit hunzelf.”

Is er ook een trefpunt voor een gezellig hapje en een drankje?

“Ja, wij richten altijd een overdekte keuken in en daar gebeurt alles wat betreft eten, ontbijt, lunch, diner en versnaperingen. Wij hebben ook tenten en tafels waar activiteiten plaatsvinden. Sommige kampeerders komen ook gezellig voor hun tenten bij elkaar.”

Zijn er speeltoestellen voor kinderen aanwezig?

“Ja wij hebben altijd een waterslide, springkussen, sport en spel en daarnaast is er een speeltuin voor de camping.”

Wat zijn de hoogtepunten in het bestaan van Buurtcamping Gaasperdam?

“Als wij terugkijken zijn wij ontzettend trots, er is zoveel moois gebeurd op onze campings. Er zijn duurzame vriendschappen ontstaan, iedereen geniet altijd van het onvergetelijke weekend. Er is zoveel onderlinge verbinding tussen verschillende groepen, tussen jong en oud, arm en rijk. Het leren kennen van je buren, al is het maar van gezicht, is een belangrijke voorwaarde voor het thuis voelen in de buurt. Het bouwen van deze publieke familiariteit brengt een gevoel van vertrouwdheid en van toebehoren in de buurt. Dit hebben wij zeker elke keer met elkaar mogen ervaren. Wij zijn ervan overtuigd, dat dit een bijdrage heeft geleverd aan het versterken van de sociale cohesie in onze wijk. Er zijn altijd zoveel positieve reacties via de enquêtes.”

Heeft u zelf nog iets toe te voegen?

“De buurtcamping is iets wat iedereen een keer gedaan moet hebben. Jong, oud, rijk, arm. Het is GEWELDIG om dit mee te maken, dit is lastig uit te leggen dit moet je vooral VOELEN”, laat Maureen Hubbard ten slotte namens Buurtcamping Gaasperdam weten.

Rik Verkaik, Vrije Tijd Amsterdam