Het Legobeeld van André Hazes duikt op in Friese Oldeberkoop
Ⓒ De Geitefok / Facebook

Het legobeeld van André Hazes dat afgelopen woensdag werd gejat op de Dam is opgedoken in Friesland. Het is de Friese oudejaarsvereniging De Geitefok gelukt om het beeld uit de hoofdstad te ontvreemden. Het loodzware object is een ware publiekstrekker op de Dam en trok daarmee ook de aandacht van de Friezen.

De oudejaarsvereniging laat middels een persbericht weten met de stunt aandacht te vragen voor de zware coronatijd die Nederland al bijna twee jaar in zijn greep houdt. “Met bloed, zweet en tranen zwoegen we ons door deze crisis. Het water staat de ondernemers aan de lippen en het zorgpersoneel werkt zich uit de naad”, zegt Geitefok-voorzitter Jan-Bart Hof. “We hopen dat 2022 voor iedereen een beter jaar wordt en dat we eindelijk afscheid kunnen nemen van alle vervelende maatregelen”, vervolgt Hof.

Het uitvoeren van een oudejaarsstunt is een oude Friese traditie. Met de stunt wordt aandacht gevraagd voor het dorp of de vereniging. Amsterdam is geen onbekend terrein voor de club: De Geitefok wist een aantal jaren geleden de Olympische ringen uit het Olympische Stadion in Amsterdam te ontvreemden. Meer recent werd de metershoge bal uit de voortuin van het hoofdkantoor van de KNVB ontfutselt. Beide stunts werden later netjes teruggebracht.

“Hazes is de cultheld van Nederland. Onze vereniging is wat dat betreft met hem te vergelijken: niet te overtreffen.” Hof twijfelt er niet aan of Hazes het naar zijn zin heeft gehad in Friesland. “Op aanraden van Won Yip hebben we André elk kwartier een blikje bier gegeven. Hij heeft zich prima vermaakt” zegt Hof lachend terwijl hij de radio die ‘Zeg maar niets meer’ speelt een tikje harder draait.

De Geitefok beloofd voor een goede afhandeling van de stunt snel contact op te nemen met Won Yip en Rachel Hazes, de schenkers van het beeld.