Het bijzondere verhaal van Stichting WensenAmbulance Noord-Holland

Vrije Tijd Amsterdam is dagelijks op zoek naar bijzondere verhalen in en rondom Amsterdam. In dat kader stelden we een aantal vragen aan Gé Paardekooper van de Stichting WensenAmbulance Noord-Holland. 

Wilt u de Stichting WensenAmbulance Noord-Holland eens introduceren?

“Wij vervullen sinds april 2010 wensen voor terminale patiënten die uitsluitend liggend vervoerd kunnen worden, deze wensen zijn gratis. Hiervoor zijn wij 7 dagen per week bereikbaar, ook op zon- en feestdagen. De WensenAmbulance Noord-Holland is volledig afhankelijk van donaties en sponsors. Er zijn geen betaalde medewerkers in dienst van de stichting.”

Vrijwilligers

“Er zijn diverse WensenAmbulance organisaties actief in Nederland. Omdat kennis van de regio van groot belang is, zijn de meeste van deze organisaties actief in een bepaald gebied, vaak een provincie. Bij de WensenAmbulance Noord-Holland zijn op dit moment zo’n 120 vrijwilligers actief die wensen rijden en circa 20 mensen die meewerken in de organisatie. Er is op dit moment een wachtlijst voor nieuwe vrijwilligers.”

350 wensaanvragen

“Er worden dit jaar naar verwachting zo’n 350 wensaanvragen verwerkt. Er komt veel bij kijken om laatste wensen uit te voeren voor terminale patiënten. Vaak zijn onze wensvragers ernstig ziek en dat betekent dat er hooggekwalificeerde verpleegkundigen nodig zijn voor de begeleiding. Zij zijn afkomstig uit bijvoorbeeld ziekenhuizen, hospices en andere zorginstellingen uit de regio. Ook aan de chauffeurs worden hoge eisen gesteld. Dit zijn allen (ex) ambulance-chauffeurs, brandweermensen of politieagenten, die niet alleen een ambulance goed kunnen besturen maar ook kunnen handelen in noodsituaties.”

Speciaal ingerichte ambulances

“Wij beschikken over twee Ambulances en een aanhanger waarmee een strandbrancard of strandrolstoel kan worden vervoerd. De Ambulances zijn speciaal ingericht om het vervoer van de cliënt zo comfortabel mogelijk te laten verlopen. Luchtvering onder de auto, schermen en camera’s zodat de client naar buiten kan kijken om de reis mee te maken. Eigen muziek die kan worden afgespeeld, comfortabele stoelen voor familieleden of vrienden die meereizen etc. Ook wordt er nauw samengewerkt met de brandweer in Noord-Holland om cliënten op moeilijke bereikbare plaatsen, vaak een woning op een hogere verdieping, te krijgen. Ook faciliteert de Ambulance Amsterdam en de brandweer in Noord-Holland de huisvesting van de Ambulances en ondersteunt daarmee de WensenAmbulance Noord-Holland.”

Amsterdam, Zaandam en Alkmaar

“De Ambulances staan decentraal opgesteld in de provincie, zodat deze altijd dichtbij onze cliënten zijn. Op dit moment staat een van de Ambulances in Amsterdam, de andere in Zaandam en de planning is dat er in de loop van 2023 een 3e Ambulance zal worden aangeschaft die in Alkmaar zal worden geplaatst.”

Wie is de organisatie achter de Wensenambulance?

“Van januari 1978 tot en met maart 2010 was dat Jan Veenstra directeur van Verenigd Ziekenvervoer Amsterdam (VZA). Ter gelegenheid van zijn vertrek werd een stichting naar hem genoemd: de Jan Veenstra Stichting. Op zijn afscheidsreceptie ontving hij de statuten van de stichting, waarin onder meer het doel is beschreven van de stichting: het aanbieden van vervoer door de WensenAmbulance. Overigens is de naam van de stichting per 3 April 2023 gewijzigd in Stichting WensenAmbulance Noord-Holland. Tevens zal Jan Veenstra terugtreden uit het bestuur en zullen een aantal nieuwe bestuursleden worden aangesteld.”

Zijn de bestuurders van de ambulances getraind om calamiteiten op te vangen?

“Alle chauffeurs zijn afkomstig van de ambulancedienst, politie of brandweer. Zij zijn getraind in verhoogde rijvaardigheid, incident-management op de weg, beschikken over een BLS/AED certificaat en krijgen allen een verplichte jaarlijkse training om alle hulpmiddelen (brancards, elektrische rolstoel etc.) nog een keer te oefenen.”

Wat zijn de criteria voor het aanvragen van een wens?

“Om gebruik te maken van de WensenAmbulance zijn er criteria opgesteld waaraan een wensaanvraag moet voldoen. De belangrijkste criteria zijn:

  • De patiënt bevindt zich in (pre-)terminale fase of lijdt aan ernstige chronische ziekte ten gevolge waarvan hij/zij niet in staat is op een andere manier dan liggend vervoerd te worden en/of begeleiding nodig heeft.
  • De patiënt kan in principe slechts eenmalig een beroep doen op de WensenAmbulance.
  • Er is geen leeftijdsgrens verbonden aan de wensaanvraag.
  • De WensenAmbulance voorziet in vervoer van de patiënt en max. twee begeleiders.
  • Bijkomende facilitaire zaken moeten door wensaanvrager geregeld worden. Tevens dienen facilitaire voorzieningen voor bemanning eveneens door wensaanvrager geregeld te worden.
  • De aanvraagtermijn voor inzet van de WensenAmbulance dient minimaal 48 uur van tevoren ingediend te worden om het mogelijk te maken de wens optimaal te regelen.”

Iedere wens zal bijzonder zijn, zijn er ook wensen die eruit springen?

“Elke wens is inderdaad bijzonder, ook al klinkt ‘terug naar huis’ niet bijzonder spannend. Dat is het wel wanneer je weet dat je daar nooit meer komt, in een hospice verblijft en de euthanasie al gepland staat. Iemand de gelegenheid geven om met zijn gezin nog een keer gewoon thuis te zijn ook al moet je daarvoor misschien door de brandweer met een ladderwagen naar 3 hoog worden gehesen. Dat zijn momenten die wij iedereen graag gunnen.

Maar om dan toch wat bijzondere wensen te noemen, verwijzen we mensen graag naar een drietal wensen: wens 1, wens 2 en wens 3.

Ten slotte

“Doneren/sponsoren is heel belangrijk voor ons, omdat we uitsluitend kunnen bestaan door donaties en sponsors. Dit is mogelijk via deze link en neem op deze website een kijkje voor meer informatie.”