Het bijzondere verhaal van Buurtcamping Sloterpark

Vrije Tijd Amsterdam is dagelijks op zoek naar mooie verhalen in Amsterdam. In dat kader mag een verhaal over Buurtcamping Sloterpark zeker niet ontbreken. We stelden een aantal vragen aan Esther Tienstra van Buurtcamping Sloterpark. 

Wilt u de Buurtcamping Sloterpark introduceren?

“Een vakantie in eigen park voor en door de buurt. Iedereen is welkom op de Buurtcamping. Al 9 jaar organiseren wij de Buurtcamping in het Sloterpark. Iedere editie zien we dat buren nieuwe buren leren kennen en dat de groep die bij de Buurtcamping betrokken is steeds hechter wordt. Ons symbool is een pleerol, want jong/oud, rijk/arm, met de pleerol onder de arm is iedereen gelijk.”

Iedereen is welkom

“Bij de Buurtcamping is iedereen welkom. Buren met een krappe beurs en een stadspas kunnen een kampeerkaartje en plek reserveren met een speciaal tarief. Juist de mix van verschillende mensen die kamperen tijdens de Buurtcamping maakt het een unieke vakantie. Het is een weekend met een vol programma voor jong en oud, een programma vanuit de buurt. Heel het weekend staat het ontmoeten van nieuwe buren centraal.”

 

Wie is de organisatie achter Buurtcamping Sloterpark?

“De Buurtcamping is een initiatief van stichting de Buurt. Dit jaar zullen er op 60 plekken door heel Nederland Buurtcampings ontstaan. Iedere buurtcamping heeft een lokaal team dat verantwoordelijk is voor de organisatie van hun camping. De Buurtcamping Sloterpark bestaat al 9 jaar en kent een kernteam van 7 vrijwilligers. Dat zijn Roos, Milana, Koos, Merijn, Vincent, Allard en Esther. Zij zijn verantwoordelijk voor de productie, promotie, financiën en de opbouw van de groep betrokken vrijwilligers en kampeerders. De Buurtcamping kent een vaste kern van 20/25 enthousiaste vrijwilligers waarvan sommigen al 9 jaar meedoen. Een echte buurtcamping familie dus!”

Wilt u het programma van activiteiten toelichten?

“Wij vinden het belangrijk dat de Buurtcamping Sloterpark wordt georganiseerd voor en door de buurt. Wij zien dan ook de Buurtcamping Sloterpark als een podium voor de buurt, waar buren elkaar kunnen ontmoeten en hun talenten kunnen ontdekken. Om dit te realiseren werken we nauw samen met verschillende initiatieven en organisaties uit Nieuw-West. Denk aan de vrouwenorganisatie SAAAM die ons helpt met sfeerbeheer of lokale talenten als Yogalerares Ria van Leeuwen die als jaren bij ons iedere ochtend de Yogales verzorgd, of de bekende zanger uit Nieuw-West Dennis Isidora die ons komt verblijden met swingende hits.”

Bonte avond en kinderactiviteiten

“Op de zaterdag hebben we altijd de bonte avond waar iedere kampeerder zijn of haar talent kan laten zien. Voor de kinderen verzorgt de Natuurkamer sport- en spelactiviteiten op de vrijdag en zaterdag. Op deze manier leren buren de initiatieven en organisaties kennen en andersom.”

Het bijzondere verhaal van Buurtcamping Sloterpark

Zijn er ook vrijwilligers nodig en wat zijn hun taken?

“De Buurtkamer Sloterpark is een vrijwilligersorganisatie. Iedereen die meedoet, van zanger tot kernteamlid, doet dit uit liefde voor de buurt. De vrijwilligers van de Buurtcamping helpen op verschillende manieren mee. Denk aan het helpen klussen zodat we mooie aankleding hebben van het kampeerterrein, een bijdrage leveren aan het programma, helpen met de promotie, schoonmaken of sjouwen tijdens de Buurtcamping Sloterpark. Wil jij ook meehelpen met een onvergetelijke vakantie voor en door de buurt, voor iedereen in het Sloterpark? Stuur dan een mailtje naar: [email protected].”

Het bijzondere verhaal van Buurtcamping Sloterpark

Is er ook een trefpunt voor een gezellig hapje en een drankje?

“Er is een centrale tent op het midden van het terrein waar we gezellig met elkaar eten tijdens het ontbijt, de DIY-pannenkoekenlunch en het grote burendiner. Ook kent de Natuurkamer een kiosk waar je overdag iets lekkers kan kopen. In de avonduren verzamelen we ons bij het podium en het kampvuur.”

Het bijzondere verhaal van Buurtcamping Sloterpark

Kunt u iets over de natuur van het Sloterpark vertellen?

“De natuur in het Sloterpark is uniek, ruw en divers. Als Nieuw-West mogen we blij zijn met dit stuk ongerept groen in de stad. Op de Buurtcamping word je ook wakker tussen de vogels en met geluk zie je in de ochtend een konijntje lopen over het kampeerterrein. Het terrein van de natuurspeeltuin De Natureluur en de Natuurkamer, de natuurspeeltuin hoort bij de Natuurkamer, is een uniek stuk groen in Amsterdam Nieuw-West. Tussen de bomen kan worden geklommen en in de slootjes kan worden gevist. Ook kan je op het terrein een Heemtuin ontdekken waar verschillende soorten planten en bomen te vinden zijn en is er een kruidentuin en moestuin.”

Zijn er ook hoogtepunten uit eerdere edities te vermelden?

“De Buurtcamping Sloterpark organiseren we nu al voor de 9de keer. We verzamelen dus al jaren mooie herinneringen en momenten. Denk aan Gerson Main, die ons als ‘Koning van de Camping’ kwam verrassen met een optreden. Of het schimmenspel dat we in 2018 als Buurtcamping samen met Marjolein Kommer hebben gemaakt. Denk aan de bonte avonden die ieder jaar een feestje zijn.”

Ben & Toos

“De mooiste herinneringen van de Buurtcamping Sloterpark zitten in de kleine momenten. De gesprekken en ontmoetingen bij het kampvuur, gezellig samen eten en elkaar als buren beter leren kennen. We herinneren ons de mail nog goed die we tijdens de organisatie van de 1ste editie van de Buurtcamping Sloterpark ontvingen van Ben & Toos. Ben had 2 beroertes gehad en wilde op de Buurtcamping uitproberen of hij nog kon kamperen. Als het niet ging, waren ze immers zo weer thuis. Ben en Toos maakten nieuwe vrienden en hadden het zo naar hun zin dat ze vrijwilliger zijn geworden en nog steeds betrokken zijn bij onze Buurtcamping.”

Vrijwilliger Dirk

“Een andere herinnering is met vrijwilliger Dirk die, zonder dat wij het wisten, zijn haan naar de Buurtcamping had meegenomen. Amaury (toen lid van het kernteam) schrok toen hij op een ochtend zijn controle rondje over de camping liep en de haan vanuit de tent van Dirk hoorde kukelen. Op de Buurtcamping moet je openstaan voor ontmoetingen en avonturen en nergens verbaasd over zijn.”

Spontaan feestje met Marokkaanse thee

“Een andere mooie ontmoeting was in 2017, toen drie zussen vanuit de voedselbank de Buurtcamping Sloterpark leerde kennen en met hun kinderen kwamen kamperen. In het begin vonden ze het spannend en waren niet gewend te kamperen, maar ze voelden zich al snel thuis en in een tipitent van de Natureluur begonnen ze een spontaan feestje met Marokkaanse thee en allemaal lekker eten van de BBQ. Er ontstonden die avond spontane ontmoetingen in de tent tussen kampeerders en bewoners die elkaar nooit zouden groeten op straat.”

Dames van SAAAM

“Tijdens de laatste editie van onze Buurtcamping kwam een mevrouw met haar gezin kamperen. Ze had een krappe beurs en sprak gebrekkig Nederlands. Ze was toe aan een vakantie waarin ze werd ontzorgd. Tijdens de Buurtcamping werken we voor het sfeerbeheer samen met de vrouwenorganisatie SAAAM. De dames van SAAAM hielpen de vrouw met vertalen en op de zaterdagavond was ze met een grote glimlach aan het meehelpen met de Silent Disco. We hoorden van de dames van SAAAM dat ze ontzettend blij was en helemaal tot rust was gekomen tijdens de Buurtcamping.”

Grote ontmoeting in 2018

“Dit is nog maar een kleine greep van momenten die vertellen waarom wij al 9 jaar de Buurtcamping Sloterpark met veel liefde voor en door de buurt organiseren. Als laatste moeten we de grote ontmoeting in 2018 niet vergeten. Het moment dat een groep bewoners zich verzamelden bij het kampvuur van de Buurtcamping Sloterpark. Ze besloten om samen het gebouwtje op het terrein in zelfbeheer te nemen en brainstormde over een plan. Bewonersinitiatief de Natuurkamer (de thuisbasis van de Buurtcamping Sloterpark) was geboren!”

Ten slotte

“De Buurtcamping gaat om ontmoeten, maar ook ontdekken waar je kracht zit, waar je gelukkig van wordt en hoe jij een uniek onderdeel kan zijn van de mini samenleving die tijdens de Buurtcamping ontstaat. Dat er vanuit de Buurtcamping Sloterpark een bewonersinitiatief ontstaat is dan ook geweldig.”

De Buurtcamping Sloterpark vindt plaats van 21 tot en met 23 juli. Ga voor meer informatie naar: https://debuurtcamping.nl/campings/amsterdam-sloterpark/